TipsFilm- en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 5 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bembol Roco in ‘Manila in the Claws of Light’ Beeld
Bembol Roco in ‘Manila in the Claws of Light’

Manila in the Claws of Light (Lino Brocka, 1975)

Arte, 23.55-01.55 uur

Het schijnt te spoken, in het Manila Film Center. Veel Filipino’s geloven dat in het pand de geesten rondwaren van bouwvakkers, omgekomen toen tijdens de bouw eind 1981 een steiger instortte. De geruchten zijn nooit bevestigd, maar zo’n 170 arbeiders zouden in het snel opdrogende cement van de fundering zijn gevallen en velen van hen zouden daar zijn achtergelaten terwijl de werkzaamheden gewoon verder gingen: het gebouw, een buitengewoon prestigieus project van first lady Imelda Marcos, moest immers op tijd gereed zijn voor de openingsavond van het allereerste Manila International Film Festival in januari 1982.

Zo’n zes jaar voor de catastrofe maakte de Filipijnse cineast Lino Brocka (1939-1991) het verpletterende Manila in the Claws of Light, waarin de ietwat naïeve plattelandsjongen Julio (Bembol Roco) de hoofdstad afspeurt naar zijn geliefde Ligaya (Hilda Koronel). Ligaya is onder valse voorwendselen naar Manila gelokt en sindsdien spoorloos. Straatarm, uitgehongerd en dakloos gaat Julio aan de slag op een bouwterrein en ook op dit bouwterrein gebeuren vreselijke ongelukken. Een van Julio’s collega’s wordt door een vallend blok beton geraakt en maakt een dodelijke val. Vervolgens gaat de bouw zo snel mogelijk verder. Levens als die van Julio en zijn collega’s tellen simpelweg niet, in de hel die Manila hier is. Ook wanneer Julio eindelijk zijn geliefde terugvindt, blijft de stad een nachtmerrie zonder ontsnapping. Veelzeggend is het kruispunt waar Julio steeds weer postvat, tegenover het gebouw waar Ligaya misschien huist: een van de straten heet Misericordia, barmhartigheid, terwijl barmhartigheid in Brocka’s Manila net zo weinig voorhanden is als frisse lucht.

Hoe opzichtig de symboliek van Manila in the Claws of Light ook mag zijn, en hoe melodramatisch het film noirachtige verhaal soms ook uitpakt, Brocka heeft vooral oog voor de keiharde Filipijnse realiteit. Best bijzonder, dat zulke onversneden maatschappijkritiek mogelijk was: toen Brocka de film maakte, werden de Filipijnen immers bestuurd door dictator Ferdinand Marcos en bemoeide de staatscensuur zich volop met de filmindustrie. Tegelijkertijd wilden Marcos en zijn vrouw aan het buitenland laten zien hoe de kunst bloeide onder hun bewind en daar profiteerde Brocka van. In een interview uit 1986 legde hij zijn overlevingsstrategie als volgt uit: ‘Stel, ik maakte vijf films in een jaar, dan waren dat vier commerciële films en een die Marcos niet beviel – en die Imelda razend maakte.’ Manila in the Claws of Light, dat onlangs een uitvoerige digitale restauratie onderging en vanavond wordt uitgezonden met Duitse ondertitels, behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie.

Little Women (Gillian Armstrong, 1994).

BBC 2, 15.20-17.15 uur

Een kop lauwe chocolademelk met een flinke schep suiker en extra slagroom, dit drama over een moeder (Susan Sarandon) en haar vier dochters (Winona Ryder, Trini Alvarado, Kirsten Dunst, Claire Danes) ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Tenenkrommend dan wel hartverwarmend, hangt ervan af in welke bui je bent.

3FM Awards

NPO 3, 20.25 UUR

Aan het slot van het festivalseizoen worden er publieksprijzen uitgedeeld aan de Beste Groep, Beste Talent en Beste Live-act. Daarnaast zijn er optredens van Ronnie Flex, Maan, Famke Louise en Naaz.

Gordon In Wonderland

RTL 4, 20.30 UUR

Gordon gaat het land in om markante mensen te portretteren. In deze eerste aflevering neemt hij onder andere een kijkje bij een Bhagwan-commune in Amsterdam en ondergaat daar twee intensieve meditatiesessies.

The A-Team (Joe Carnahan, 2010)

Veronica, 20.30-22.50 uur

Uitzinnige update van de beroemde jarentachtigserie. In de film zijn de vier helden veranderd van ‘het sterkste wapen’ van het leger in gezochte criminelen. Het valt amper na te vertellen hoe B. A., Face, Murdock en Hannibal vervolgens hun naam proberen te zuiveren. Voor mensen die blij worden van vier tegengestelde karakters die, gewapend met drie parachutes, een naar beneden stortende tank veilig op de grond moeten zetten.

Hoe bevalt Nederland

NPO 1, 20.35 UUR

Ria Bremer spreekt met koppels, wetenschappers en specialisten over de voortplantingsgeneeskunde anno nu. 35 jaar gelden maakte Bremer een serie over hetzelfde onderwerp voor Vinger aan de pols.

Zembla

NPO 2, 21.15 UUR

In Zembla Internationaal een reportage over de Australische jacht op kangoeroes. Dierenrechtenactivisten pleiten voor een boycot op de schietpartijen en Amerika en Rusland willen het vlees niet meer importeren.

Top of the Lake

CANVAS, 22.00 UUR

Herhaling van seizoen 2, waarin agent Robin Griffin (Elizabeth Moss) een nieuw leven begint in Sydney. Ze gaat op zoek naar haar dochter (die ze jaren geleden afstond ter adoptie) en onderzoekt de moord op een Aziatisch meisje.

Land of the Free

NPO 2, 22.55 UUR

Een portret van drie inwoners uit de beruchte wijk South Central in Los Angeles die hun leven proberen op te pakken na een gevangenisstraf. Amerika (‘land of the free’) maakt het ze niet gemakkelijk.

Meer over