Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 22 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Oakes Fegley in Pete's Dragon. Beeld
Oakes Fegley in Pete's Dragon.

Pete’s Dragon

BBC 2, 16.05 uur

(Fantasy, David Lowery, 2016) De jonge Pete (Oakes Fegley) belandt na een auto-ongeluk in een woud, waar hij de daaropvolgende jaren doorbrengt met een knalgroene draak, die hij Elliot noemt. Regisseur Lowery, een vrij eigenzinnige filmmaker die veel lof kreeg voor zijn zwoele western Ain’t them Bodies Saints, verzon een verhaal dat alleen nog in de verte lijkt op Disneys oorspronkelijke Peter en de draak (1977). Zijn Pete’s Dragon is een prettig ouderwets aandoend, bedachtzaam drama, rijk aan sfeer en realistische details. Lowery is niet vies van spanning , maar hij bouwt het verhaal rustig op, met veel liefde voor de landelijke, tijdloze omgeving waarin het zich afspeelt.

Guys and Dolls

BBC 2, 16.40 uur

(Musical, Joseph L. Mankiewicz, 1955) Bepaald niet zijn natuurlijke habitat, maar Marlon Brando kweet zich op 30-jarige leeftijd tegenover Frank Sinatra naar behoren van zijn taak in deze verfilmde Broadwaymusical. Het verhaal, dat begint en eindigt in New York, steunt op een curieuze en grappige premisse: twee gokkers sluiten een weddenschap af dat een van hen (Brando) er niet in zal slagen een Leger des Heils-soldaat (Jean Simmons) mee te tronen naar Havana. Niet alleen lukt hem dat, de twee worden ook nog verliefd op elkaar.

Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls van Joseph L. Mankiewicz Beeld
Jean Simmons en Marlon Brando in Guys and Dolls van Joseph L. Mankiewicz

De streken van Van Boven

NPO 2, 19.25 uur

Op haar culinaire reis door Nederland doet Yvette van Boven vandaag Rotterdam aan. Ze begint Koken met Van Boven met een bezoek aan de rasechte Rotterdamse Joke Bruijs, met wie ze een broodje uierboord verorbert. Vroeger aten alleen minderbedeelden de uier van de koe, maar tegenwoordig wordt deze ‘arbeidersbiefstuk’ wel gezien als delicatesse. Ook gaat Van Boven aan de slag om een ‘captain’s dinner’ te bereiden. Ze steekt deze eeuwenoude maaltijd, gemaakt van lang houdbare gerechten en bedoeld voor tijdens een verre zeereis, in een eigentijds jasje.

NOCNSF Sportgala 2020-2021

NPO 1, 20.34 uur

Een grote bijeenkomst om de beste sporters van afgelopen jaar te eren zit er opnieuw niet in. Daarom wordt het NOCNSF Sportgala vervangen door een kleinschaligere live-uitzending op een bijzondere locatie. Presentatoren Tom Egbers en Dione de Graaff blikken terug op de sportieve hoogtepunten van de afgelopen twee jaar en maken bekend wie er werd gekozen tot sportman, sportvrouw, sportploeg, paralympisch sporter en coach van het jaar. Verder is er aandacht voor jong talent en krijgt een Nederlandse sportlegende de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs.

Scheefgroei

NPO 1, 22.12 uur

In Scheefgroei brengen Jeroen Pauw en Sander Heijne de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland in kaart. De woningmarkt is een van de terreinen waar deze tweedeling het duidelijkst merkbaar is. Woningen zijn beleggingsobjecten geworden, en dat heeft de prijzen enorm opgedreven. Wie tijdig een eigen woning heeft gekocht zit goed, maar voor wie nu nog wil instappen in de woningmarkt is een starterswoning vaak onbetaalbaar, en ook huurders hebben de boot gemist. In de uitzending van vanavond doen huizenzoekers, beleggers en makelaars hun zegje.

Close Up: Paul Newman - Behind Blue Eyes

NPO 2, 22.57 uur

Acteur Paul Newman stond bekend om zijn felblauwe ogen, maar zelf vond hij de aandacht voor zijn uiterlijk maar onnozel en zelfs storend. In zijn latere carrière deed hij er alles aan om het imago van knappe verleider kwijt te raken en leek hij meer geïnteresseerd in regie en productie dan in zijn acteerwerk. Toch zijn het zijn rollen in films als The Hustler, Cool Hand Luke en Butch Cassidy and the Sundance Kid waar de in 2008 overleden Newman om wordt herinnerd. Paul Newman - Behind Blue Eyes is een portret van de mediaschuwe filmlegende.

Wonderbroeders

RTL 7, 00.00 uur

(Komedie, Johan Timmers, 2014) In de succesvolle film De Marathon (2012) wisten vijf volkse Rotterdammers middels een sportieve stunt hun failliete garage te redden. In Wonderbroeders (eveneens van producent Eyeworks) wordt dit concept verplaatst naar de geestelijke wereld: vijf resterende broeders van een uitgedunde kloosterorde behoeven een wonder om te voorkomen dat hun monumentale behuizing wordt omgebouwd tot wellnesscenter. De cast (waaronder Ton Kas, Martin van Waardenberg en Thomas Acda) voldoet, en in weerwil van de belegen humor biedt de film een handvol geslaagde scènes, waaronder die met een kudde kruipende nonnen.

Vanaf links: Thomas Acda, Kees Hulst, Egbert Jan Weeber, Martin van Waardenberg en Ton Kas in Wonderbroeders. Beeld
Vanaf links: Thomas Acda, Kees Hulst, Egbert Jan Weeber, Martin van Waardenberg en Ton Kas in Wonderbroeders.
Meer over