Tv-tipszaterdag

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 10 november

Redactie
Narsdin Dchar in In limbo. Beeld
Narsdin Dchar in In limbo.

De tv-kijker van het jaar

Zaterdag, NPO 1, 20.30 uur

Aan welke dieren ontsnapte het gezin in Beekse Bergen? Wie waren de engste buren uit De Rijdende Rechter? Wie zei ‘graftak’ (niet per se) tegen Loretta Schrijver? Honderd kandidaten krijgen vragen van Harm Edens over gekke en opvallende televisiefragmenten van het afgelopen jaar.

Andere tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Op 10 november 1918 stonden de gevluchte Duitse keizer en zijn teckel opeens aan de Nederlandse grens. Officieel was koningin Wilhelmina stomverbaasd dat Onkel Willy asiel aanvroeg. Maar, vraagt Beatrice de Graaf zich af, was die verbaasdheid oprecht en waarom liet ze de vijand binnen?

Sanne Wallis de show

Zaterdag, NPO 1, 21.20 uur

Ergens tussen Mies Bouwman, Graham Norton en David Letterman in, zo zou ze zichzelf graag zien als zaterdagavondshowmaster. Sanne Wallis de Vries begint aan een tweede seizoen, waarin ze ‘opgewekt en meedogenloos door het nieuws dendert’. Met Ivo de Wijs en rapper Nega.

FC Emmen op 1

Zaterdag, NPO 1, 22.00 uur

Peter Middendorp schreef er al over, hoe de voetbalclub van zijn vader, FC Emmen, de ‘liefste underdog’, wonderbaarlijk promoveerde naar de eredivisie. Nu heeft Rutger Castricum een tv-serie over FC Emmens avontuur gemaakt. Hij praat met iedereen, ook met fan Klaas met zijn FC Emmenmuts, die zijn vrouw Marietje nog voor hem breide.

In limbo (Jim Süter, 2018)

Zaterdag, NPO 3, 22.02 uur

Dat politieman Oscar (Nasrdin Dchar) niet zomaar in Griekenland vakantie viert met zijn zwangere vrouw (Charlie Chan Dagelet), is in deze One Night Stand-film al snel duidelijk. Overal wordt het Oscar teveel. Het script van scenarist Wander Theunis en schrijver-regisseur Jim Süter onthult gaandeweg wat er aan de hand is, terwijl Süter een sterke claustrofobische sfeer rondom zijn held creëert. Moeizame afleiding vindt Oscar bij een jongen (Nino den Brave) die hij in het resort herhaaldelijk tegenkomt, terwijl alleen hotel-buurman Anton (Cees Geel) tot hem doordringt. Emo Weemhoffs camerawerk, dat Oscar in benauwende close-ups vangt terwijl de omgeving onscherp blijft, maakt van het resort een troebele tussenwereld. De montage is scherp en rusteloos; mooi werk van editor Wouter van Luijn, die op tragische wijze om het leven kwam voordat hij In limbo kon afronden, waarna editor Elsbeth Kasteel de film met Sür voltooide. De clou van In limbo mag dan weinig verrassen, door Dchars doorvoelde spel doet dat er nauwelijks toe.

The Red Shoes (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1948)

Zaterdag, BBC 2, 14.00 uur

De ultieme balletfilm, vooral dankzij de vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve bijzondere kleuren (Technicolor) dito dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge ballerina die moet kiezen tussen de volledige overgave aan de kunst die haar impresario eist en de liefde voor componist Marius Goring. De titel verwijst naar de glorieuze, 15 minuten durende choreografie die het hoogtepunt van de film vormt. Mede doordat de makers niet kozen voor een vrolijk einde, groeide de film uit tot klassieker.

Child’s Pose (Cãlin Peter Netzer, 2013)

Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

Messcherp Roemeens drama over een in een bontjas gestoken monstermoeder die hoort dat haar 34-jarige zoon een kind heeft doodgereden en hem vervolgens in een wurggreep probeert te krijgen. Luminita Gheorghiu speelt haar personage precies en afgemeten, met de kille afstandelijkheid van een advocaat. En hoe ongezond de band tussen Cornelia en zoon Barbu (Bogdan Dumitrache) ook mag zijn, Netzer en cameraman Andrei Butica laten zich er niet door meeslepen. Hun afstandelijke los-uit-de-polsstijl bezorgde de film op het Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, plus de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek.

Meer over