TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Denzel Washington in Déjà Vu. Beeld
Denzel Washington in Déjà Vu.

Unknown

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Jaume Collet-Serra, 2011) Martin Harris (Liam Neeson) wordt na een coma van vier dagen wakker en ontdekt dat een andere man zijn plaats heeft ingenomen. Een man die nu met zíjn echtgenote (January Jones) in de super-de-luxehotelkamer verblijft en als wetenschapper spreekt op het biotechcongres waarvoor híj naar Berlijn kwam. Vermakelijke, op film noir en Hitchcock leunende film, waarin regisseur Jaume Collet-Serra (die hoofdrolspeler Neeson hierna nog drie keer in soortgelijke rollen zou regisseren) bewijst met name goed overweg te kunnen met actiescènes.

January Jones en Liam Neeson in Unknown. Beeld
January Jones en Liam Neeson in Unknown.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

RTL 7, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2014) Meer nog dan zijn voorgangers moet deze The Hobbit het hebben van spektakel. Dat beweegt zich weer in de voorhoede van het audiovisueel (on)mogelijke. Fabelachtig is het hoe elf Legolas (Orlando Bloom) in haarscherpe slowmotion de vallende brokstukken van een instortende brug als stapstenen gebruikt om zich in veiligheid te brengen. Minstens zo vaak benadrukken dit soort momenten juist het kunstmatige karakter van de werkwijze van Peter Jackson. Het hoort er allemaal bij, in het kitscherige maar audiovisueel ambitieuze epos dat Jackson schiep.

Luke Evans (links) en Orlando Bloom in The Hobbit: The Battle of the Five Armies.  Beeld AP
Luke Evans (links) en Orlando Bloom in The Hobbit: The Battle of the Five Armies.Beeld AP

Dokters van morgen

NPO 1, 21.40 uur

Chronische ontstekingsziekten zijn een groep van aandoeningen die miljoenen Nederlanders treft. Dokters van morgen onderzoekt waarom sommige mensen reuma of astma krijgen en andere niet. In de uitzending ontmoet Antoinette Hertsenberg een eeneiige tweeling waarvan de ene helft aan een chronische darmontsteking lijdt, terwijl de andere helft nergens last van heeft. Ook volgt het programma de deelnemers aan een langlopend onderzoek, waarbij reuma- en artrosepatiënten met medicijnen en een nieuwe levensstijl hun symptomen proberen te verlichten.

Top 2000: The Untold Stories

NPO 3, 22.10 uur

Voor sommige artiesten zijn ze een inspiratiebron, voor anderen hun ondergang: drugs. Vanavond presenteert Leo Blokhuis in Top 2000: The Untold Stories verhalen over musici en hun relatie met drugs. John Hiatt heeft het over zijn lange verslaving aan drank en drugs, die voorafging aan zijn comeback in 1987. Willy DeVille had een probleem met heroïne, waarover hij openhartig vertelt. Ook The Doors (en veel van hun fans) waren niet vies van drugs. Toetsenist Ray Manzarek vertelt over het concert dat de band in 1968 hield in het Concertgebouw in Amsterdam.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

Naast bacteriën die niet reageren op medicatie zijn ook resistente schimmels een groeiend gevaar voor kwetsbare patiënten. Het probleem krijgt echter nog onvoldoende aandacht, blijkt vandaag in De kennis van nu. Voor bijvoorbeeld de zeshonderd Nederlanders die jaarlijks worden besmet met de beruchte aspergillus fumigatus bestaan nauwelijks behandelopties. Negen op de tien patiënten overlijdt binnen drie maanden en wereldwijd eisen schimmelinfecties jaarlijks anderhalf miljoen dodelijke slachtoffers. Ook komen er steeds nieuwe probleemschimmels bij.

Déjà Vu

Veronica, 22.45 uur

(SF, Tony Scott, 2006) Wijlen Tony Scott werd dankzij hyperkinetische films als Man on Fire en zijn zwanenzang Unstoppable bekritiseerd én geroemd als ADHD-filmer. In deze uitzinnige SF-thriller heeft Denzel Washington een enerverende rol als FBI-agent die een terroristische bomaanslag op een veerboot moet onderzoeken. Hij wordt ingelijfd bij een wel heel bijzondere afdeling van het onderzoeksbureau, die via ingenieuze satellietverbindingen en andere digitale noviteiten tot vierenhalve dag in het verleden kan kijken. Scott houdt de vaart erin, maar biedt in Déjà Vu warempel ook ruimte voor reflectie: wie het verleden kan zien, zou het ook moeten kunnen beïnvloeden. Of niet?

2Doc: Uit de schaduw van de maffia

NPO 2, 22.55 uur

De misdadige praktijken van de Italiaanse maffiaorganisatie ’Ndrangheta worden van vader op zoon doorgegeven. Volgens kinderrechter Roberto di Bella is het dan ook zaak om de kinderen van maffiosi al op jonge leeftijd weg te halen bij hun criminele ouders. De documentaire Uit de schaduw van de maffia van Sophia Luvarà volgt Di Bella tijdens zijn werk met de minderjarige maffiazoons Pierpaolo, Simone, Bader en Reda. De jongens zijn al op jonge leeftijd geïndoctrineerd met het gedachtegoed van de ’Ndrangheta en geloven dat crimineel gedrag normaal is.

Meer over