Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 28 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Zain Al Rafeea (links) in Capharnaüm. Beeld
Zain Al Rafeea (links) in Capharnaüm.

U.S. Marshals

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Stuart Baird, 1998) In het aardige vervolg op de moderne klassieker The Fugitive wordt Mark Roberts (Wesley Snipes) aangezien voor een moordenaar, van een dubbele moord zelfs. Hoewel een beveiligingscamera de moord zou hebben vastgelegd, is uiteraard niets wat het lijkt. Dat resulteert onder meer in een spectaculaire ontsnappingspoging uit een al opgestegen vliegtuig, gevolgd door de ontrafeling van een complex samenzweringsplot. De ster van de film is opnieuw Tommy Lee Jones als U.S. Marshal Gerard, die voor zijn vertolking van hetzelfde personage in The Fugitive met een Oscar werd bekroond.

Tommy Lee Jones (links) en Wesley Snipes in U.S. Marshals. Beeld
Tommy Lee Jones (links) en Wesley Snipes in U.S. Marshals.

Chris Packham: The Walk that Made Me

BBC 2, 21.00 uur

Gewoonlijk presenteert zoöloog Chris Packham natuurdocumentaires voor de BBC, maar vanavond vertelt hij een zeer persoonlijk verhaal in The Walk That Made Me. Op een wandeling langs de rivier Itchen van Southampton naar de kathedraal van Winchester belicht hij het belang van de natuurlijke omgeving voor het mentale welzijn van de mens. Packham vertelt over zijn moeilijke jeugd met het syndroom van Asperger, dat niet werd herkend, en hoe wandelingen in de natuur, zwemmen en het gezelschap van dieren hem nog steeds helpen om grip te houden op het leven.

Capharnaüm

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Nadine Labaki, 2018) In Capharnaüm (de Franse titel betekent ‘chaos’ of ‘puinhoop’) laat de Libanese regisseur Nadine Labaki een 12-jarig jongetje dat nooit werd aangegeven bij de burgerlijke stand zijn bestaansrecht opeisen. Dat doet hij op bijzondere wijze, door zijn ouders aan te klagen omdat ze hem ter wereld hebben gebracht. De rechtszaak is een wat gekunstelde ingreep in een verhaal dat verder een getrouw beeld probeert te geven van het leven van de onderklasse in Beiroet. Ze zijn vaak onzichtbaar, de arbeidsimmigranten zonder papieren, de armen zonder scholing, de vluchtelingen zonder status. Labaki geeft hun een gezicht en pakt haar publiek volledig in met de jonge hoofdrolspelers.

Het uur van de wolf: QT8 - Quentin Tarantino: The First Eight

NPO 2, 22.55 uur

Quentin Tarantino houdt stug vol dat hij het na tien films voor gezien houdt. Na Once Upon a Time… in Hollywood staat de teller op negen, dus de fans van de regisseur hebben er nog één tegoed. In haar documentaire Quentin Tarantino: The First Eight geeft Tara Wood een mooi overzicht van Tarantino’s eerste acht films. Gelardeerd met fragmenten uit onder meer Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Inglourious Basterds en The Hateful Eight vertellen Tarantino’s vaste acteurs vaak hilarische anekdoten over de werkwijze van de eigenzinnige filmmaker.

Club Blitz en de stijliconen van de 80's

NPO 3, 22.55 uur

In de nadagen van de Londense punkscene besloten Steve Strange en Rusty Egan iets totaal nieuws te gaan doen. In hun club organiseerden ze exclusieve nachten voor extravagant uitgedoste gasten uit de muziek- en modewereld. Zo speelde Club Blitz een belangrijke rol in de geschiedenis van de New Romantics, de muziekstroming van bands als Visage, Ultravox en Spandau Ballet. In zijn documentaire Blitzed: The 80s Blitz Kids’ Story geeft Bruce Ashley het woord aan oprichter Rusty Egan en verschillende bekende bezoekers, onder wie Boy George en Marilyn.

Stad van verlangen

NPO 2, 23.00 uur

Tel Aviv dankt veel van zijn architectuur aan de ontwerpers van het Bauhaus. De revolutionaire Bauhaus-academie werd opgericht door architect Walter Gropius en had wereldwijd veel invloed op design, kunst en architectuur. Nadat het progressieve Bauhaus in nazi-Duitsland werd verboden, trokken veel Duits-Joodse architecten naar het Britse mandaatgebied Palestina, het huidige Israël, waar het moderne Tel Aviv werd gebouwd. Stad van verlangen laat zien hoe daar de Witte Stad verrees, een verzameling van meer dan vierduizend gebouwen in Bauhaus-stijl.

Behind Enemy Lines

Veronica, 23.10 uur

(Actie, John Moore, 2001) Hoe de neergestorte straaljager-copiloot Chris Burnett (Owen Wilson) in vijandelijk gebied telkens weer aan zijn achtervolgers ontkomt, is het grote mysterie van de actiefilm Behind Enemy Lines. Normaal gesproken zou dat het hart van de film vormen, hier wordt er telkens luchtig overheen gestapt. De film kreeg veel kritiek vanwege zulke plotgaten, maar er is ook best wat aardigs te zeggen over dit speelfilmdebuut van regisseur Moore. Zo verweeft hij in verzorgde stijl klassieke Hollywoodelementen uit westerns en buddyfilms in het verhaal en heeft de film een indrukwekkende, stuntrijke finale.

Owen Wilson in Behind Enemy Lines. Beeld
Owen Wilson in Behind Enemy Lines.
Meer over