De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 27 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jack Monkau in Wildschut. Beeld
Jack Monkau in Wildschut.Beeld

Champions League - Veronica, 20.00 uur

Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain (met de duurste voetballers aller tijden Kylian Mbappé en Neymar) en recordkampioen Bayern München. Aansluitend een samenvatting van Atlético Madrid - Chelsea.

Zembla - NPO 2, 21.15 uur

Zembla duikt in het verleden van de Russisch-Amerikaanse zakenman Felix Sater, die samenwerkte met Donald Trump en nu wordt verdacht van miljoenenfraude. Het geldspoor leidt naar Kazachstan, New York en zelfs Nederland.

Felix Sater in Zembla. Beeld
Felix Sater in Zembla.Beeld

Radio Gaga - Canvas, 21.15 uur

Radiomakers Joris en Dominique rijden met hun mobiele studio naar de gesloten jeugdinstelling De Markt in Mol, Vlaanderen. 71 jongens en tien meisjes zitten daar een straf uit of krijgen er een time-out wegens een ontregelde thuissituatie.

Billion Dollar Deals - BBC 2, 21.00 uur

Start van driedelige reeks over miljardendeals die de wereld hebben veranderd. Deze week verhalen uit de farmaceutische industrie, waar bepaald wordt hoe makkelijk of moeilijk het is je te wapenen tegen onder meer ADHD en depressies.

Culture Club - Canvas, 22.10 uur

Te gast is de Vlaamse regisseur Michaël R. Roskam (Rundskop). Binnenkort verschijnt zijn nieuwe misdaadfilm Le Fidèle. Presentator Bent Van Looy reist af naar de modeweek van Parijs voor een portret van ontwerper Dries Van Noten. Bekijk hier alle afleveringen.

2DOC: Solitary - NPO 2, 23.05 uur

Een kijkje in de maximaal beveiligde Red Onion State Prison in Virginia, Amerika. De gevangenis werd speciaal gebouwd om gedetineerden 23 uur per dag te kunnen isoleren. Zowel de gevangenen als cipiers komen aan het woord.

Red Onion State Prison in Virginia, Amerika. Beeld
Red Onion State Prison in Virginia, Amerika.Beeld

Hall Pass (Bobby en Peter Farrelly, 2011) - SBS 9, 20.30-22.35 uur

Het is de week van het Nederlands Film Festival, wat tot een stroompje Nederlandse films op tv leidt, maar het lijkt ook de week van de platte komedies. Naast films van Paul Feig (Bridesmaids, The Heat) is dezer dagen ook werk van de vrolijke vijftigers Bobby en Peter Farrelly te zien, verantwoordelijk voor hits als Dumb and Dumber, Kingpin en het gisteravond uitgezonden There's Something About Mary (met de beroemde scène waarin Cameron Diaz onwetend een klodder sperma als haargel gebruikt). Nee, de Farrellybroers zijn geen meesters van de verfijnde smaak, maar succes hebben ze, mede dankzij het vanavond uitgezonden Hall Pass.

In Hall Pass zijn beste vrienden Rick en Fred (Owen Wilson en Jason Sudeikis) geobsedeerd door seks. Hun echtgenotes vinden dat niet leuk, maar gelukkig is er de vriendin die met een oplossing komt: Rick en Fred een weekje vrijaf geven van de huwelijkse monogamiestatus; zal je zien dat de realiteit ontnuchtert. Ziedaar het raamwerk voor een vulgaire komedie over sekse verschillen, met als geruststellende moraal: leve de monogamie. En uiteraard hebben de vrouwen aanzienlijk meer plezier dan hun mannen.

Hall Pass is op genoeg momenten níét leuk, maar de Farrelly's verstaan de kunst onbenullige grappen zo te plaatsen dat de lach alsnog opkomt.

Oorlogswinter (Martin Koolhoven, 2008) - RTL 8, 20.30-22.35 uur

Geslaagde, stijlvaste verfilming van Jan Terlouws roman Oorlogswinter. De volwassenwording van de jonge Michiel (sterk debuut van Martijn Lakemeier) gedurende de winter van 1944-1945 wordt door regisseurscenarioschrijver Martin Koolhoven overtuigend vormgegeven. De grote gebeurtenissen (verraad, dood) worden klein gehouden, details (de wanhoop van achterblijvers) krijgen de benodigde nadruk. Zo overtuigt het verhaal waarin Michiel van een schuchtere burgemeesterszoon, aangetrokken door de spanning van de oorlog, op zijn manier verandert in een daadkrachtige verzetsstrijder. Waar de muziek (van Brian De Palma's huiscomponist Pino Donaggio) en sommige slowmotioneffecten te dik zijn aangezet, zijn de vertolkingen van de acteurs prachtig in balans. Raymond Thiry als de neutrale burgemeester en zorgzame vader, Anneke Blok als zijn ondanks alles opgewekte vrouw, Melody Klaver als Michiels puberzusje en Yorick van Wageningen als de oom met een mysterieuze achtergrond.

Wildschut (Bobby Eerhart, 1985) - Ons, 21.00-22.32 uur

Indertijd niet onverdeeld positief ontvangen, deze nouvelle violencefilm avant la date. Maar Wildschut is nog altijd een prima film. Toen leide het uit de lucht vallende geweld, narratief onvoldoende ondersteund volgens critici, tot afkeer, maar sinds Quentin Tarantino kijken we daar niet langer van op. Als het maar goed gedaan is, en dat is het.

Hidde Maas zet een fraaie gangster neer, die, op de vlucht voor de politie na een roofoverval, met zijn gewonde kompaan (Jack Monkau) een boerderij binnenvalt waar het gezin net aan tafel zit. Meedogenloos roept hij met de geweerkolf de in verzet komende gezinsleden tot de orde. Dan is er direct de klassieke situatie: twee gijzelnemers, van wie een bruut en gevoelloos en de ander iets minder bruut en behept met iets meer empathie, en gijzelaars van wie sommige de gruwelen lijdzaam ondergaan en andere verzet ondernemen dat telkens snoeihard wordt neergeknuppeld. Vervolgens is er natuurlijk de curieuze en onvoorspelbare manier waarop de verhouding tussen de vrouwelijke gijzelaars en hun gijzelnemers zich ontwikkelt: de moeder in het gezin (Chris Lomme) en, vooral, de dochter (Annick Christiaens).

Meer over