Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Florence Pugh in Midsommar van Ari Aster. Beeld
Florence Pugh in Midsommar van Ari Aster.

Bringing Up Baby

BBC 2, 09.40 uur

(Komedie, Howard Hawks, 1938) Een rijke dame met luipaard (Katharine Hepburn) ontmoet haar droomman, maar deze stoffige paleontoloog (Cary Grant) doet er aanzienlijk langer over voor hij beseft dat ze voor elkaar zijn gemaakt. Vanuit deze eenvoudige basis laten Howard Hawks en zijn scenaristen alle remmen los. ‘The love impulse in men very frequently reveals itself in terms of conflict’, observeert een zomaar in de plot voorbij wandelende psychoanalyticus. Dit vaakst geciteerde zinnetje uit Bringing Up Baby legt de motor bloot achter deze heerlijk waanzinnige screwballkomedie.

Cary Grant en Katharine Hepburn in Bringing Up Baby van Howard Hawks Beeld
Cary Grant en Katharine Hepburn in Bringing Up Baby van Howard Hawks

Inside Out

BBC 1, 14.40 uur

(Animatie, Pete Docter en Ronnie del Carmen, 2015) Wat gaat er om in het brein van een meisje van 11? Die vraag ligt aan de basis van het Pixar-meesterwerk Inside Out. Daarin verhuist de puberende, mokkende Riley met haar ouders naar San Francisco, terwijl er in haar hoofd vijf gepersonifieerde emoties regeren. Vanuit hun controlekamer voorzien de figuurtjes Blijdschap, Woede, Walging, Angst en Verdriet elke prikkel van buiten van de juiste reactie. Wanneer Blijdschap en Verdriet per ongeluk zoekraken, duikt de film in een landschap dat zich beweegt tussen wetenschap, fantasie en paddestoelentrip.

Inside Out Beeld
Inside Out

Top 2000 a gogo

NPO 3, 19.27 uur

In Top 2000 a gogo presenteren Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis weer bijzondere muziekreportages en getuigenissen van musici die vertellen over hun persoonlijke band met muziek. Er is aandacht voor zanger Patrick Bruel en de band The Babys, en Ruben Block van Triggerfinger vertelt hoe hij werd geraakt door de muziek van Bob Marley. Harry Sacksioni en Jaap Kwakman (van 3JS) spelen de quiz. Aansluitend kan de kijker thuis meespelen in de Toppop test (20.31 uur) met Ad Visser en Penney de Jager, vol legendarische fragmenten uit het archief.

Promenade Gala

NPO 3, 21.53 uur

Net als vorig jaar presenteert Diederik Ebbinge weer een tweedelige eindejaarsspecial van Promenade, de satirische blik op de actualiteit met vaste gasten Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen. In 2020 pakte Ebbinge nog uit met speciale versies voor de Randstad en ‘de provincie’, maar dit keer draait alles om de uitreiking van de Promenade Awards. De show met zang en dans wordt volgens Ebbinge live uitgezonden vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Niets is onmogelijk, want afgelopen zomer reisde Promenade door het hele land zonder de studio te verlaten.

Wintergasten

NPO 2, 22.09 uur

Dit najaar verscheen Harlem Shuffle, het nieuwste boek van Colson Whitehead. De Amerikaanse auteur schreef al twee keer de Pulitzerprijs voor fictie op zijn naam, voor De ondergrondse spoorweg en De jongens van Nickel. In zijn nieuwe boek vertelt hij een misdaadverhaal in het Harlem van de jaren zestig. In Wintergasten bezoekt Janine Abbring de schrijver in New York, waar Whitehead vertelt over zijn gekozen beeldfragmenten: een oude aflevering van The Twilight Zone, een opname van David Bowie en een stukje uit de zombiefilm Dawn of the Dead (1978).

Uit het leven 2021

NPO 1, 22.23 uur

Het afgelopen jaar was Nederland geschokt door de gewelddadige dood van Peter R. de Vries en aangedaan door het waardige afscheid van Bibian Mentel. Naast de bekende mensen die in 2021 overleden, zoals Bernard Haitink, prins Philip en Charlie Watts, stierven er ook mensen die in betrekkelijke anonimiteit een grote bijdrage aan ons leven hebben geleverd. In het jaarlijkse overzicht Uit het leven staat Herman van der Zandt stil bij Jan Nico Homan van der Heide, uitvinder van de hart-longmachine, en Lou Ottens, de bedenker van het cassettebandje.

Midsommar

RTL 7, 00.00 uur

(Horror, Ari Aster, 2019) Dani (Florence Pugh) verliest haar zus en ouders in de gruwelijke proloog van deze horrortrip-bij-daglicht. Vervolgens laat ze zich meevoeren met een vakantieplan van haar vriend en zijn vrienden: een negendaags midzomernachtfestival in een Zweedse commune, daar zal iedereen van opknappen, toch? Daar verschuift Midsommar, de tweede film van genrevernieuwer Ari Aster (Hereditary), richting het terrein van de folkhorror à la The Wicker Man. Voorname ingrediënten: een gezelschap angstaanjagend opgewekte, in het wit geklede Zweden, een gekooide beer, psychedelica, bloementooien, dans en erger – veel erger. Een langgerekte en zeer geslaagde metafoor voor een rouw- annex break-updrama, zo is dit onbeschrijfelijke Midsommar toch een beetje te beschrijven.

Meer over