Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 20 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven

Wiplala

NPO 3, 15.28 uur

(Familie, Tim Oliehoek, 2014) Regisseur Tim Oliehoek waagde zich met Wiplala voor het eerst aan een Annie M.G. Schmidt-verfilming. Voor scenarioschrijfster Tamara Bos was het na Otje, Pluk van de Petteflet en Minoes al de vierde keer. Bos heeft een bijzonder talent voor het schrijven van familiefilms, dat ze ook bewees met onder meer Dolfje Weerwolfje en Brammetje Baas. Soepel verwerkt ze een sprookjesachtig gegeven in een eigentijds avontuur waarbij, zoals dat haast verplicht lijkt in jeugdfilms, op luchtige wijze ook het nodige verdriet wordt verwerkt.

Sasha Mylanus in Wiplala van Tim Oliehoek Beeld
Sasha Mylanus in Wiplala van Tim Oliehoek

Next Gen: Voetbalmakelaars

In de voetbalwereld worden regelmatig tientallen miljoenen neergeteld voor sterspelers. Daarnaast wordt er heel wat uitgekeerd aan de tussenpersonen en zaakwaarnemers die deze strategische en lucratieve deals tot stand weten te brengen. In de reportage Next Gen: Voetbalmakelaars neemt PowNed een kijkje in deze tak van sport, die bekend staat om zijn discretie. Wie zijn de mensen die een slaatje slaan uit de volkssport en wat doen ze precies om hun vorstelijke beloningen op te mogen strijken? Ajax gaf in 2020 nog 33 miljoen uit aan voetbalmakelaars.

NPO 3, 20.25 uur

Border Run (The Mule)

Veronica, 20.30 uur

(Gabriela Tagliavini, 2012) De ­conservatieve Amerikaanse journalist Sofie Talbert (Sharon Stone) vermoedt dat haar broer Aaron (Billy Zane) in gevaar is en gaat naar hem op zoek in Mexico. Ze komt er in aanraking met de vluchtelingen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden en de profiteurs die hen uitbuiten. De boodschap van de film ligt er wat dik bovenop, maar het verhaal wordt niet onaardig verteld en heeft hier en daar spannende momenten. Stone doet het goed en Giovanna Zacarías is aan haar gewaagd als de Mexicaanse schurk Juanita. Ook bekend als The Mule.

Giovanna Zacarías en Sharon Stone in Border Run van Gabriela Tagliavini.
 Beeld
Giovanna Zacarías en Sharon Stone in Border Run van Gabriela Tagliavini.

Tussen kunst en kitsch

Voor de start van een nieuw seizoen strijkt Tussen kunst en kitsch neer in Museum Kranenburgh in Bergen, waar bezoekers bijzondere objecten laten taxeren. Expert Pieter Jorissen buigt zich over enkele prototypes van Ad Dekkers, een beeldhouwer van abstract-geometrische werken. Na Dekkers’ dood in 1974 zijn de ontwerpen bij een graficus blijven liggen. Ook uitzonderlijk is een 18de-eeuws diorama van papierkunstenaar Jan Kopper, waar Bas Hesselink een prijs aan moet hangen. Rob Driessen taxeert een beeld van een kamelendrijver van de hand van Josuë Dupon.

NPO 1, 20.36 uur

Het uur van de wolf: Ik ben een bastaard

Als zoon van een Marokkaanse vader en een Vlaamse moeder noemt schrijver en theatermaker Rashif El Kaoui zichzelf een bastaard. Sinds zijn elfde heeft hij geen contact meer met zijn inmiddels overleden vader, wiens achternaam hij draagt. Wel zit hij nog met de nodige vragen. In de documentaire roadmovie Ik ben een bastaard gaat El Kaoui samen met regisseur Ahmet Polat op zoek naar het Marokkaanse deel van zijn achtergrond. Hij reist af naar Marokko om de familie van zijn vader te spreken en hoort uit hun verhalen dat ook bij hen nog veel pijn zit.

NPO 2, 22.34 uur

Patriots Day

Veronica, 22.45 uur

(Drama, Peter Berg, 2016) Met een flink budget en alle medewerking van de stad Boston moest Patriots Day een serieus drama én spannend actiespektakel worden over de aanslag op de marathon van Boston in 2013. De makers hielden zich in grote lijnen aan de feiten rondom de aanslag en de daaropvolgende hectische zoektocht naar de daders. Een beweeglijke camera en trucjes als tijdsaanduidingen in beeld moeten het gevoel geven alsof je naar een documentaire kijkt, terwijl heroïsche oneliners en een stoet bekende acteurs dat gevoel direct weer beëindigen.

Mark Wahlberg in Patriots Day van Peter Berg Beeld
Mark Wahlberg in Patriots Day van Peter Berg

Inside No. 9

Twintig jaar geleden hadden Steve Pemberton, Reece Shearsmith en Mark Gatiss groot succes met hun grensverleggende en absurde comedyserie The League of Gentlemen. Pemberton en Shearsmith gingen samen verder met Inside No. 9, een verzameling van losstaande verhalen die zich steeds afspelen op een locatie met (huis)nummer 9. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen is oud-collega Gatiss weer eens van de partij. Drie voormalige studievrienden organiseren een reünie die niet uitpakt zoals verwacht. Hun waterfietstocht neemt een grimmige wending.

BBC 2, 23.00 uur

Meer over