Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 27 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Liam Neeson in The Grey. Beeld
Liam Neeson in The Grey.

John Wick: Chapter 3 - Parabellum

Veronica, 20.30 uur

Persona non grata werd ex-huurling John Wick in de slotscène van John Wick: Chapter 2. Wick kreeg straf van het bestuur van een ­mythisch misdaadsyndicaat voor het vermoorden van een tegenstander op de enige plek waar moord volgens de spelregels van de gangsters strafbaar is. 14 miljoen is Wick inmiddels waard, te innen door eenieder die hem weet te doden. John Wick: Chapter 3 biedt de overtreffende trap van de actie die in de vorige afleveringen werd geïntroduceerd. Keanu Reeves schittert wederom als wrekende actieheld.

Keanu Reeves in John Wick: Chapter 3 - Parabellum. Beeld
Keanu Reeves in John Wick: Chapter 3 - Parabellum.

Monsieur Klein

ONS, 21.01 uur

Alain Delon in een sterke rol als kunsthandelaar van bedenkelijk allooi: hij verdient zijn geld door tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs ver onder de marktwaarde kunst te kopen van Joden die het land moeten ontvluchten. Wanneer hij ontdekt dat hij dezelfde naam draagt als een Joodse Parijzenaar, transformeert de film van karakterstudie tot een veredelde detective. De kunsthandelaar, inmiddels op de hielen gezeten door de politie, ondervindt de gevolgen van zijn opportunisme aan den lijve, in een kafkaëske film die gaandeweg het hele land een spiegel voorhoudt.

Suzanne Flon en Alain Delon in Monsieur Klein. Beeld
Suzanne Flon en Alain Delon in Monsieur Klein.

Drain America’s Last Slave Ship

National Geographic, 22.00 uur

Tijdens National Geographics Black History Month toont een speciale aflevering van Drain the Ocean de vondst van een schip dat gebruikt is voor de trans-Atlantische slavenhandel. Dergelijke zwaarbewapende en beveiligde schepen werden vier eeuwen lang gebruikt om in totaal twaalf miljoen gevangen Afrikanen over te zetten naar de ‘Nieuwe Wereld’, waar ze op plantages en boerderijen aan het werk werden gezet. In Alabama onderzoekt America’s Last Slave Ship een wrak dat mogelijk het allerlaatste schip was waarmee slaven naar Amerika zijn gebracht.

Universe

BBC 2, 22.00 uur

Professor en presentator Brian Cox begint een nieuwe verkenningstocht door het heelal. In de eerste aflevering van Universe brengt hij een ode aan de sterren, de hemellichamen die het universum van licht voorzien en de omstandigheden creëren waaronder leven kan ontstaan. Hij begint zijn verhaal 13,7 miljard jaar geleden met de oerknal en vertelt over de evolutie van sterren, die de zwaardere elementen maakten waaruit onze aarde en alle levende wezens zijn opgebouwd. Ook staat hij stil bij de Parker Solar Probe, een robotsonde die onze zon bestudeert.

Andere tijden

NPO 2, 22.19 uur

Het circus is een overblijfsel uit vervlogen tijden geworden, zeker nu het gebruik van dieren in de tent in de ban is gedaan. Andere tijden duikt in de geschiedenis van het Nederlandse Circus Renz, dat door Arnold van der Vegt werd opgericht. Het familiebedrijf beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig, waarna het steeds moeilijker werd om de tent overeind te houden. Er waren faillissementen en doorstarts, maar de naam van het circus bestaat nog steeds. Over de relatie met het vermaarde Duitse Circus Renz werd altijd schimmig gedaan.

The Grey

RTL 7, 22.45 uur

‘Dit is waar ik hoor, omringd door mijn eigen soort.’ Wolvenjager Ottway (Liam Neeson) heeft het over de witte woestenij van Alaska en over de door mens en maatschappij verstoten mannen die er werken. Zo zit de gure sfeer er al goed in, nog voor The Grey op gang is gekomen. Nadat het vliegtuig van Ottway en zijn collega’s onderweg naar huis is neergestort en het groepje mannen in een door wolven beheerst niemandsland strandt, blijkt de film niet alleen een spannende thriller: de wolvenroede, waarvan het alfamannetje steeds duidelijker tegenover groepsleider Ottway komt te staan, wordt soms bijna een symbolische, allegorische dreiging.

Het uur van de wolf: Maarten van Roozendaal - Ik ben de man die naast mij staat

NPO 2, 22.57 uur

In haar documentaire Ik ben de man die naast mij staat gebruikt Josefien Hendriks oude interviews van Maarten van Roozendaal om de zanger en liedjesschrijver zijn levensverhaal te laten vertellen. Nadat Van Roozendaal in 1994 was doorgebroken op het Amsterdamse Kleinkunst Festival, vergaarde hij een grote schare fans. Ook door recensenten en collega-muzikanten werd hij zeer bewonderd. Kenmerkend aan de zelfbenoemde ‘liedjesboer met humor’ was zijn grote angst en tevens fascinatie voor de dood. In 2013 overleed de verstokte roker en drinker aan longkanker.

Meer over