Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 24 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Thomas Gioria in ‘Jusqu’à la garde’. Beeld
Thomas Gioria in ‘Jusqu’à la garde’.

Tussen kunst en kitsch

NPO 1, 20.35 uur

De auto’s van Rolls-Royce zijn herkenbaar aan de ‘spirit of ecstasy’, het beeldje van een vrouw met wapperende kleding dat op de motorkap prijkt. Begin vorige eeuw hadden veel autofabrikanten zo’n radiateurornament, die door liefhebbers gretig worden verzameld. In Tussen kunst en kitsch taxeert expert Rob Driessen vandaag een heel bijzonder exemplaar, dat nooit daadwerkelijk op de motorkap van een auto heeft gestaan. Gustave Poitvin maakte de ‘vertige la vitesse’, een vrouwenfiguur met snelheidsvrees, als knipoog naar de mascotte van Rolls-Royce.

RED 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Dean Parisot, 2013) De herintredende geheim agenten van team RED zijn terug, in een sterk bezet maar routineus vervolg op de over-de-top actiekomedie uit 2010. Spion op leeftijd Frank Moses (Bruce Willis) geniet van zijn pensioen als blijkt dat zijn naam wordt genoemd in een gelekt document – iets met een zoekgeraakte kernbom. Eenmaal herenigd met zijn immer paranoïde oud-collega van de CIA (John Malkovich) kan de wereld worden gered. Ook weer van de partij en even ravissant in camouflagepak als avondjurk: Helen Mirren, als extreem vuurwapengevaarlijke Britse spion.

Helen Mirren in ‘RED 2’. Beeld
Helen Mirren in ‘RED 2’.

Jusqu’à la garde

France 2, 21.10 uur

(Xavier Legrand, 2017) De beste film van de woensdagavond, zij het helaas niet ondertiteld. Julien (12) en Joséphine (17) willen niets meer met hun gewelddadige vader te maken hebben, beweert hun moeder. Onzin, protesteert haar aanstaande ex; hij zou zijn kinderen nooit kwaad doen. Hoe bepaal je dan, als rechter, wat voor de kinderen het beste is? Door de kijker in de openingsscène met de rechter te laten meekijken, dwingt debutant Legrand je ook zelf over zulke zaken na te denken. Vervolgens verdwijnt de rechter voor altijd uit de plot: alleen wij krijgen de verregaande consequenties van haar vonnis mee. Het resultaat is niets minder dan een filmische wurggreep.

Top 2000

NPO 3, 21.17 uur

De komende woensdagavonden staan op NPO 3 weer in het teken van de Top 2000. In de Top 2000 quiz (21.17 uur) strijden teams van bekende Nederlanders met hun popkennis om een plekje in de finale. Vandaag betreden Ruben van der Meer, Guus Meeuwis, Diggy Dex, Big 2, Emmely de Wilt en Anita Witzier het strijdperk. Aansluitend zoekt Leo Blokhuis in Top 2000: The Untold Stories (22.15 uur) weer in de archieven naar niet eerder vertoonde interviews en reportages. In de eerste aflevering onder anderen Kate Pearson van de B52’s en songwriter Paul Williams.

Andere tijden

NPO 2, 22.18 uur

Carel Huygen behoorde in de jaren dertig tot de eerste leden van de NSB. Tijdens de Duitse bezetting werd hij secretaris-generaal van de NSB en rechterhand van Anton Mussert. Kort na de oorlog maakt Huygen echter een opvallende draai: hij komt tot inkeer, zweert het nationaalsocialisme af, bekeert zich tot het katholicisme en betuigt spijt. In 1947 komt hij samen met een dertigtal andere NSB’ers op een conferentie in kamp Wezep tot een gezamenlijke verklaring. Andere tijden vertelt hoe dit bijzondere verzoek om vergeving en verzoening tot stand kwam.

Huisvrouwen bestaan niet

RTL 8, 22.25 uur

(Komedie, Aniëlle Webster, 2017) Levensles in Huisvrouwen bestaan niet: huishouden is als het leven zelf, als je het aan het ene eind op orde hebt, is het aan het andere alweer een teringzooi. Deze keurige komedie naar het toneelstuk De huisvrouwmonologen, dat weer is gebaseerd op een tekst van Sylvia Witteman, is van begin tot eind vermakelijk. Witteman krijgt weliswaar geen naamsvermelding, maar in de plezierige rol van Jelka van Houten, als moeder en journalist Marjolein, valt het leven te ontwaren zoals Witteman dat optekent in haar persoonlijke columns in de Volkskrant.

Jelka van Houten in ‘Huisvrouwen bestaan niet’. Beeld
Jelka van Houten in ‘Huisvrouwen bestaan niet’.

Het uur van de wolf: De blik van Charles Aznavour

NPO 2, 22.57 uur

Charles Aznavour was bekend als zanger en acteur, maar hij was ook dol op filmen. Op zijn vele reizen nam hij altijd zijn 16mm-filmcamera mee, een cadeau van Édith Piaf. Na Aznavours overlijden in 2018 besloot regisseur Marc di Domenico de opnamen van zijn vriend te verwerken in een documentaire. In De blik van Charles Aznavour werden de filmbeelden met dagboekfragmenten, notities en interviews gecombineerd tot een poëtisch geheel. Uit de films blijkt vooral Aznavours reislust, nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij de lokale bevolking.

Meer over