Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 26 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Emily Beecham en Ben Whishaw in Little Joe van Jessica Hausner Beeld x
Emily Beecham en Ben Whishaw in Little Joe van Jessica HausnerBeeld x

Shot Caller

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Ric Roman Waugh, 2017) Shot Caller begint met het einde van de gevangenisstraf van de geharde Jacob, een gelaagde rol van Game of Thrones’ Nikolaj Coster-Waldau. Dan springt de film tien jaar terug in de tijd: Jacob was een keurige vent en zien we hoe hij min of meer toevallig in de penarie belandde. Shot Caller blijft heen en weer schieten tussen beide perioden, en daarmee valt de film gemakkelijk te zien als een aanklacht tegen het gevangenissysteem, waarin aardige mensen hoe dan ook worden gemangeld.

Nikolaj Coster-Waldau in Shot Caller van Ric Roman Waugh Beeld x
Nikolaj Coster-Waldau in Shot Caller van Ric Roman WaughBeeld x

Amazing Planet: Lava Driven World

National Geographic, 21.00 uur

Weinig taferelen in de natuur zijn zo indrukwekkend als de uitbarsting van een vulkaan. De bijna honderd dagen durende eruptie van de Cumbre Vieja op La Palma en de recente explosie van de onderzeese vulkaan bij Tonga herinnerden de wereld nog eens aan de vernietigende kracht van de aarde. Vulkanen zijn echter ook de scheppers van nieuwe eilanden, bergen en landschappen. De documentaire Lava Driven World toont deze twee kanten van het vulkanisme, met indrukwekkende en spectaculaire beelden van uitbarstingen en lavastromen van over de hele wereld.

Jay Blades: Learning to Read at 51

BBC 1, 22.00 uur

In Groot-Brittannië is presentator Jay Blades van restauratieprogramma The Repair Shop een beroemdheid. Dit succes is hem bepaald niet komen aanwaaien. Blades groeide op als kind van een alleenstaande moeder en verliet school op zijn 15de. Door zijn dyslexie is leren altijd lastig geweest. Blades’ leesvaardigheid is blijven steken op het niveau van een 11-jarige, maar hij heeft besloten daar alsnog wat aan te doen. In Jay Blades: Learning to Read at 51 volgt hij zes maanden lang een cursus die ontwikkeld werd om gedetineerden te leren lezen.

2Doc Kort: Schone bergen

NPO 2, 22.21 uur

De gevolgen van de covid-epidemie worden wereldwijd gevoeld, zelfs in de Himalaya. Door de reisbeperkingen komen er nauwelijks nog toeristen om de bergen te beklimmen, en dat is een ramp voor de lokale economie. De korte documentaire Schone bergen van Geertjan Lassche volgt een aantal leden van een Sherpa-familie die normaal gesproken klimmers naar de top van de Everest begeleiden. In plaats daarvan ruimen ze nu het afval op dat de toeristen op de bergflanken hebben achtergelaten. Zo hopen ze de goden gunstig te stemmen en de toeristen terug te brengen.

[DOCUMENTAIRE]

Close Up: Daniel Day-Lewis - De erfgenaam

NPO 2, 22.49 uur

Vijf jaar geleden zette Daniel Day-Lewis een punt achter zijn carrière. In 35 jaar was hij te zien geweest in zo’n twintig films, en steeds toonde hij daarbij een extreme gedrevenheid. Zo leerde hij boksen voor zijn rol in The Boxer, zat hij voor My Left Foot maanden in een rolstoel en werd hij een expert op het gebied van messen voor zijn rol als slager in The Gangs of New York. De documentaire Daniel Day-Lewis - De erfgenaam verklaart de obsessieve toewijding van de acteur uit de hoge verwachtingen die zijn vooraanstaande familie aan hem stelde.

Son of a Gun

RTL 7, 23.00 uur

(Actie, Julius Avery, 2014) Een film als een bloemlezing van op zichzelf staande actiefilms. In de sterke, dreigende eerste momenten volgt de film de jonge boef JR (Brenton Thwaites), die in de gevangenis door zware jongen Brendan (Ewan McGregor) wordt beschermd tegen een groepje verkrachters. Als tegenprestatie moet JR na zijn vrijlating werken voor het deel van Brendans bende dat niet achter tralies zit. Dan schiet de film van kolderiek naar zoetig én actierijk, in scènes die in menig film de climax zijn, terwijl ze elkaar hier vlot opvolgen.

Ewan McGregor in Son of a Gun van Julius Avery Beeld x
Ewan McGregor in Son of a Gun van Julius AveryBeeld x

Little Joe

BBC 2, 00.15 uur

(Sciencefiction, Jessica Hausner, 2019) Dat er iets niet in de haak is met gloednieuwe, genetisch gemanipuleerde geluksplant in de kwekerij waar Alice (Emily Beecham) werkt, wordt snel duidelijk in Little Joe. Alleen al de geluidsband, vol sinister gekraak en gepiep, bezorgt de kijker een ongemakkelijk gevoel. Daarnaast begint iedereen die zijn neus in de plant heeft gestopt, zich vreemd te gedragen. Alsof niets er nog toe doet, behalve de plant. Dat klinkt als Invasion of the Body Snatchers, maar Little Joe levert allesbehalve eenduidige horror of sciencefiction. Regisseur Jessica Hausner zorgt er op geweldige wijze voor dat haast elke scène zich op verschillende manieren laat uitleggen.

Meer over