Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 2 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Van links naar rechts: Hilary Swank, Emmy Rossum en Chris Lee in You're Not You. Beeld
Van links naar rechts: Hilary Swank, Emmy Rossum en Chris Lee in You're Not You.

You’re Not You

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, George C. Wolfe, 2014) Het leven van concertpianist Kate (Hilary Swank) wordt overhoop gehaald door de zenuw- en spierziekte ALS. Ze vervreemdt van haar vrienden en echtgenoot Evan (Josh Duhamel), maar Kates redding dient zich aan in de persoon van de vuilgebekte thuisverzorger Bec (Emmy Rossum). Na enkele scènes vol wrijving en ongemak vinden de vrouwen elkaar, in een relatie die voor beiden steeds troostrijker wordt. You’re Not You, naar Michelle Wildgens gelijknamige roman, is een semirealistisch formuledrama dat niet wil wegkijken van Kate’s rampzalige lot, maar intussen nogal gepolijst en keurig ingedeeld overkomt. Niettemin is het op zijn best een effectief, sterk geacteerd vriendschapsdrama, zonder dat Kates ziekte tot achtergrond verbleekt.

Stolen

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Simon West, 2012) Het regent ontvoeringen vanavond op televisie: Halle Berry heeft met eentje te kampen in Kidnap (RTL 7, 22.30 uur) en Liam Neeson moet achter zijn ontvoerde dochter aan in Taken 2 (Veronica, 22.40 uur). En dan is er nog Nicolas Cage, die in Stolen een eerzame bankovervaller speelt. Na zijn celstraf tracht hij het contact met zijn dochter te herstellen, maar wordt daarbij dwarsgezeten door oerdomme politieagenten, een overacterende psychopaat en de metersdiepe plotgaten in het scenario. En inderdaad, ook hier is de dochter de sjaak.

Nicolas Cage in Stolen. Beeld
Nicolas Cage in Stolen.

The Commuter

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Jaume Collet-Serra, 2017) Tijdens de bioscooprelease van dit actievehikel was de Volkskrant eigenlijk alleen te spreken over de sterke openingssequentie. Daarin wordt de al tien jaar voortdurende weekroutine van forens Michael MacCauley (Liam Neeson) – wekker om 6 uur, ontbijt, ritje naar het treinstation met zijn vrouw – treffend verbeeld door uit al die identieke ochtenden één doorlopend moment te boetseren. Vervolgens verwordt de forens tot spil van een suf moordcomplot. Zonde van het bioscoopkaartje, maar vanavond kunt u na die smakelijke eerste minuten indien gewenst eenvoudiger op zoek naar alternatieve tijdsbesteding.

Vera Farmiga en Liam Neeson in The Commuter. Beeld
Vera Farmiga en Liam Neeson in The Commuter.

Het verhaal van Nederland

NPO 1, 20.33 uur

In Het verhaal van Nederland is Daan Schuurmans aanbeland in de 14de eeuw, een periode waarin de pest zich in vijf korte jaren over het Europese continent verspreidt. Minimaal een derde van de bevolking bezwijkt aan de besmettelijke ziekte, die ook wel de Zwarte Dood wordt genoemd. Volgens de kerk is de pest een straf van God, maar vanaf de 16de eeuw beginnen veel burgers, mede dankzij de beschikbaarheid van boeken, kritischer na te denken. In Nederland durven de wederdopers het op te nemen tegen de kerk, maar dat kwam ze duur te staan.

Are You Scared Yet, Human?

Canvas, 20.35 uur

Via Alexa, Siri en andere digitale assistenten rukt kunstmatige intelligentie (AI) op in ons dagelijks leven. Met spraakherkenning doen we onze verlichting aan en uit, dankzij gezichtsherkenning ontgrendelen we onze telefoon en de automatische piloot van de auto gidst ons veilig door het verkeer. Maar er zijn ook geluiden die waarschuwen voor de gevaren van AI, dat zoals alle technologieën kan worden misbruikt door totalitaire regimes. De documentaire Are You Scared Yet, Human? belicht de AI-wedloop tussen Amerika en China en werpt een blik in de toekomst.

Lauren!

NPO 3, 21.18 uur

De ballroomscene heeft zijn wortels in het einde van de 19de eeuw, maar kwam tot grote bloei in het New York van de jaren zeventig. Dragqueens uit de zwarte en latino lhbti-gemeenschap organiseerden bijeenkomsten met wedstrijden op de catwalk en vormden ‘houses’ die dienden als alternatieve families. Het New Yorkse House of LaBeija bestaat al meer dan vijftig jaar. In Europa heeft Parijs de grootste ballroomscene. Lauren Verster neemt er een kijkje. In Lauren! ziet ze hoe de surrogaatfamilies een veilige plek creëren voor een bloeiende subcultuur.

Close Up: Het Zweden van architect Carl Nyrén

NPO 2, 23.15 uur

In de tweede helft van de 20ste eeuw ontwierp Carl Nyrén kantoren, universiteitsgebouwen, stadhuizen en kerken die veel bewondering oogstten. In zijn zelf getekende huis had de Zweedse architect veel gesprekken over zijn vak met kleinzoon Sven Blume, maar de jongen kon de betekenis van architectuur destijds niet goed vatten. Vele jaren later werd Blume filmmaker. In zijn documentaire Crooked Lines of Beauty: My Grandfather the Architect Carl Nyrén brengt hij een ode aan het oeuvre van zijn opa, vol voorbeelden van fraaie gebouwen van de meester.

Meer over