Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Catrinel Marlon in The Whistlers van Corneliu Porumboiu. Beeld
Catrinel Marlon in The Whistlers van Corneliu Porumboiu.

Far from the Madding Crowd

BBC 2, 19.35 uur

(Drama, Thomas Vinterberg, 2015) Pittige opgave om een al goed verfilmd verhaal nieuw leven in te blazen. Regisseur Vinterberg (Festen, Druk) doet een poging met Far from the Madding Crowd, het boek van Thomas Hardy uit 1874 over de zelfstandige Bathsheba Everdene, die een boerderij runt en de keuze heeft uit drie mannen. De eerste verfilming uit 1967, met Julie Christie in de hoofdrol, is een klassieker. Het moet gezegd: aan Vinterbergs versie kun je je geen buil vallen, van de prachtige landschapsfotografie tot het sterke spel.

Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan in Far from the Madding Crowd van Thomas Vinterberg. Beeld
Matthias Schoenaerts en Carey Mulligan in Far from the Madding Crowd van Thomas Vinterberg.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.41 uur

Als laatste gast van dit seizoen ontvangt Özcan Akyol in Sterren op het doek de actrice, zangeres en auteur Anna Drijver. Tijdens een goed gesprek wordt Drijver vereeuwigd door drie kunstenaars. Het poseren zit haar in het bloed, want al op haar 14de stond Drijver als model voor de camera en een jaar later reisde ze hiervoor de hele wereld over. Na een rol in de soap Goede tijden, slechte tijden belandde ze in films en series, zoals het populaire Undercover. Vanavond ontdekt Akyol dat zijn gast net als hijzelf last heeft van dwangneurosen.

Downton Abbey

Eén, 21.25 uur

(Drama, Michael Engler, 2019) De filmbewerking van de gelauwerde televisieserie (2010-2015) over een adellijke familie en haar personeel bood vier jaar na de laatste aflevering vooral meer van het uitstekende zelfde. Noem het een extra lange bonusaflevering, waarin de koning zichzelf uitnodigt voor een logeerpartijtje, inclusief lunch, militaire parade en diner. Het bezoek levert zowel in de chique vertrekken als in de keuken consternatie op. Ondertussen bitst Maggie Smith als mater familias dat Machiavelli ondergewaardeerd is en stelt ze onder meer: ‘Ik maak geen ruzie, ik leg uit.’

Jim Carter in Downton Abbey van Michael Engler. Beeld
Jim Carter in Downton Abbey van Michael Engler.

The Police & Sting

BBC 2, 21.25 uur

Singer-songwriter Sting vierde onlangs zijn 70ste verjaardag. BBC 2 wijdt de hele avond aan zanger en zijn band The Police, te beginnen met een compilatie van optredens uit Top of the Pops. Dermot O’Leary spreekt Sting in Reel Stories over zijn leven en carrière, waarna de zanger te zien is in When the Last Ship Sails, een intiem optreden met nummers van zijn soloalbum uit 2013. Een documentaire van The Old Grey Whistle Test volgt The Police op hun wereldtournee in 1980, met optredens en interviews in Tokio, Hongkong, India en Egypte.

Vigil

NPO 2, 22.09 uur

Met een dubbele aflevering begint NPO 2 aan de Britse misdaadserie Vigil, die zich deels afspeelt op een kernonderzeeër. Als aan boord van de HMS Vigil een bemanningslid overlijdt, wordt rechercheur Amy Silva (Suranne Jones) naar de duikboot overgebracht om onderzoek te doen. Alles wijst erop dat er sprake is van moord. Terwijl Silva vecht tegen haar claustrofobie en depressie, werkt haar partner Kirsten Longacre (Rose Leslie) aan wal samen met de marine om informatie te krijgen over het slachtoffer. Ook veiligheidsdienst MI5 bemoeit zich ermee.

Hitchcock/Truffaut

NPO 2 Extra, 22.30

Documentaire uit 2014 van Kent Jones over een van de beroemdste interviewsessies uit de filmgeschiedenis, namelijk die waarin de Franse filmmaker François Truffaut in de jaren zestig op audiëntie gaat bij de Engelse grootmeester van de suspense, Alfred Hitchcock. Truffaut, behalve cineast ook journalist van het Franse filmtijdschrift Cahiers du Cinéma, was een van de grondleggers van de Nouvelle Vague, de beweging die zich niet wilde laten inperken door vigerende filmwetten. Hoewel Hitchcock als geen ander gebruikmaakte van die wetten, had Truffaut een mateloze bewondering voor de Brit.

The Whistlers

NPO 2, 00.12 uur

(Misdaad, Corneliu Porumboiu, 2019) Een gedesillusioneerde Roemeense agent reist naar het Spaanse eiland La Gomera om een deal te sluiten met een drugsbende, maar hij wordt al gauw zelf onderwerp van onderzoek. Verfrissend hoe de droogkomische stijl van de gevierde Roemeense filmer Corneliu Porumboiu (East of Bucharest) overeind blijft, terwijl het zonnige decor in niets lijkt op de grauwe steden uit zijn vorige werk. Het niet-chronologisch vertelde The Whistlers is een kleurrijke en amusante film vol dubbele bodems, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de fluittaal Silbo Gomero, door de lokale misdadigers gebruikt om in het geheim te communiceren. Aardig detail: die taal bestaat écht, op La Gomera.

Meer over