Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 19 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Hayley Squires en Dave Johns in I, Daniel Blake van Ken Loach Beeld
Hayley Squires en Dave Johns in I, Daniel Blake van Ken Loach

Wiplala

NPO 3, 15.25 uur

(Familie, Tim Oliehoek, 2014) Regisseur Tim Oliehoek waagde zich met Wiplala voor het eerst aan een Annie M.G. Schmidt-verfilming. Voor scenarioschrijfster Tamara Bos was het na Otje, Pluk van de Petteflet en Minoes al de vierde keer. Bos heeft een bijzonder talent voor het schrijven van familiefilms, dat ze ook bewees met onder meer Dolfje Weerwolfje en Brammetje Baas. Soepel verwerkt ze een sprookjesachtig gegeven in een eigentijds avontuur waarbij, zoals dat haast verplicht lijkt in jeugdfilms, op luchtige wijze ook het nodige verdriet wordt verwerkt.

Sasha Mylanus in Wiplala van Tim Oliehoek Beeld
Sasha Mylanus in Wiplala van Tim Oliehoek

I, Daniel Blake

Arte, 20.15 uur

(Drama, Ken Loach, 2016) In de Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake wordt bijna-zestiger Daniel (Dave Johns) voldoende fit verklaard door zijn uitkeringsinstantie en verplicht tot allerlei sollicitatieactiviteiten. De van een hartaanval herstellende Blake gaat in beroep, maar loopt vast in een cynisch bureaucratisch systeem. Veteraan Ken Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty demonstreren de altruïstische inborst van Daniel; zo’n geïdealiseerd personage zou op de zenuwen kunnen werken, maar met stand-upcomedian Johns strikte de regisseur een uitstekende, nuchtere vertolker. I, Daniel Blake behandelt dezelfde thema’s als Loachs Cathy Come Home (1966), dat een debat losmaakte over de kwalijke rol van overheidsinstellingen. Het is er niet beter op geworden.

Molukkers in Nederland: 70 jaar op weg naar huis

NPO 2, 20.30 uur

In zijn nieuwe boek De Molukkers – Een vergeten geschiedenis vertelt journalist en programmamaker Coen Verbraak het verhaal van drie generaties Molukkers in Nederland. Hetzelfde onderwerp behandelt hij in de documentaireserie 70 jaar op weg naar huis. In 1951 arriveerden 12.500 Molukkers per schip in Nederland. Velen hadden voor Nederland gevochten in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en dachten dat hun verblijf tijdelijk zou zijn. De belofte van een eigen staat werd door de politiek echter al snel vergeten, net als de Molukkers zelf.

Jurassic World

Veronica, 20.30 uur

(Fantasy, Colin Trevorrow, 2015) In Jurassic World is het dinopark waar in Jurassic Park alles misging eindelijk geopend. De bezoekers worden getrakteerd op de mosasaurus, die in een enorm waterbassin als snack een witte haai verorbert (producent Steven Spielberg knipoogt naar zijn eigen haaienklassieker Jaws), terwijl kinderen in een veredelde manege rondjes rijden op de rug van baby-triceratopsen. Als het parkbestuur de controle over het hekwerk verliest en een uit divers dino-dna gefabriceerde superdino huishoudt in bezoekersterritoria, begint een spannend en vermakelijk spektakel.

Chris Pratt in Jurassic World van Colin Trevorrow Beeld
Chris Pratt in Jurassic World van Colin Trevorrow

Waarde van de aarde

NPO 2, 22.20 uur

Zonder kobalt geen batterijen. Het metaal is cruciaal voor de accu’s die onze telefoons en elektrische auto’s draaiend houden. Veruit de grootste leverancier van kobalt is Congo, waar de grondstof vaak op kleinschalige wijze uit de grond wordt gehaald in geïmproviseerde mijnen. Veiligheidsmaatregelen ontbreken en er wordt volop gebruikgemaakt van goedkope kinderarbeid. In Waarde van de aarde vraagt Twan Huys zich af hoe het kan dat een kobaltmiljardair die in Amerika wegens corruptie op de sanctielijst staat vanuit Nederland zes bedrijven runt.

Close Up: Jodie Foster – Hollywood Survivor

NPO 2, 23.10 uur

Volgende maand verschijnt The Mauritanian. In dit filmdrama over een gevangene in Guantanamo Bay is een belangrijke rol weggelegd voor Jodie Foster. De tweevoudig Oscarwinnares is niet meer zo vaak op het witte doek te zien, maar richt zich de laatste jaren vooral op regie en productie. Close Up presenteert een overzicht van Fosters carrière, die al op 6-jarige leeftijd begon. De grote doorbraak kwam in 1976 met Taxi Driver, de film waarin ze een tienerhoertje speelt dat de ongezonde aandacht trekt van hoofdpersoon Travis Bickle (Robert De Niro).

Manson: The Lost Tapes

Canvas, 23.10 uur

De in 2017 overleden Charles Manson zat bijna vijftig jaar vast wegens de gewelddadige moord op zeven mensen, onder wie filmster Sharon Tate. Manson stond aan het hoofd van The Family, een sekte die was neergestreken op een voormalige filmset voor westerns. Na de arrestatie van Manson kreeg een jonge filmmaker toegang tot deze ranch, waar hij beeldmateriaal schoot dat niet eerder werd vertoond. Samen met interviews met sekteleden, aanklager Stephen Kay en FBI-profiler John Douglas werden deze beelden verwerkt tot de documentaire Manson: The Lost Tapes.

Meer over