De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

The Princess and the Frog. Beeld
The Princess and the Frog.Beeld

Nu te zien!
NPO 2, 20.10 uur

Door orkaan Irma liep het transport van de werken van de Curaçaose kunstenaar Tirzo Martha vertraging op. Nu zijn ze dan toch te zien in het Scheveningse museum Beelden aan Zee. Museumdirecteur Ann Demeester geeft een rondleiding.

Terzake docu
Canvas, 20.10 uur

Sinds de aanslagen in Parijs van twee jaar geleden loopt er een onderzoek naar medicatie voor mensen met een posttraumatisch stresssyndroom. Tweehonderd patiënten krijgen een medicijn toegediend, helpt het hun nachtmerries te vergeten?

De wondere wereld van Chriet Titulaer
NPO 1, 21.45 uur

Presentator, schrijver, sterrenkundige en bovenal futuroloog Chriet Titulaer liet Nederland kennismaken met de nieuwste uitvindingen en deed gewaagde voorspellingen over de toekomst. Wat is hiervan uitgekomen?

Oasis: Supersonic
BBC 2, 23.00 uur

Documentaire over de Engelse broers Liam en Noel Gallagher, die een turbulente relatie hebben. In de jaren negentig kwam hun band Oasis razendsnel op. De broers vertellen over hun kindertijd, het begin van hun muziekcarrière en hun rocksterrenstatus.

Oasis: Supersonic toont de opkomst en glorietijd van een van de grootste Britse bands ooit. Beeld
Oasis: Supersonic toont de opkomst en glorietijd van een van de grootste Britse bands ooit.Beeld

Terug naar Oosterdonk
Eén, 23.30 uur

Zesdelige dramaserie. Brecht hoort van zijn jeugdvriend Walter Bolle dat Pietje de Leugenaar op een nacht spoorloos is verdwenen uit het verwoeste Oosterdonk. Er doen vreemde verhalen over zijn vermissing de ronde. Weet Elza meer?

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Alle eindejaarsgasten in Nooit meer slapen hebben het afgelopen jaar een prijs gewonnen. Rapper Diggy Dex won met zijn nummer Treur niet de Sena Performers Award, de prijs voor het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op de radio.

Diggy Dex met partner op de rode loper bij de uitreiking van de Buma Awards. Beeld anp
Diggy Dex met partner op de rode loper bij de uitreiking van de Buma Awards.Beeld anp

The Princess and the Frog (Ron Clements en John Musker, 2009)
BBC 1, 11.45-13.15 uur.

Handgetekend en ingekleurd. Disney benadrukte het rond de première in 2009 graag: The Princess and the Frog is een terugkeer naar de oude traditie. Naar de stijl van successen als Sneeuwwitje en De kleine zeemeermin. Ook inhoudelijk grijpt Disney terug naar de oude succeselementen: een traditioneel sprookje aan de basis, met veel liedjes. Dat wil niet zeggen dat The Princess and the Frog zonder vernieuwingsdrang is gemaakt. Integendeel, hoofdpersoon Tiana is Disneys eerste Afro-Amerikaanse prinses. Het is een modern, onafhankelijk meisje, dat meer bezig is met het openen van een restaurant dan met De Grote Liefde. Dat zij naar het sprookje De kikkerprins een kikker kust, doet ze omdat hij haar geld belooft. Het verhaal blijkt sowieso minder traditioneel te verlopen dan het sprookje: Tiana verandert ook in een kikker en moet vervolgens met een onuitstaanbare, rokkenjagende prins op pad om dat ongedaan te laten maken.

Natuurlijk laat het einde zich raden; juist de vertrouwde elementen blijken de grootste troef van de film. De vernieuwingen pakken echter minder goed uit. De twee hoofdpersonages, hoe modern ze ook mogen zijn in hun levensvisie, missen het sprankelende en magische van veel van hun voorgangers. Zo'n Afro-Amerikaanse prinses is natuurlijk een geweldige zet, maar het was fijn geweest als ze echt had mogen stralen, en niet de halve film had hoeven rondhoppen als een kikker.

The Red Shoes (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1948)
BBC 2, 13.10-15.20 uur

De ultieme balletfilm, vooral dankzij de vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve bijzondere kleuren (Technicolor) dito dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge ballerina die moet kiezen tussen de volledige overgave aan de kunst die haar impresario eist en de liefde voor componist Marius Goring. De titel verwijst naar de glorieuze, 15 minuten durende choreografie die het hoogtepunt van de film vormt. Mede doordat de makers niet kozen voor een vrolijk einde, groeide de film uit tot klassieker.

Matilda (Danny DeVito, 1996)
RTL 4, 20.30-22.30 uur

Nog altijd een van de leukste Roald Dahl-verfilmingen, waarvoor acteur Danny DeVito plaatsnam in de regisseursstoel. Hij moest van daaruit zichzelf regisseren in de rol van Matilda's vader, een besnorde tweedehandsautoverkoper die liegt en bedriegt bij het leven en, zacht gezegd, weinig affiniteit heeft met de intellectuele ambities van zijn dochter. Matilda, het zwarte schaap in het asociale gezin, heeft het op school nauwelijks makkelijker. DeVito slaat precies de juiste toon aan, die dicht in de buurt komt van Dahls vileinheid: veel zwarte, soms meedogenloze humor en altijd ironie in het sentiment. Met nadruk geschikt voor alle leeftijden.

Grease (Randal Kleiser, 1978)
RTL 8, 20.30-22.45 uur

Aanstekelijke musical naar het gelijknamige Broadwaystuk uit 1972, waarin de liefde zegeviert zoals ze hoort te zegevieren. Olivia Newton-John transformeert van tutje in stoeipoes voor stoere bink John Travolta. Die verandert op zijn beurt in brave borst. De hitlijsten werden in 1978 gedomineerd door liedjes uit de film, waaronder You're the One That I Want, Hopelessly Devoted to You en Grease.

Meer over