Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 30 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

José Acosta en Natalia Reyes in Pájaros de verano van Cristina Gallego en Ciro Guerra Beeld x
José Acosta en Natalia Reyes in Pájaros de verano van Cristina Gallego en Ciro GuerraBeeld x

Le petit lieutenant

Arte, 20.15 uur

(Drama, Xavier Beauvois, 2005) Realistische, subtiele, knap geacteerde en allerminst gewone politiefilm. Antoine (Jalil Lespert) wil direct na de politieacademie naar de afdeling Zware Delicten in Parijs, maar zelfs daar bestaat politiewerk voornamelijk uit wachten en het uitvoeren van routineklusjes. Weliswaar onderzoekt zijn team een heuse moordzaak, maar het oplossen daarvan is bijzaak in dit complexe psychologische drama over het incasseren van verlies. Langzaam verschuift het perspectief: niet Antoine, maar zijn baas Vaudieu (Nathalie Baye), een tengere, sterke vrouw met een alcoholprobleem, eist de hoofdrol op in het verhaal.

Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant van Xavier Beauvois Beeld x
Nathalie Baye en Jalil Lespert in Le petit lieutenant van Xavier BeauvoisBeeld x

70 jaar André Hazes

NPO 3, 20.20 uur

Op de 70ste geboortedag van André Hazes staat NPO 3 de hele avond in het teken van de volkszanger. In Het beste van André Hazes halen bekende Nederlanders herinneringen op aan het oeuvre van Hazes, waarna om 21.05 uur een registratie van zijn optreden in het Koninklijk Concertgebouw uit 1982 wordt herhaald. Na de laatste aflevering van de documentaire Kleine jongen (22.05 uur) wordt de avond afgesloten met Rondje Hazes (23.00 uur), waarin enkele van de bekendste Nederlandse artiesten in het Concertgebouw liedjes van Hazes ten gehore brengen.

Die Hard 4.0

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Len Wiseman, 2007) De held-tegen-wil-en-dank John McClane krijgt het in het vierde, amusante Die Hard-deel te stellen met cyberterroristen. Bruce Willis is in de hoofdrol even stoer als altijd en kan nog steeds kijken alsof elke explosie de punchline van een grap is, in een film die bedoeld lijkt als pleidooi voor de ouderwetse, onverwoestbare actieheld in een veranderde wereld. De film werkt zo goed omdat Willis (inmiddels een 60- en destijds een 50-plusser) wéét dat hij eigenlijk te oud is voor het genre.

Bruce Willis en Justin Long in Die Hard 4.0 Beeld x
Bruce Willis en Justin Long in Die Hard 4.0Beeld x

Opstand op de Neptunus

NPO 2, 20.30 uur

Een zwart hoofdstuk in de toch al niet fraaie geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel vond plaats in 1785. Het Zeeuwse schip Neptunus lag met een ruim vol Afrikaanse slaven voor de kust van Ghana, waar het wachtte tot de reis naar Amerika kon beginnen. Toen de slaven een opstand begonnen werd deze hard neergeslagen, maar niet dan nadat ze zich toegang hadden verschaft tot de kruitkamer. In een wanhoopsdaad bliezen ze het schip op. In Opstand op de Neptunus reconstrueren maritiem historicus Ruud Paesie en presentator Sosha Duysker het drama.

Herinneringen voor het leven – Stop dementie

NPO 1, 21.20 uur

In een rechtstreekse uitzending vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem vragen Dionne Stax en Alzheimer Nederland aandacht voor de gevolgen van dementie. Aan de hand van persoonlijke verhalen belicht Herinneringen voor het leven het belang van onderzoek naar de ziekte, die inmiddels 290 duizend Nederlanders treft. De 53-jarige Sonja doet verslag van haar strijd tegen de ziekte, en Joan-Anne vertelt hoe ze lange tijd voor haar vader met alzheimer zorgde. Verder zijn er bijdragen van onderzoekers en bekende Nederlanders, en is er live muziek van Edsilia Rombley.

[DOCUMENTAIRE]

Close Up: Diva Fong Leng

NPO 2, 22.40 uur

Nederland staat niet bekend als modeland, maar af en toe staat er een ontwerper op die tot grote hoogte weet te klimmen. In de jaren zeventig was ons land in de ban van Fong Leng, de Chinees-Nederlandse modeontwerper die bekend werd met haar extravagante jassen en jurken van leer en bont, en haar drukbezochte modeshows in onder meer de Beurs van Berlage. Leng hield graag de touwtjes in handen, en bij het maken van de documentaire Diva Fong Leng merkte regisseur Deborah Faraone Menella dat de inmiddels 82-jarige dame in dat opzicht niets is veranderd.

Pájaros de verano

Arte, 23.00 uur

(Drama, Cristina Gallego en Ciro Guerra, 2018) Rapayet (José Acosta) is een arme maar trotse jongen, horend bij een inheemse stam in de Colombiaanse woestijn. Hij zet zijn zinnen op de mooiste dochter (Natalia Reyes) uit een hoger aangeschreven familie en zweert dat hij die voor hem veel te dure bruidsschat zal voldoen. Pájaros de verano is gegoten in de vorm van een volkssprookje. Tegelijkertijd is de film, die tot stand kwam met medewerking van de echte Wayúu-bevolking, ook een film over de desastreuze gevolgen van de Colombiaanse drugshandel. Surrealistisch hoogtepunt in de in vijf hoofdstukken (cantos ) opgedeelde vertelling: de beschieting van een midden in de woestijn opgetrokken moderne villa, met bazooka’s.

Meer over