Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 25 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Soumitra Chatterjee en Alok Chakravarty in The World of Apu van Satyajit Ray. Beeld
Soumitra Chatterjee en Alok Chakravarty in The World of Apu van Satyajit Ray.

Nederland staat op tegen kanker

NPO 1, 20.40 uur

De coronacrisis was voor veel kankerpatiënten een extra zware periode. Nu de samenleving weer vooruit durft te kijken, gloort er ook weer licht in de strijd tegen kanker. De benefietactie Nederland staat op tegen kanker staat daarom in het teken van de toekomst. In een rechtstreekse uitzending vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht presenteert Frits Sissing de persoonlijke verhalen van patiënten, wetenschappers en bekende Nederlanders die betrokken zijn bij de strijd tegen de ziekte. De uitzending vindt deels plaats vanuit een rijdende trein.

The World of Apu

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Satyajit Ray, 1959) Na Pather Panchali (1955) en Aparajito (1956) is The World of Apu het slotstuk van de veelbekroonde Apu-trilogie, waarin de Indiase filmer Satyajit Ray met zijn kenmerkende lichtvoetige, melancholische én realistische blik de beslommeringen van een arme Indiase familie beziet. Apu, in de vorige delen respectievelijk kind en puber, is inmiddels twintiger met schrijversambities: Ray laat hem in gepast theatrale scènes verdwalen in zijn eigen, vol vervoering vertelde verhalen. Dan volgt een gedwongen huwelijk en verandert zijn ogenschijnlijk zorgeloze bestaan in een leven dat hem, uiteindelijk, rücksichtslos confronteert met een opspelend geweten. Gefilmd door Subrata Mitra in schitterend contrastrijk zwart-wit, met klassieke sitarsoundtrack van Ravi Shankar.

Back to Chernobyl

National Geographic, 22.00 uur

De ramp met de kernreactor van Tsjernobyl werd gerecreëerd in documentaires, films en miniseries, maar wat zijn 35 jaar na dato de gevolgen voor de betrokkenen? Back to Chernobyl keert terug naar Pripyat, een spookstad in het noorden van Oekraïne, om te spreken met getuigen en overlevenden. Een ingenieur vertelt over de bouw van de kerncentrale, een brandweerman over de bluswerkzaamheden en een officier legt uit hoe het radioactieve materiaal werd opgeruimd. Ook een vrouw die destijds 11 was en een kraamarts uit het ziekenhuis doen hun verhaal.

De kennis van nu special

NPO 2, 22.35 uur

Het magneetveld van de aarde zorgt er niet alleen voor dat een kompas de juiste kant op wijst. Het beschermt ons ook tegen schadelijke deeltjes van de zon en uit de ruimte die het planeetoppervlak bombarderen. Die beschermende paraplu vinden we vanzelfsprekend, maar dat is hij niet. In de geologische tijdlijn zien onderzoekers namelijk dat de magnetische noord- en zuidpool van de aarde om de zoveel tijd van plek wisselen. In De kennis van nu extra vertellen wetenschappers of dat binnenkort weer staat te gebeuren, en wat in dat geval de gevolgen zijn.

[DOCUMENTAIRE]

Het uur van de wolf: Hannibal Hopkins & Sir Anthony

NPO 2, 23.20 uur

Deze week gaat The Father in première in de Nederlandse bioscopen. Dit verrassend sterke drama leverde Anthony Hopkins een Oscar op voor beste mannelijke hoofdrol. Daarmee werd de acteur de oudste winnaar ooit binnen de acteurscategorieën. Eerder won hij al een beeldje voor zijn hoofdrol in The Silence of the Lambs. Hannibal Hopkins & Sir Anthony laat zien hoe een jongen uit een arm gezin in Wales een van de meest gelauwerde acteurs in Hollywood werd. Alle grote karakterrollen uit Hopkins’ zestigjarige carrière komen in de documentaire voorbij.

Harley Davidson and the Marlboro Man

RTL 7, 23.30 uur

(Actie, Simon Wincer, 1991) Mickey Rourke en Don Johnson leiden een vrij rouwdouwersbestaan, zwervend met hun motor door Amerika, met hun stamkroeg als enige thuis. Om die plek van een zekere ondergang te redden besluiten ze met een gezelschap gelijkgestemden een geldtransport te beroven, in deze jarennegentigvariant op Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) en Thunderbolt and Lightfoot (1974). Plottwist: de transportauto bevat geen geld maar ‘honderd procent verslavende’ dope, waarna zich een vermakelijk kat- en muisspel ontvouwt met de schietlustige eigenaren van de gestolen waar.

Don Johnson en Mickey Rourke in Harley Davidson and the Marlboro Man van Simon Wincer. Beeld
Don Johnson en Mickey Rourke in Harley Davidson and the Marlboro Man van Simon Wincer.

Personal Shopper

BBC 2, 00.15 uur

(Thriller, Olivier Assayas, 2016) In Personal Shopper maakt het hiernamaals zich schijnbaar net zo graag kenbaar door middel van onaards geklop als door whatsappberichtjes. Gotiek vloeit over in 21ste-eeuwse leegte; van een ouderwets spookhuis naar chique kledingboetieken. Hoofdpersonage is geen amuletten dragende cliché-spiritist, maar een bleke, in leren jack gestoken twintiger (Kristen Stewart), die nog steeds wacht op het beloofde teken na de dood van haar tweelingbroer. Assayas maakte met Personal Shopper een voor hem kenmerkende hybride film, eerder mikkend op gevoel dan op verstand.

Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas. Beeld
Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas.
Meer over