Service

De Volkskrant-tv-selectie voor woensdag 29 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Stefan Collier in Spijt! Beeld
Stefan Collier in Spijt!

Spijt!

NPO 3, 15.30 uur

(Dave Schram, 2013) Verfilming van een Carry Slee-roman, iets wat scenarioschrijver Maria Peters en regisseur Schram al vele malen eerder hadden gedaan. Ook nu is het resultaat geolied. Voor het verhaal over puber Jochem, die op school wordt gepest, koos het duo voor het perspectief van de omstanders die toekijken en niets doen, in de personen van klasgenoten David en Vera. De film had de wind mee, omdat pesten ten tijde van de première volop in de belangstelling stond. Net als in voorgaande jaren wordt Spijt! nu vertoond in de Week Tegen Pesten. Maar het is ook gewoon een goede film, in 2014 bekroond met de European Film Academy Young Audience Award. Spijt! was de eerste Carry Slee-verfilming die meer dan 400 duizend bezoekers trok.

Madame Bovary

Arte, 20.15 uur

(Claude Chabrol, 1991) Gustave Flauberts magistrale roman over de intens verveelde Emma Bovary werd vaak verfilmd. Bovenaan de meeste Bovary-filmlijstjes staat deze versie van oppersarcast Chabrol, vast en zeker ook vanwege de sterke vertolking van het hoofdpersonage door Isabelle Huppert. Chabrol maakte er een schitterend verzorgd kostuumdrama van dat – wellicht iets minder dan de roman – met spot naar zijn hoofdpersonage kijkt, zoals in de in het boek al filmische scène waarin Emma haar geheime geliefde ontmoet, terwijl buiten prijzen voor de beste schapen en varkens worden uitgereikt.

Isabelle Huppert in Madame Bovary. Beeld
Isabelle Huppert in Madame Bovary.

Kingsman: The Golden Circle

Veronica, 20.30 uur

(Matthew Vaughn, 2017) Superspion Eggsy heeft de deur van zijn als dekmantel fungerende maatpakkenwinkel nog niet dichtgetrokken, of de eerste actiescène uit Kingsman: The Golden Circle dient zich aan. Het even stripachtige als brute geweld kan niet op, in deze tweede verfilming van de Kingsman-strips van Mark Millar en Dave Gibbons. Alles is ook minstens zo zelfbewust opgediend als in de vorige film: karate op de achterbank, in een auto die zijwaarts kan rijden en zelfs een tochtje maakt over de bodem van de Theems.

Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle. Beeld
Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle.

28 Up: Millennium Generation

BBC 1, 22.00 uur

In navolging van Michael Apteds vermaarde documentaireserie Up, die in 1964 van start ging, begon de BBC in het jaar 2000 een nieuwe versie volgens dezelfde formule. Een aantal Britse kinderen van destijds 7 jaar en met zeer verschillende maatschappelijke achtergronden wordt om de zeven jaar geïnterviewd door de makers van de documentaire. Inmiddels zijn de geportretteerden 28 jaar en staan ze voor belangrijke levensbeslissingen: het starten van een carrière, het aangaan van een relatie en het stichten van een gezin.

Oases in de Lage Landen

NPO 2, 22.20 uur

Waddeneiland Vlieland telt maar een paar honderd oorspronkelijke bewoners. De rest is geen ‘echte’ Vlielander, maar ‘import’: toeristen in een tijdelijke vakantiewoning of mensen van de wal met een tweede huis op het eiland. De Vlielanders hebben het gevoel dat het eiland niet meer van hen is, want het toerisme gaat tegenwoordig het hele jaar door. In Oases in de Lage Landen maakt Kefah Allush de oversteek om te onderzoeken wat het eiland zo aantrekkelijk maakt voor bewoners, toeristen en mensen die van Vlieland hun nieuwe thuis hebben gemaakt.

Exit

Canvas, 22.25 uur

De satirische dramaserie Exit neemt de financiële wereld van Noorwegen op de hak, en put uit waargebeurde verhalen die spreken van uitspattingen, zelfverrijking en een gebrek aan moraal. Adam, Jeppe, Henrik en William wonen als koningen in Oslo. Ze verdienen flink aan hun deals, geven een fortuin uit aan drugs en prostituees, en wanen zich onaantastbaar. Canvas gaat vandaag met een dubbele aflevering van start met het tweede seizoen van de serie, waarin Adam (Simon J. Berger) met voorkennis profiteert van een overname in de wereld van de zalmkweek.

Het uur van de wolf: De Dick Maas methode

NPO 2, 23.10 uur

Aan fijnzinnige acteursregie heeft Dick Maas geen boodschap. Aan boodschappen in zijn films trouwens ook niet. Die doe je bij de Albert Heijn, aldus de filmmaker. In zijn documentaire De Dick Maas methode schetst Jeffrey de Vore een mooi portret van de eigenzinnige regisseur, die in de jaren tachtig kaskrakers maakte als De lift, Flodder en Amsterdamned. Met filmscènes, kijkjes achter de schermen en veel anekdotes richt de film zich op de gouden jaren van Maas, die scoorde met zijn typische mix van platte humor, schokkende horror, stunts en actie.

Meer over