TipsFilm- en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 8 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

The Breakfast Club met Molly Ringwald (tweede van rechts). Beeld
The Breakfast Club met Molly Ringwald (tweede van rechts).

The Breakfast Club (John Hughes, 1985)

Net 5, 20.30-22.30 uur

Klassieker die destijds een nieuwe norm stelde voor de tienerfilm - een norm die maar kort standhield. Inmiddels zijn tienerfilms uit Hollywood overwegend synoniem voor onderbroekenlol, maar The Breakfast Club liet zien dat het niet zo moeilijk is dit genre op een hoger plan te tillen. In het simpele decor van een school in Chicago moeten vijf leerlingen op een zaterdag nakomen. Het vijftal beslaat tezamen zo’n beetje het hele menselijke spectrum, van het rijkeluiskind tot de klassieke bad boy en van het onaangepaste meisje tot de nerd en het schoolprinsesje. Ze kennen elkaar niet en lijken aanvankelijk ook helemaal niet van plan elkaar te leren kennen. Ze hebben straf en moeten een opstel schrijven over 'wie ze denken dat ze zijn'. Binnen het tijdsbestek van een dag maken ze vervolgens een beslissende ontwikkeling door die ze loutert en die ook 33 jaar later nog herkenbaar is voor pubers én volwassenen.

Tenminste, tot hoofdrolspeler Molly Ringwald afgelopen april met een essay in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker een nieuw perspectief op de film wierp. Onder de titel ‘What about ‘The Breakfast Club’? Revisiting the movies of my youth in the age of #MeToo’ schreef ze onder meer over de ‘blinde vlek’ in het werk van regisseur John Hughes. Ze constateerde dat haar personage in The Breakfast Club én in de Hughes-hits Pretty in Pink en Sixteen Candles voortdurend seksueel wordt aangevallen, maar aan het eind toch klassiek voor haar ‘aanvaller’ bezwijkt. Ze bleef weliswaar liefdevol naar haar regisseur en zette Hughes ook neer als een pionier op het gebied van tienerfilms, waarbij voor het eerst die leeftijdsgroep het onderwerp van serieus drama werd. Ringwald hoopte dat mensen over de films van Hughes blijven praten, maar dat ‘het gesprek over de films zal veranderen’.

Wie na afloop in vergelijkbare jarentachtigsferen wil blijven hangen kan op dezelfde zender terecht bij het minder klassieke maar nog steeds vermakelijke Can’t Buy Me Love (1987) van Steve Rash, met een jonge Patrick Dempsey als nerd die met een geldbedrag het mooiste meisje van de school verleidt om enkele weken zijn vriendinnetje te zijn.

Angels & Demons

RTL 7, 20.30-23.15 uur

(Ron Howard, 2009) Deze vlotte verfilming van Het Bernini Mysterie neemt een loopje met de religieuze én wetenschappelijke elementen van Dan Browns bestseller, maar is minder uitleggerig dan The Da Vinci Code. Ditmaal is de pausverkiezing het startsein voor een serie lugubere moorden. De slachtoffers zijn de kardinalen die als het kansrijkst worden beschouwd. De Amerikaanse Vaticaankenner Robert Langdon (net als in The Da Vinci Code en het bedenkelijke derde deel Inferno gespeeld door Tom Hanks) wordt ingeroepen om het geweld te stoppen.

Broken Arrow (John Woo, 1996)

Veronica, 22.30-00.40 uur

De actiefilms van regisseur John Woo hebben vaak twee helden die een symbiotische eenheid vormen. De gangster en de politieman in zijn klassieker The Killer (1989); wederom een crimineel en een agent die door middel van plastische chirurgie van gezicht wisselen in Face/Off (1997); twee soldaten die worden gedwongen tot samenwerking in Windtalkers (2002). Zijn tweede Amerikaanse productie draait om twee piloten van een Stealth-bommenwerper (Christian Slater en John Travolta). Ze beginnen de film als vrienden die sparren in een boksring, maar wanneer een van hen besluit een atoombom te stelen, gaat het duo een fraai vormgegeven strijd op leven en dood aan.

Door het hart van China

NPO 2, 19.35 uur

Doordat in China veel jongeren naar de stad trekken, blijven er op het platteland vooral ouderen over. Ze worden volledig aan hun lot overgelaten. Documentairemaker Ruben Terlou spreekt bejaarde theeboeren in Fujian en volgt kankerpatiënten die lang wachten op behandeling.

A matter of life and debt

BBC 1, 20.30 uur

Documentaireserie over mensen wier leven drastisch is veranderd door een ethische, verantwoorde lening. Zoals Roger, die dankzij een lening zijn ijscowagen kan bekostigen en zodoende zijn gezin met vijf kinderen onderhoudt.

De nieuwe lekkerbek

NPO 1, 20.35 uur

De twintig kandidaten in deze tweede aflevering denken allemaal dé nieuwe eetsensatie te hebben bedacht. Maar welk sausje, snackje of stoofpotje heeft echt potentie de wereld te veroveren? Een vierkoppige jury proeft en oordeelt.

Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten

NPO 2, 21.10 uur

Geschiedenisprogramma over de sleutelmomenten van het Midden-Oosten. In 1979 komt in Iran ayatollah Khomeini aan de macht. In hetzelfde jaar wordt de Grote Moskee in Mekka bezet door radicale moslims. Beide gebeurtenissen markeren het begin van de opmars van de radicale islam.

The Bridge

Canvas, 22.00 uur

Het onderzoek naar de moordenaar vertakt zich in twee verrassende richtingen. Uiteindelijk mag Saga toch meedoen aan het onderzoek en vindt ze niet alleen een verband met een andere moord, maar komt ze ook interessante informatie te weten over Henriks vermiste vrouw.

2Doc: A German Life

NPO 2, 22.45 uur

Jarenlang was Brunhilde Pomsel de secretaresse van nazi Joseph Goebbels. Altijd heeft ze volgehouden dat ze niet wist wat er om haar heen gebeurde. In 2014 gaf ze – op 103-jarige leeftijd – voor het eerst een interview. 30 uur gespreksstof is verwerkt tot deze docu.

Meer over