TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 9 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Channing Tatum en Jamie Foxx in White House Down. Beeld
Channing Tatum en Jamie Foxx in White House Down.

White House Down

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Roland Emmerich, 2013) De zoveelste rampenfilm van specialist Roland Emmerich heeft genoeg ingrediënten om als fijn Hollywoodtijdsbeeld de geschiedenis in te gaan. Wanneer een bende terroristen het heeft voorzien op het Witte Huis wordt het dak van het Capitool opgeblazen, blijkt het hacken van de regeringscomputers een fluitje van een cent én pakt de president (een Obama-achtige Jamie Foxx) er uiteindelijk zelf maar een bazooka bij. Vergeleken met het bijna gelijktijdig verschenen en zeer vergelijkbare Olympus Has Fallen duidelijk de betere film. Niet alleen heeft Emmerich interessantere acteurs, het scenario zit ook slimmer in elkaar. Met humor en scherpere dialogen wint White House Down het van zijn taaie voorganger.

The Mechanic

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Simon West, 2011) Hoe ziet het privéleven van een elite-huurmoordenaar eruit? In The Mechanic, een remake van de gelijknamige actieklassieker uit 1972, heeft Arthur Bishop (Jason Statham) een duur en smaakvol huis, een fraaie collectie elpees en oldtimers, en een knappe ‘vriendin’ die in werkelijkheid een prostituee is. Dat er toch nog iets in zijn leven ontbreekt, blijkt wanneer hij een jonge crimineel onder zijn hoede neemt. Tussen de twee ontwikkelt zich een merkwaardig soort vader-zoonrelatie – of is het meer dan dat? Moeilijk te zeggen tussen al het actiegeweld.

Jason Statham in The Mechanic. Beeld
Jason Statham in The Mechanic.

Europe’s New Wild

National Geographic, 21.00 uur

De organisatie Rewilding Europe wil grote gebieden op het Europese continent teruggeven aan de natuur. Beschadigde ecosystemen worden hersteld, landschappen teruggebracht in hun oorspronkelijke vorm en door de mens verdreven dieren opnieuw geïntroduceerd. Daarna moet de mens een stap terugdoen en de natuur haar gang laten gaan. In samenwerking met Rewilding Europe maakte National Geographic de serie Europe’s New Wild, die de wilde kant van Europa laat zien, van wisenten in de Karpaten en gieren in Bulgarije tot bruine beren in de heuvels bij Rome.

Jouw schuld dat ik dik ben

NPO 3, 22.00 uur

In het tweede seizoen van Jouw schuld dat ik dik ben gaan tieners met fors overgewicht weer de strijd aan met hun overtollige kilo’s. Dat doen ze samen met een ouder die ook wel wat verstandiger kan eten. Vanavond zien we de 18-jarige William, die met zijn 110 kilo een ernstig gezondheidsrisico loopt. Hij lijdt aan autisme en eet al sinds zijn 2de elke middag een hamburger met patat. Moeder Surresh heeft ook gezondheidsproblemen en zet alleen kant-en-klaarmaaltijden op tafel. Met advies van een diëtist wordt Williams calorie-inname gehalveerd.

Andere tijden

NPO 2, 22.15 uur

In deze tijd van Netflix en TikTok zouden netmanagers hun rechterarm geven voor een tv-programma dat vier miljoen Nederlandse jongeren aan het scherm weet te kluisteren. De Avro kreeg het ooit voor elkaar met Toppop, het eerste wekelijkse muziekprogramma van de Nederlandse tv, dat vijftig jaar geleden van start ging. In Andere tijden haalt presentator Ad Visser herinneringen op aan de beginjaren van zijn programma en ontmoetingen met beroemde artiesten. Ook legt Visser uit waarom de videoclip in de jaren tachtig het einde inluidde voor Toppop.

The Expendables

RTL 7, 22.15 uur

(Actie, Sylvester Stallone, 2010) Met het verdelen van de rollen voor zijn retro-knokfilm The Expendables trok regisseur en (co)scenarist Sylvester Stallone (die zelf de teamleider speelt) alle aandacht: Steven Seagal en Jean-Claude van Damme zeiden af, oud Rocky-tegenstander Dolph Lundgren werd uit zijn B-filmgraf getakeld en gouverneur Schwarzenegger was bereid een plichtmatige cameo te spelen. Het leukst is Mickey Rourke, deerniswekkend én hilarisch als verlept oud-teamlid, in een film die net niet slecht genoeg is om echt doel te treffen.

Sylvester Stallone (links) en Jason Statham in The Expendables. Beeld
Sylvester Stallone (links) en Jason Statham in The Expendables.

2Doc: Jozi Gold

NPO 2, 22.55 uur

Ooit was het gebied rond de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg goed voor eenderde van de wereldproductie aan goud. Nu zijn de mijnen gesloten en de verlaten industrieterreinen veranderd in een onheilspellend gebied met grote gezondheidsrisico’s voor de lokale bevolking. Omdat niemand verantwoordelijkheid neemt voor het probleem, besloot Mariette Liefferink de taak op zich te nemen. In hun documentaire Jozi Gold volgen Sylvia Vollenhoven en Frederik Gertten de activist. Liefferink wijst omwonenden op de gevaren van de vervuiling en spoort hen aan om in actie te komen.

Meer over