Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 2 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Anne Helm en Elvis Presley in Follow That Dream van Gordon Douglas. Beeld
Anne Helm en Elvis Presley in Follow That Dream van Gordon Douglas.

Oogappels

NPO 1, 20.35 uur

Het derde seizoen van de succesvolle serie Oogappels beleeft vandaag zijn laatste aflevering. Goed nieuws voor de liefhebbers: inmiddels is bekend geworden dat er een vierde seizoen komt. Die is naar verwachting in 2022 te zien. Voordat het zover is, moeten vanavond nog heel wat verhaallijnen worden afgerond. Een radeloze Fabie (Bracha van Doesburgh) besluit de onhandelbare Mees (Maas Bronkhuyzen) naar zijn vader in Noorwegen te sturen. Dat lijkt vragen om moeilijkheden. En als Merel (Malou Gorter) op een feestje van de buren weer eens aan de wijn gaat, loopt het stevig uit de hand.

Follow That Dream

ONS, 21.04 uur

(Komedie, Gordon Douglas, 1962) Elvis Presley speelt de lieve en naïeve Toby, die met zijn vader en een stel min of meer geadopteerde kinderen (onder wie de knappe babysitter van 19) tijdens een reis door Florida een afgesloten weg inrijdt en met een lege benzinetank noodgedwongen neerstrijkt bij een schitterend wit strandje. Onderbroken door een handvol zoetgevooisde liedjes en liefdesgemijmer tussen Presley en de babysitter claimt de familie ter plekke een stuk land, handig goochelend met de mogelijkheden van de Amerikaanse wet. Het juridische gekonkel dat volgt bezorgt het ogenschijnlijk kluchtige Follow That Dream, gebaseerd op de roman Pioneer, Go Home! van Richard P. Powell, een vermakelijke extra laag.

Leven voor de dood

NPO 1, 21.30 uur

In de slotaflevering van Leven voor de dood gaat Patrick Lodiers voor de laatste keer langs bij Simone, Roland, Mees, Rudy en Chantal, vijf mensen met suïcidale gedachten. Vooral het afscheid van Chantal is zwaar. De 30-jarige worstelt al zo lang als ze zich kan herinneren met depressie en heeft de ggz-molen helemaal doorlopen. Na jaren van medicatie, therapieën en crisisopnamen wegens pogingen tot zelfdoding heeft Chantal zich aangemeld bij een expertisecentrum voor euthanasie in de hoop op een humaan einde. Ook dat traject is echter lang en zwaar.

Building Britain’s Biggest Nuclear Power Station

BBC 2, 22.00 uur

Zonne- en windenergie zijn schoon en onuitputtelijk, maar niet altijd beschikbaar. Om stroom te leveren als er geen zon of wind is en tegelijkertijd te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen, is in het Verenigd Koninkrijk besloten tot de bouw van een nieuwe kerncentrale. Hinkley Point C wordt de grootste Britse kerncentrale en met een prijskaartje van meer dan 25 miljard euro ook de duurste. De vierdelige documentaire Building Britain’s Biggest Nuclear Power Station laat zien hoe de centrale verrijst op een terrein ter grootte van 250 voetbalvelden.

Final Score

RTL 7, 22.30 uur

(Actie, Scott Mann, 2018) De eenling die in een afgesloten ruimte vecht tegen een groep gespuis: dit actie-subgenre werd populair dankzij jarentachtigklassieker Die Hard en kreeg navolging van talloze films die nooit aan het origineel zouden tippen. Het niet onaardige nakomertje Final Score, waarin voormalig showworstelaar Dave Bautista (Guardians of the Galaxy) voor het eerst een hoofdrol kreeg toegeschoven, doet nog het meest denken aan het in een gegijzeld ijshockystadion gesitueerde Jean-Claude van Damme-vehikel Sudden Death. Ditmaal moet een bomvol Engels voetbalstadion worden gered.

Dave Bautista in Final Score van Scott Mann. Beeld
Dave Bautista in Final Score van Scott Mann.

The Next Three Days

Veronica, 22.45 uur

(Misdaad, Paul Haggis, 2010) Het echtpaar John en Lara Brennan (Elizabeth Banks en Russell Crowe) wordt overdonderd door de politie, die Lara arresteert op verdenking van moord. John probeert alles om zijn vrouw vrij te krijgen; niet met een advocaat, maar op basis van de adviezen van een beroemde crimineel (Liam Neeson). De film is bijna een uur onderweg wanneer Lara haar echtgenoot toebijt: ‘Maar je hebt me niet eens gevraagd of ik het heb gedaan!’ Daarmee legt ze de essentie bloot van dit kundig geconstrueerde, niet altijd even geloofwaardige mozaïek.

Olivia Wilde en Russell Crowe in The Next Three Days van Paul Haggis. Beeld
Olivia Wilde en Russell Crowe in The Next Three Days van Paul Haggis.

Close Up: Winy Maas - Under Tomorrow’s Sky

NPO 2, 22.55 uur

De wereldbevolking blijft voorlopig groeien en de steden moeten een belangrijk deel van die groei opvangen. Waar moeten al die mensen wonen? De Nederlandse architect Winy Maas heeft daar ideeën over die fouten uit het verleden moeten voorkomen. De ontwerper van de Markthal in Rotterdam en bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse wil mensen niet wegstoppen in grauwe torenflats, maar laten wonen in verticaal gestapelde dorpen in een groene omgeving. De documentaire Under Tomorrow’s Sky volgt Maas een jaar lang tijdens projecten in Nederland en Azië.

Meer over