Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 20 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Keanu Reeves in John Wick: Chapter 2 van Chad Stahelski Beeld
Keanu Reeves in John Wick: Chapter 2 van Chad Stahelski

Side Effects

Arte, 20.15 uur

(Drama, Steven Soderbergh, 2013) Ablixa. Zoloft. Effexor. In Side Effects zijn het de toverspreuken van de moderne tijd. Spreek ze uit bij een apotheek en weg zijn de angsten en onzekerheden. Te mooi om waar te zijn, zo leert Emily Taylor (Rooney Mara), nadat de grond onder haar voeten is weggeslagen. Vaardige paranoiathriller over de dubieuze praktijken van de farmaceutische industrie, zo gladjes en visueel aanlokkelijk dat je dat pas doorhebt als je er middenin zit. Dan blijkt hoe slim regisseur Soderbergh zijn pionnen op het bord heeft gezet: alles waarvan je dacht dat ertoe deed, doet er niet toe en omgekeerd.

Rooney Mara in Side Effects van Steven Soderbergh Beeld
Rooney Mara in Side Effects van Steven Soderbergh

John Wick: Chapter 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Chad Stahelski, 2017) Het budget van dit vervolg op de wraakfilm met Keanu Reeves uit 2014 werd bijna verdubbeld – van ongeveer 20 naar 40 miljoen dollar – en dat is te zien. De in de cartoonesk grimmige onderwereld van New York gesitueerde actie, ditmaal merkbaar geïnspireerd door de visueel verfrissende moderne actiegolf uit onder meer Indonesië (The Raid), wordt gekenmerkt door een aangename bandeloosheid. Reeves reïncarneerde daarmee definitief als actieheld; in 2019 verscheen een tweede Wick-vervolg, deel 4 staat voor volgend jaar gepland. Ondertussen treedt de acteur aanstaande kerst voor de vierde keer op als de illustere computerhacker/superheld Neo, in The Matrix Resurrections.

Une femme est une femme

ONS, 21.03 uur

(Drama, Jean-Luc Godard, 1961) De eerste kleurenfilm van Jean-Luc Godard en het officiële debuut van de Deense actrice Anna Karina, die op het filmfestival van Berlijn werd bekroond tot beste actrice. De amper 20 jaar oude Karina en de 10 jaar oudere regisseur waren in het echte leven zojuist aan een tumultueuze romance begonnen en dat is merkbaar, in het speelse liefdesdrama Une femme est une femme. De film is één grote liefdesverklaring aan Karina. Ze is in elke scène te zien, als naar de kijker knipogende stripdanseres, die verliefd wordt op Jean-Paul Belmondo wanneer haar vriend Jean-Claude Brialy geen kind van haar wil.

Anna Karina en Jean-Paul Belmondo in Une femme est une femme van Jean-Luc Godard. Beeld
Anna Karina en Jean-Paul Belmondo in Une femme est une femme van Jean-Luc Godard.

Four Hours at the Capitol

BBC 2, 22.00 uur

De BBC sloeg de handen ineen met HBO voor een bijzondere, anderhalf uur durende reconstructie van de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari van dit jaar. Four Hours at the Capitol bevat naast archiefbeelden ook unieke opnamen die werden gemaakt door de activisten en relschoppers zelf, aangevuld met ooggetuigenverslagen van agenten, bewakers in het Capitool en mensen die vastzaten in het gebouw. Ruim zeshonderd demonstranten werden aangeklaagd voor hun rol in de gebeurtenissen, en voormalig president Trump werd verbannen van sociale media.

Rise Up - The Legacy of Nat Turner

National Geographic, 22.00 uur

Onder de slaven in de zuidelijke staat Virginia brak in 1831 een opstand uit, geleid door de in slavernij geboren predikant Nat Turner. In de Black History Month van National Geographic reconstrueert Rise Up: The Legacy of Nat Turner de rebellie, waarbij zo’n zestig blanken werden vermoord. Na vier dagen werd de opstand met geweld neergeslagen. Turner en zijn medestanders werden geëxecuteerd. Roger Guenveur Smith vertelt het levensverhaal van Turner en stelt de vraag waarom deze historische figuur geen grotere rol kreeg in de geschiedenisboeken.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Het speculeren met woningen is geen nieuw fenomeen. Al in de jaren zeventig hadden huisjesmelkers in sommige steden een stevige grip om de markt. Andere tijden maakte een portret van H.J.P. Fennis, die in de oude wijken van Rotterdam duizenden woningen opkocht om de verwaarloosde panden voor veel geld te verhuren. Na protesten en rechtszaken was hij genoodzaakt zijn imperium te verkopen. Als laatste pand ging zijn eigen hoofdkwartier onder de hamer. Zelf was Fennis toen al gevlucht naar Chili om een belastingschuld van 6 miljoen gulden te ontlopen.

Het uur van de wolf: Moby en de magie van de mix

NPO 2, 22.55 uur

In zijn autobiografische documentaire Moby en de magie van de mix vertelt de Amerikaanse muzikant hoe hij zichzelf opnieuw uitvond na een periode van alcohol- en drugsmisbruik en een zelfmoordpoging. Via archiefbeelden, bekentenissen, nagespeelde scènes en een komische therapiesessie graaft hij in het verleden van Richard Melville Hall – zoals Moby eigenlijk heet – en komen persoonlijke interesses als spiritualiteit, veganisme en dierenrechten aan bod. Eerder dit jaar verscheen het album Reprise met orkestrale bewerkingen van Moby’s eerdere hits.

Meer over