Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Michael Fassbender in Prometheus. Beeld
Michael Fassbender in Prometheus.

Prometheus

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 2012) In Prometheus laat Ridley Scott de donkerste uithoeken van het universum zien, waar een team ontdekkingsreizigers moet vechten om de mensheid van de ondergang te redden. De Alien-prequel zit vol rechtstreekse verwijzingen naar Scotts originele horrormeesterwerk, en wil tegelijkertijd méér zijn dan ruimtehorror: een filosofisch en religieus getint actiedrama. Al is de film door dit kapstokje, waaraan Scott een zoektocht naar de oorsprong van de mens ophangt, ook tamelijk log en frustrerend. Wel onderscheidend: Michael Fassbenders briljant verfijnde spel als ruimteschiprobot David, wiens droog uitgesproken ‘well, it’s not exactly a normal foetus’ leidt tot een huiveringwekkende bevallingsscène, die eerdere bodyhorror in deze filmreeks naar de kroon steekt.

Over mijn lijk

NPO 1, 21.28 uur

De jonge mensen met wie presentator Tim Hofman optrekt in Over mijn lijk weten allemaal dat ze niet lang meer te leven hebben, maar bereiden zich op heel verschillende manieren voor op de dood. Patrick heeft een zeldzame vorm van darmkanker en laat zich dopen op wat waarschijnlijk zijn laatste verjaardag is. Roy kan elk moment overlijden aan de tumor in zijn hoofd, maar besloot desondanks te trouwen. Terwijl Irene samen met haar eveneens ongeneeslijk zieke moeder een grafsteen en kist uitzoekt, kiest Francis ervoor om nog een tatoeage te laten zetten.

3Doc: Volg je me nog?

NPO 3, 23.08 uur

Net als filmsterren die voortdurend de hete adem van een nieuwe generatie acteurs in de nek voelen, worden ook influencers op de hielen gezeten door jongere en mooiere concurrenten. In de documentaire Volg je me nog? tonen Doortje Smithuijsen en Willem Timmers een drietal Instagramsterren die na tien jaar succes moeten constateren dat hun invloed tanende is en hun aantal volgers slinkt. Hoe voelt deze keerzijde van de oppervlakkige en vluchtige Instagramwereld, hoe kijken ze naar de volgende generatie en wat doen ze om hun houdbaarheid te verlengen?

[DOCUMENTAIRE]

Close Up: Dani Karavan - High Maintenance

NPO 2, 23.12 uur

De Israëlische architect en kunstenaar Dani Karavan staat bekend om zijn indrukwekkende monumenten voor de slachtoffers van de Holocaust. Kort voor zijn dood in 2021 maakte hij nog een tour langs zijn belangrijkste werken in Israël en Europa, die aan onderhoud toe zijn. Regisseur Barak Heymann vergezelde hem op deze reis. Daarbij ontdekt hij al snel dat Karavan bepaald niet de makkelijkste is om mee samen te werken. Zijn laatste opdracht, een monument in Polen, vormt de aanleiding voor een hoog oplopend conflict.

A Man Apart

Veronica, 23.15

(Actie, F. Gary Gray, 2003) Vin Diesel speelt in A Man Apart een undercover-drugsbestrijder die in Colombia een cocaïnebaron weet te vangen. Dat is het weinig enerverende startpunt van een thriller die geen cliché omzeilt: zie bijvoorbeeld de scène waarin de agent zijn badge moet inleveren, en de misdaad eigenhandig en ongehinderd door de wet gaat aanpakken. Maar ja, het is wel een film met Vin Diesel, de kleerkast die altijd genietbaar blijft - al is het maar vanwege zijn basstem, die in A Man Apart alweer een octaaf leek te zijn gedaald.

Vin Diesel in A Man Apart. Beeld ...
Vin Diesel in A Man Apart.Beeld ...

Under the Tree

Arte, 23.20 uur

(Drama, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, 2018) In het IJslandse Under the Tree (Undir trénu) neemt een burenruzie in een welgestelde voorstad van Reykjavik steeds absurdere en gruwelijkere vormen aan. Regisseur Sigurðsson laat de oorzaak van het burenconflict handig in het midden. Liever observeert hij het geheel als een nieuwsgierige buitenstaander die stiekem (bijna) alles ziet. Het resultaat is een zwartgallig drama, met als griezeligste element de ijskoude Inga (Edda Björgvinsdóttir). Een met sardonisch plezier uitgevoerde film vol onvervalste stereotypen, waarin de enige blik van begrip tussen twee lijken wordt uitgewisseld.

Edda Björgvinsdóttir in Under the Tree. Beeld
Edda Björgvinsdóttir in Under the Tree.

Stacey Dooley: Stalkers

BBC 1, 23.35 uur

Het gedrag van stalkers ontwricht de levens van hun slachtoffers en kan in de ergste gevallen escaleren tot geweld. In een tweedelige reportage loopt Stacey Dooley mee met een gespecialiseerde eenheid van de politie die daders opspoort, en een hulporganisatie die slachtoffers van stalking opvangt. Ze ontmoet Sabrina, die hoort of haar stalker vervolgd wordt, en Andy, die heeft vastgezeten wegens het stalken van een voormalige partner. Stalking door een ex komt het vaakst voor, maar komende week ontmoet Dooley mensen die gestalkt worden door een vreemde.

Meer over