tipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 2 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Van links naar rechts: Josh Brolin, Jeffrey Donovan en Benicio Del Toro in Sicario: Day of the Soldado. Beeld AP
Van links naar rechts: Josh Brolin, Jeffrey Donovan en Benicio Del Toro in Sicario: Day of the Soldado.Beeld AP

Thuis op Zuid

NPO 2, 20.25 uur

Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met dementie. Tegelijkertijd worden we aangemoedigd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hoe gaat de samenleving dat oplossen? In de documentaireserie Thuis op Zuid kijken Adelheid Roosen en Hugo Borst mee met enkele demente ouderen en hun mantelzorgers in de Rotterdamse Afrikaanderbuurt. Roosen en Borst hadden beiden een moeder met dementie en zijn erg begaan met patiënten met deze ziekte. In de eerste aflevering maken ze kennis met de 61-jarige kunsthistoricus Ed en de excentrieke oud-zeeman Jan.

Sicario: Day of the Soldado

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Stefano Sollima, 2018) Sicario: Day of the Soldado begint met een angstaanjagend scenario: islamitische zelfmoordterroristen dringen met hulp van drugskartels Amerika binnen via Mexico, ­verborgen tussen de arm­zalige gelukszoekers. Maar niks is wat het lijkt, net zoals in voorganger Sicario, waarin een FBI-agent (Emily Blunt) klem zat tussen hogere en duistere machten, onder wie een roekeloze CIA-voorman (Josh Brolin) en een Colombiaans moordkanon (Benicio del Toro). Actrice Blunt ontbreekt ditmaal, net als Roger Deakins’ oogstrelende camerawerk. Maar het zo mogelijk nog grimmiger Sicario: Day of the Soldado is nog wel een opzwepend kat- en muisspel ­tussen professionele moordenaars, al dan niet opererend in dienst van de overheid.

Contagion

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Steven Soderbergh, 2011)

In tijden van corona kan het even louterend als deprimerend werken om naar deze opgefokte pandemie-film van cineast Soderbergh te kijken. Hij had een royale sterrencast tot zijn beschikking (onder anderen Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne en Marion Cotillard), maar trok zich weinig aan van Hollywoodconventies. Elk personage kan elk moment levenloos in zo’n dichtgeritste bodybag belanden. Melodrama, een standaardingrediënt in films over uitbrekende virussen, is praktisch afwezig. Soderbergh compenseert dat met een scheut heroïek, maar die is eerder rauw dan gelikt.

Gwyneth Paltrow in Contagion. Beeld
Gwyneth Paltrow in Contagion.

Big Little Lies

Canvas, 22.15 uur

Canvas begint vanavond met het tweede seizoen van Big Little Lies, waarin de vijf moeders uit Monterey het onderzoek na Perry’s dood goed lijken te hebben doorstaan. Bonnie worstelt echter met schuldgevoelens en overweegt naar de politie te stappen. Dan verschijnt Perry’s moeder Mary Louise ten tonele, die al snel verdenkingen koestert. De originele cast - met Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern en Zoë Kravitz - is weer van de partij, maar het is Meryl Streep die de show steelt met haar Emmy-genomineerde rol als Mary Louise.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

Eind jaren vijftig verscheen de eerste zwarte ster op de Nederlandse tv. Acteur en danser Donald Jones was geboren in New York, maar verhuisde in 1954 naar Amsterdam en ging aan de slag bij cabaretgroep Tingel Tangel. Het grote publiek maakte kennis met Jones door zijn rol in de tv-serie Pension Hommeles van Annie M.G. Schmidt. Het maakte hem een wegbereider, maar er was ook kritiek op de stereotiepe rollen van de goedlachse acteur met het ‘grappige accent’. Andere tijden onderzoekt vanavond Jones’ rol in de Nederlandse entertainmentgeschiedenis.

The Impossible

Net 5, 22.35 uur

(Drama, J.A. Bayona, 2012) Het vijfkoppige gezin van Maria (Naomi Watts) en Henry (Ewan McGregor), vakantiegangers aan het Thaise strand, wordt door de tsunami van 2004 uit elkaar gereten. Tegen de tijd dat het water toeslaat, heeft regisseur Bayona een ondraaglijke spanning opgebouwd. Wat een gruwelijke ontlading vervolgens, wanneer Maria en oudste zoon Lucas (Tom Holland) door de razende stroom worden meegesleurd. Zodra het perspectief wordt verplaatst naar echtgenoot Henry en de andere twee kinderen, verliest The Impossible veel van zijn kracht, maar het stevige acteerwerk houdt de film overeind.

Tom Holland en Naomi Watts in The Impossible. Beeld
Tom Holland en Naomi Watts in The Impossible.

2Doc: De dood van Antonio Sánchez Lomas

NPO 2, 22.55 uur

In het gemeentehuis van het Zuid-Spaanse Frigiliana hangt een schilderij van een processie met een dode man op de rug van een wit paard. Het is een tafereel uit 1952 - de tijd van het regime van generaal Franco - toen de Guardia Civil dorpsbewoner Antonio Sánchez Lomas vermoordde en zijn lichaam als waarschuwing door het dorp voerde. Als de schoolconciërge de processie opnieuw wil ensceneren, blijkt dat het dorp nog altijd verscheurd is. In hun documentaire De dood van Antonio Sánchez Lomas gaan Ramon en Salvador Gieling in gesprek met de inwoners.

Meer over