Tv-tipsWoensdag

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 30 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Alfonso Cuaróns Gravity. Beeld
Alfonso Cuaróns Gravity.

Great Expectations (David Lean, 1946)

BBC 2, 13.45-15.30 uur

Charles Dickens' Great Expectations werd talloze malen verfilmd – het meest recent in 2012 door de Britse regisseur Mike Newell – maar de vanmiddag uit te zenden versie die David Lean vlak na de Tweede Wereldoorlog maakte staat nog altijd met stip op 1. Lean, die later definitief geschiedenis zou schrijven door achtereenvolgens The Bridge on the River Kwai, Lawrence of Arabia en Doctor Zhivago te filmen, regisseerde een vrije bewerking van Dickens' roman over de avonturen van weesjongen Pip, die voorbestemd lijkt voor een simpel, armoedig bestaan. Dankzij een anonieme weldoener komt daar verandering in en even is zijn leven een feest: het welgestelde meisje van zijn dromen lijkt ineens bereikbaar, Pip gaat in Londen wonen, smijt met geld en bouwt belangrijke vriendschappen op. Maar wanneer zijn weldoener plotseling opduikt, staat hem een reeks onaangename verrassingen te wachten.

Love is in the air

RTL 4, 20.30 uur

Robert ten Brink neemt twee Nederlandse koppels mee naar Nieuw-Zeeland voor een hereniging. De 27-jarige Sean bezoekt zijn grootouders om zijn vriend Jeroen voor te stellen. Ellie en Mart zien hun nichtje Sanne, die emigreerde in 2006, weer eens.

Gravity (Alfonso Cuarón, 2013)

Veronica, 20.30-22.15 uur

Allicht is het niet aan dit simpele verhaal te danken dat het ruimtevaartmeesterwerk Gravity zeven Oscars won: twee astronauten, gespeeld door George Clooney en Sandra Bullock, werken aan een routineklus als hun spaceshuttle onherstelbaar beschadigd raakt. Haar zuurstof is bijna op, zijn raketrugzak is zo goed als leeg, het dichtstbijzijnde ruimtestation is 100 kilometer verderop. Het is in zekere zin allemaal bijzaak, als je kijkt naar wat regisseur Alfonso Cuarón en zijn cameraman Emmanuel Lubezki met de vorm van hun film weten te bereiken.

Vanaf het klassieke, 13 minuten durende openingsshot is de spanning constant. In Gravity wordt de ruimte gepresenteerd als een duizelingwekkende oneindigheid, maar ook: overdonderende schoonheid. Juist dat Cuarón de natuurwetten zo getrouw mogelijk volgt, levert beeldschone shots op (wat gebeurt er met tranen in de ruimte?). Onder is boven en rechts is links, in deze wereld zonder horizon. Een normaal mens zou er hulpeloos in ronddolen, maar niet deze zelfverzekerde regisseur. De camera draait, zoomt in, zoomt uit, gaat van point of view naar overzicht. Cuarón haat de ruimte niet - integendeel. Dit is de hel gefilmd door iemand die er de hemel in ziet.

Bonustip: zoek na afloop op YouTube naar het filmpje Aningaaq van Cuaróns zoon Jonas, als de bescheiden, poëtische pendant van Gravity.

Hitch (Andy Tennant, 2005)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

Als een soort superheld waart hij door New York. De datedokter, in te schakelen door alle mannen die niet weten hoe ze aan de vrouw moeten komen. Door hem laten ze zich door hun eerste drie afspraakjes loodsen, en met succes: Hitch (Will Smith) weet precies wat vrouwen willen. Smith speelt het hoofdpersonage waaraan regisseur Andy Tennant zijn romantische komedie ophangt, Eva Mendes speelt roddeljournaliste Sarah, die al jaren droogstaat, maar onvermijdelijk ontdooit wanneer Hitch door toeval op haar pad belandt. Het klikt tussen Smith en Mendes, maar ze krijgen dan ook leuk materiaal aangereikt door scenarioschrijver Kevin Bish. Hij bewerkstelligt dat Hitch voldoet aan alle regels van de romantische komedie zonder te voorspelbaar of routineus te zijn, en legt de acteurs dialogen in de mond die niet overdreven klef bekken. De situaties die in sentimentaliteiten dreigen te ontsporen, maken net op tijd een ironische draai. Bovendien lijkt Hitch door de enthousiaste enscenering soms een musical waarin niemand zingt.

Volle zalen

NPO 2, 20.45 uur

Cornald Maas volgt zanger Dave von Raven van de band The Kik. Tot drie jaar geleden leidde Van Raven het leven van een echte rock-'n-rollartiest, maar inmiddels is hij verhuisd van Rotterdam naar een dorp, waar hij kippen houdt en aan zijn gezondheid denkt.

Niet gezond meer

NPO 3, 21.00 uur

Jet van Nieuwkerk verdiept zich in de zogenaamde ‘orthorexia’, een obsessie voor biologisch, puur en gezond eten. In aflevering twee ontmoet zij Jaimie, die eerst dacht dat ze gezond bezig was, maar later besefte hoe ernstig ze was doorgeslagen in gezond eten en obsessief sporten.

Zembla: Love me Tinder

NPO 2, 21.15 uur

Wat is het effect van Tinder op onze liefdeslevens? Iedere dag ‘matchen’ meer dan 26 miljoen mensen met elkaar op de populaire dating-app. Waar de een via Tinder zijn grote liefde vindt, is het voor de ander een bron van frustraties, afwijzingen en enge dates.

Planet Earth II

Canvas, 21.15 uur

De BBC-natuurserie laat zien hoe diverse diersoorten proberen te overleven in de grote bergketens. Er wordt een confrontatie tussen sneeuwluipaarden gefilmd, we zien een merkwaardige paaldans van grizzlyberen, en er vliegen arenden en flamingo’s voorbij.

2Doc: The End of Fear

NPO 2, 22.55 uur

Filmmaker en beeldend kunstenaar Barbara Visser vertelt de geschiedenis van Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman uit 1966. Dit schilderij riep vele vragen op en lokte grote emoties uit. Zo werd het doek in 1986 vernield met een stanleymes.

Meer over