Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 18 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Lex Schoorel in Als twee druppels water van Fons Rademakers Beeld
Lex Schoorel in Als twee druppels water van Fons Rademakers

Sawsans geheime missie

NPO 3, 15.33 uur

(Familiefilm, Martin Miehe-Renard, 2013) De 12-jarige Karl heeft het niet makkelijk als hij met zijn moeder van de Jutse kust naar Kopenhagen verhuist: zijn klasgenootjes vinden hem maar een raar pratende boerenpummel. Gelukkig sluit Karl vriendschap met het Turkse meisje Sawsan, die hem op sleeptouw neemt. Als hij haar helpt bij haar stiekeme deelname aan een kindersongfestival – iets wat ze van haar behoudende ouders niet mag – blijken de twee heel gezond voor elkaars maatschappelijke integratie. Aardig gemaakt avontuur met een optimistische boodschap.

Sylvester Byder en Malika Sia Paul in ‘Sawsans geheime missie’ van Martin Miehe-Renard Beeld
Sylvester Byder en Malika Sia Paul in ‘Sawsans geheime missie’ van Martin Miehe-Renard

Tussen kunst en kitsch

NPO 1, 20.33 uur

In het Kunstmuseum Den Haag legt een bezoeker enkele bijzondere prenten ter taxatie voor aan expert Willem de Winter. De afbeeldingen werden gemaakt door de beroemde graficus M.C. Escher, een vriend van de vader van de huidige eigenaar. Eschers werk ‘Ontwikkeling 1' is een van de vroegste vlakvullingen van de kunstenaar. ‘Kleiner en kleiner’ is ook zo’n patroon, maar hier is het werk van Escher al duidelijk veel verder geëvolueerd. In Tussen kunst en kitsch worden deze week ook een Romeinse ring en een bijzondere Engelse broche en oorknoppen getaxeerd.

Als twee druppels water

ONS, 20.59 uur

(Drama, Fons Rademakers, 1963) Er zijn allerlei opvallende verschillen aan te wijzen tussen W.F. Hermans’ enigmatische oorlogsklassieker De donkere kamer van Damocles (1958) en de film die Fons Rademakers ervan maakte. Alleen al de titel. Zoals zoveel veranderingen kwam die van Hermans zelf. Hij reageerde aanvankelijk enthousiast op Rademakers’ filmplan en werkte wekenlang met hem aan het scenario. Minder duidelijk is wie de vernieuwde introductie van geheim agent Dorbeck had bedacht. In het boek stapt Dorbeck de winkel van zijn fletse dubbelganger Osewoudt binnen met een fotorolletje dat ontwikkeld moet worden; in de film landt Dorbeck (Lex Schoorel) per parachute in het veld, midden in de nacht.

Busje komt zo

NPO 1, 21.25 uur

Paul de Leeuw nam onlangs een bijzonder initiatief: hij droeg zijn hele werkarchief met veel nooit vertoond materiaal over aan het archief van Beeld & Geluid. De komende weken gaat de presentator weer op pad in het tweede seizoen van Busje komt zo. Met chauffeur Martijn achter het stuur en Hans Kesting als zijn vaste voice-over doorkruist hij in zijn tourbus heel Nederland, waarbij de kijkers bepalen waar hij stopt. Bij elke halte stapt De Leeuw uit voor een gesprek met uiteenlopende mensen. De laatste halte staat steeds in het teken van een afscheid.

120 BPM

Arte, 21.55 uur

(Drama, Robin Campillo, 2017) Schrijver en regisseur Robin Campillo schetst fijnzinnig de strijd tegen aids in het Frankrijk van de jaren negentig. Voor de film putte hij uit zijn meest persoonlijke herinneringen uit deze tijd, toen hij deel uitmaakte van de groep Act Up, die de Franse overheid en de farmaceutische industrie probeerde te bewegen de patiënten serieus te nemen en haast te maken met een medicijn. Hoe voer je actie als er een dodelijke ziekte in je lijf huist? 120 BPM toont dat subtiel. De film gaat ook over de verhouding tussen het persoonlijke en het collectieve, over hoe pillenslikken en galgenhumor routine worden.

Antoine Reinartz in 120 BPM van Robin Campillo Beeld
Antoine Reinartz in 120 BPM van Robin Campillo

Kunst achter prikkeldraad

NPO 2, 22.29 uur

In het slot van Kunst achter prikkeldraad arriveert Frank Westerman in Mauthausen, waar kampcommandant Ziereis gevangenen opdracht gaf om zijn bunker van muurschilderingen te voorzien. De journalist reist door naar Auschwitz, waar ongeveer een miljoen Joden en tienduizenden andere ‘vijanden’ van het naziregime werden vermoord. Veel van de kunst die de gevangenen maakten bleef bewaard in de vorm van muziek, tekeningen en voorwerpen. In het Lagermuseum tonen beklemmende illustraties en schilderijen het leven in het kamp door de ogen van de gevangenen.

Close Up: The Photograph

NPO 2, 23.20 uur

Via een foto van zijn opa komt de Antilliaans-Nederlandse documentairemaker Sherman de Jesus op het spoor van de man die het kiekje heeft genomen. Het is de beroemde Amerikaanse fotograaf James Van Der Zee, die in de jaren 1920 de bewoners van de New Yorkse wijk Harlem fotografeerde, iets wat destijds vrij bijzonder was. Het Harlem van honderd jaar geleden was een plek waar de zwarte bevolking tot bloei kwam en een eigen cultuur ontwikkelde. In The Photograph gaat De Jesus naar het hedendaagse Harlem om te zien wat er afgelopen eeuw is veranderd.

Meer over