Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 3 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Paula Patton in Déjà Vu van Tony Scott. Beeld
Paula Patton in Déjà Vu van Tony Scott.

L’amour est un crime parfait

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Arnaud en Jean-Marie Larrieu, 2013) De zelfzuchtige literatuurprofessor Marc (Mathieu Amalric) zou zich eigenlijk moeten bekommeren om een verdwenen studente, maar maakt zich eerder druk om de volgende jonge vrouw op zijn versierlijst. L’amour est un crime parfait, naar een roman van Philippe Djian, is een psychologische thriller, zwarte komedie en romantisch drama ineen. Het is een wonderlijke mix van genres, die niet altijd goed werkt, maar wel verfrissend is. Amalric is fijn op dreef als Marc, die zich laat inpakken door de jonge stiefmoeder van de verdwenen studente.

Mathieu Amalric en Sara Forestier in L'amour est un crime parfait van Arnaud en Jean-Marie Larrieu. Beeld
Mathieu Amalric en Sara Forestier in L'amour est un crime parfait van Arnaud en Jean-Marie Larrieu.

Déjà Vu

Veronica, 20.30 uur

(Sciencefiction, Tony Scott, 2006) Uitzinnige sciencefictionthriller met een gecompliceerd plot van wijlen Tony Scott (Top Gun), die zich in de jaren voor zijn vroege dood (2012) juist met succes opnieuw had uitgevonden als filmer van hyperkinetisch actiespektakel (zie ook onder meer: Domino, Unstoppable). Denzel Washington speelt een FBI-agent die een terroristische bomaanslag op een veerboot moet onderzoeken. Hij wordt ingelijfd bij een wel heel bijzondere afdeling van het onderzoeksbureau, die via ingenieuze satellietverbindingen en andere digitale noviteiten tot vierenhalve dag in het verleden kan kijken. Scott houdt de vaart erin, maar biedt ook ruimte voor reflectie: wie het verleden kan zien, kan het ook beïnvloeden. Of niet?

Welkom in… Containerdorp

NPO 1, 21.36 uur

Mensen die Nederlanders liever niet als buren hebben, belanden soms in een containerdorp. Op een tiental plekken in het land bieden zulke plekken met ‘skaeve huse’ of ‘hufterhuizen’ onderdak aan hardnekkige overlastveroorzakers. Vaak gaat het om mensen met verslavingsproblemen of een psychiatrische achtergrond. Presentator Dwight van van de Vijver kwam deze groep regelmatig tegen in zijn vorige baan als politieman, maar leert hen in Welkom in… Containerdorp van een andere kant kennen. In de nieuwe serie loopt hij mee met bewoners van vier ‘asodorpen’.

Universe

BBC 2, 22.00 uur

Is er leven op andere planeten dan de onze? Na eeuwen van speculatie krijgen wetenschappers eindelijk harde data over planeten die niet om onze eigen zon draaien, maar rond andere sterren. In Universe vertelt Brian Cox over de jacht op deze exoplaneten en de oogst die de Kepler-ruimtetelescoop opleverde. Tussen de 2.800 nieuw ontdekte, vaak extreme werelden, met een verpletterende zwaartekracht of temperatuur van duizenden graden, zitten ook gematigde planeten met een atmosfeer en vloeibaar water, mogelijke kandidaten voor het ontstaan van leven.

Andere tijden

NPO 2, 22.32 uur

Kernenergie heeft een afval- en imagoprobleem, maar is wel een CO2-vrije en schaalbare manier van energieopwekking. Terwijl in sommige kringen weer voorzichtig wordt gekeken naar nieuwe kerncentrales als manier om de klimaatdoelen te halen, draait Andere tijden de klok veertig jaar terug. Omdat er begin jaren tachtig veel weerstand tegen kernenergie bestond, werd er een Brede Maatschappelijke Discussie gestart, een uitnodiging aan de bevolking om mee te praten over het onderwerp. Net als bij de latere referenda werd de uitkomst grotendeels genegeerd.

Close Up: Monobloc - Hoe een plastic stoel de wereld veroverde

NPO 2, 23.10 uur

De Monobloc-stoel is een knap staaltje ontwerp, maar groeide uit tot een wereldwijde plaag. De stoel wordt gevormd uit één stuk kunststof en omdat hij stapelbaar is, wordt hij vaak gebruikt in de tuin, op het strand en op terrassen van restaurants. De Monobloc, waarop nooit patent werd aangevraagd, werd zó populair dat er naar schatting meer dan een miljard exemplaren van werden gemaakt. In zijn documentaire over de stoel laat Hauke Wendler zien hoe de Monobloc oprukte op vijf continenten en in alle lagen van de bevolking, maar ook de natuur bedreigt.

Disconnect

BBC 2, 00.15 uur

(Drama, Henry Alex Rubin, 2012) Mozaïekfilm met drie verhaallijnen: een rouwend echtpaar wordt slachtoffer van identiteitsfraude, een eenzame puberjongen denkt ten onrechte eindelijk een vriendin te hebben gevonden via een sociaal netwerk en een jonge journalist wil een verhaal maken over minderjarigen die zichzelf online prostitueren. Voor sommigen zal Disconnect schokkende inzichten bieden, voor anderen niet. Dan nog is het pleidooi voor menselijk contact relevant. En terwijl de verhaallijnen steeds vergezochter worden, blijft de film op de been door het acteerwerk van onder anderen Jason Bateman.

Alexander Skarsgård en Paula Patton in Disconnect van Henry Alex Rubin Beeld
Alexander Skarsgård en Paula Patton in Disconnect van Henry Alex Rubin
Meer over