TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 31 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Channing Tatum (links) en Jamie Foxx in White House Down. Beeld
Channing Tatum (links) en Jamie Foxx in White House Down.

Spangas op survival

NPO 3, 15.30 uur

(Drama, Diede in ’t Veld, 2009) In dit bioscoopvervolg op de Spangas-televisieserie geldt de Belgische Ardennen als arena voor met vaart opgediende, ook wat al te voorspelbare reeks avonturen van de scholieren van een middelbare school. De personages zijn vertrouwd archetypisch, van het mooie meisje tot de in woudloperspak gestoken nerd, die als vanzelfsprekend de dag redt. Net als de serie speelt Spangas op survival een sympathiek en effectief spel met vooroordelen, maatschappelijke kwesties én jongerencultuur. Homoseksualiteit, machogedrag en religie: het komt allemaal voorbij en wordt positief stichtelijk in het verhaal verweven.

Spangas op survival. Beeld
Spangas op survival.

White House Down

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Roland Emmerich, 2013) De zoveelste rampenfilm van specialist Roland Emmerich heeft genoeg ingrediënten om als fijn Hollywoodtijdsbeeld de geschiedenis in te gaan. Wanneer een bende terroristen het heeft voorzien op het Witte Huis wordt het dak van het Capitool opgeblazen, blijkt het hacken van de regeringscomputers een fluitje van een cent én pakt de president (een Obama-achtige Jamie Foxx) er uiteindelijk zelf maar een bazooka bij. Vergeleken met het bijna gelijktijdig verschenen en zeer vergelijkbare Olympus Has Fallen duidelijk de betere film. Niet alleen heeft Emmerich interessantere acteurs, het scenario zit ook slimmer in elkaar. Met humor en scherpere dialogen wint White House Down het van zijn taaie voorganger.

Let Love Rule

NPO 3, 21.10 uur

Morgen is het twintig jaar geleden dat homostellen het recht kregen om in Nederland, als eerste land ter wereld, in het huwelijk te treden. Let Love Rule staat stil bij die mijlpaal en laat de eerste lesbische en homokoppels die in 2001 voor het oog van de pers trouwden terugblikken op die bijzondere ervaring. Inmiddels is het homohuwelijk in 27 landen ingevoerd, maar de strijd voor gelijkheid en erkenning gaat door. Bekende lhbti’ers, zoals zanger Jeangu Macrooy en youtubers Rutger Vink en Thomas van Grinsven, vertellen waarmee ze worstelen.

Your Honor

Canvas, 22.15 uur

Als zijn zoon Adam zich uit de voeten maakt na een dodelijk auto-ongeluk, wil rechter Michael Desato (Bryan Cranston, bekend van Breaking Bad) dat Adam zich aangeeft bij de politie. Hij verandert echter van gedachten als blijkt dat het slachtoffer de zoon was van de lokale maffiabaas Jimmy Baxter (Michael Stuhlbarg). Desato probeert al het bewijs te vernietigen, met grote gevolgen. Canvas presenteert vanaf vanavond dubbele afleveringen van Your Honor. De Amerikaanse misdaadserie is gebaseerd op het Israëlische Kvodo en werd verplaatst naar New Orleans.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

De Koninklijke Hoogovens werd in 1918 opgericht en groeide uit tot een staalproducent van wereldbelang. Door een fusie met British Steel in 1999 en de latere overname door het Indiase Tata Steel is er van het Nederlandse karakter niet veel meer over. Andere tijden belicht de opmerkelijke groei van Hoogovens na de Tweede Wereldoorlog en reconstrueert hoe het bedrijf zijn onafhankelijkheid verloor. Oud-medewerkers die hun hele leven voor het bedrijf werkten halen herinneringen op, en voormalig bestuurslid Aad van der Velden vertelt over de fusie.

Kikujiro

Arte, 22.55 uur

(Komedie, Takeshi Kitano, 1999) De legendarische Japanse acteur, cineast en showmaster Takeshi Kitano geldt met films als Sonatine (1993), Hana-bi (1997) en Brother (2000) vooral als man van gestileerde, keiharde en eigenzinnige gangsterdrama’s, maar zijn oeuvre bevat ook genoeg fascinerende uitstapjes naar andere genres. Zie bijvoorbeeld zijn bijzondere samoeraifilm Zatôichi (2003) en ook de ontwapenende komedie Kikujiro. Hierin speelt hij zelf een onbeholpen pummel die een jongetje helpt zijn moeder te zoeken. Kitano maakt er een charmante onemanshow van vol rare fratsen.

Takeshi Kitano (links) en Yusuke Sekiguchi in Kikujiro. Beeld
Takeshi Kitano (links) en Yusuke Sekiguchi in Kikujiro.

2Doc: Fallen Flowers, Thick Leaves

NPO 2, 23.55 uur

De laatste twintig jaar is China snel gemoderniseerd. Dat heeft ook consequenties voor de positie van de vrouw in de Chinese samenleving. In haar documentaire Fallen Flowers, Thick Leaves portretteert Laetitia Schoofs enkele vrouwen die de spreekkamer van een Chinese seksuoloog passeren. Chinese vrouwen kunnen tegenwoordig kiezen om te trouwen uit liefde, maar dat botst met traditionele verwachtingspatronen. Vrouwen die op hun 30ste nog niet aan de man zijn, hebben het moeilijk. Ook voor lesbische vrouwen is het lastig om geaccepteerd te worden.

Meer over