Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 22 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Miles Teller en J.K. Simmons in Whiplash van Damien Chazelle Beeld
Miles Teller en J.K. Simmons in Whiplash van Damien Chazelle

Kingsman: The Secret Service

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Matthew Vaughn, 2014) De makers van Kingsman: The Secret Service laten geen moment onbenut om aan hun eigen filmgenre te refereren. Kijk naar de scène waarin gentlemanspion Colin Firth en slissende slechterik Samuel L. Jackson bespreken hoe bloedserieus die spionnenfilms van tegenwoordig zijn. De ironische toon van Kingsman wordt op een gegeven moment wat flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en Vaughns stijlvaste regie. Na Kick-Ass verfilmde hij weer een strip van Mark Millar, met groot succes: deze Kerst verschijnt alweer het derde deel.

Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Secret Service van Matthew Vaughn. Beeld
Colin Firth en Taron Egerton in Kingsman: The Secret Service van Matthew Vaughn.

Live and Let Die

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Guy Hamilton, 1973) De achtste Bondfilm liet zien dat ook de Britse geheim agent met zijn tijd kon meegaan. Live and Let Die, waarin Roger Moore debuteerde als 007, werd gemaakt in de hoogtijdagen van het blaxploitationgenre: B-films waarin Afro-Amerikanen de hoofdrol speelden. Veel elementen uit die films komen hier terug. Net als in het merendeel van de blaxploitationfilms draait alles om drugs: Yaphet Kotto is te zien als dealer én voodoopriester. Twijfelachtig verschil: waar blaxploitation dreef op zwarte heldenrollen, zijn hier alle Afro-Amerikanen schurken.

Yaphet Kotto, Jane Seymour en Roger Moore in Live and Let Die van Guy Hamilton. Beeld
Yaphet Kotto, Jane Seymour en Roger Moore in Live and Let Die van Guy Hamilton.

Operatie obesitas

NPO 3, 21.20 uur

Een maagverkleining is geen wondermiddel tegen zwaarlijvigheid. Hoewel veel patiënten ermee geholpen zijn, kan zo’n operatie een lange, zware nasleep hebben. Vorige week toonde Operatie obesitas hoe Eline na haar maagverkleining 70 kilo afviel en veel huidoverschot had. Vandaag ziet presentator Olivier Locadia (Willie Wartaal) de 22-jarige student na haar buikwandcorrectie. Sinds die zware operatie gaat het niet zo goed met Eline: ze moet opnieuw naar het ziekenhuis. Ondertussen hebben Marion en zoon Rik sinds hun maagverkleining moeite met eten.

Louis Theroux’s Altered States: Choosing Death

Canvas, 21.20 uur

In Nederland is euthanasie al bijna twintig jaar in de wet geregeld. Voor zijn reportage Choosing Death bezoekt Louis Theroux de VS, waar euthanasie maar in enkele staten is gelegaliseerd. In Californië spreekt hij mensen die hebben gekozen voor een vrijwillig levenseinde. Euthanasie is er legaal voor ongeneeslijk zieke maar wilsbekwame mensen die zichzelf een dodelijke dosis kunnen toedienen, maar het kiezen van het juiste moment blijft moeilijk. Theroux ontmoet ook een vrouw die niet aan de criteria voldoet, maar toch uit het leven wil stappen.

Waterstof: onze nieuwe energie?

National Geographic, 22.00 uur

Een van de manieren om de klimaatdoelen te halen is het gebruik van waterstof. Dit gas kan met schone zonne- of windenergie worden gewonnen uit zeewater en verbrandt zonder CO2-uitstoot. Met waterstof kunnen we auto’s laten rijden, huizen verwarmen en industriële ovens stoken. In de documentaire Waterstof: onze nieuwe energie? ziet Anic van Damme wat er al allemaal mogelijk is, wat Nederland doet op het gebied van productie en transport van waterstof en wat de toekomst te bieden heeft. Zelfs scheeps- en luchtvaart op waterstof is niet uitgesloten.

Close Up: Lucian Freud + Lucian Freud - Zelfportret

NPO 2, 23.10 uur

Tussen het eerste en laatste zelfportret van de Britse schilder Lucian Freud zit 64 jaar. De evolutie van deze werken stond centraal in een grote tentoonstelling van de Royal Academy of Arts in Londen en het Museum of Fine Arts in Boston. David Bickerstaff maakte een begeleidende documentaire die laat zien hoe Freud zichzelf onderwierp aan dezelfde intense en nietsontziende blik als de andere mensen die hij portretteerde. In bijzondere archiefbeelden van Freuds assistent David Dawson komt de in 2011 overleden kunstenaar zelf aan het woord.

Whiplash

BBC 2, 00.15 uur

(Drama, Damien Chazelle, 2014) Elke gespeelde muzieknoot is hier als een stap in een mijnenveld. Niet zuiver, niet goed getimed? Het kost je de kop. Dat pepert acteur J.K. Simmons als drilsergeant annex jazzdocent een film lang zijn pupillen in. Met de strakke, ritmische cameravoering verbeeldt regisseur Chazelle (La La Land) de fysieke aspecten van het musiceren; veel close-ups van hoofdpersonage Andrew (Miles Teller), die dolgraag een excellente drummer wil worden. Ook als Whiplash in de finale over de top gaat, blijft Simmons fier overeind. Het sterkst aan zijn met een Oscar bekroonde spel: de maniakale muziekdocent is nét geen volbloed sadist, bij momenten flikkert er iets zachts in zijn blik.

Meer over