Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 18 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Martina Gedeck in ‘Die Wand’. Beeld
Martina Gedeck in ‘Die Wand’.

Max voor Limburg

NPO 1, 17.10 uur

Het water is weg, maar Zuid-Limburg zit nog steeds met enorme schade door de overstromingen van vorige maand. Omroep Max organiseert daarom vandaag een driedelige rechtstreekse benefietuitzending vanuit Valkenburg, waarin geld wordt ingezameld voor getroffen bewoners en bijvoorbeeld verpleeghuizen die door de waterschade onbewoonbaar zijn geworden. Na de aftrap van vanmiddag is er een langere uitzending om 19.00 uur, die verdergaat na het Journaal van 8 uur. Volgende week woensdag wordt er in Valkenburg ook een benefietconcert voor Limburg gehouden.

Die Wand

Arte, 20.15 uur

(Drama, Julian Pölsler, 2012) Die Wand, naar Marlen Haushofers gelijknamige roman, speelt zich maanden, zo niet jaren af na ‘de’ catastrofe. De naamloze hoofdpersoon (verpletterende rol van Martina Gedeck) komt midden in de Oostenrijkse bergen vast te zitten achter een onzichtbare, ondoordringbare muur, met uitzicht op bossen, meren en gletsjers. Van andere overlevenden ontbreekt ieder spoor. Ze zit aan een tafel in een donkere jachthut en schrijft op hoe ze op die plek strandde en tot nu toe wist te overleven. Vanaf de allereerste scènes wordt een zinderende sfeer van beklemming en melancholie opgetrokken, terwijl de regie sober en ingetogen blijft.

The Usual Suspects

Canvas, 21.20 uur

(Thriller, Bryan Singer, 1995) In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, oplichter Verbal Kint, een rol waarvoor Kevin Spacey de Oscar voor beste bijrol kreeg. Is zijn verhaal over de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze de waarheid? De net als hoofdrolspeler Spacey in opspraak geraakte regisseur Bryan Singer, destijds nog maar 30, en zijn studievrienden Christopher McQuarrie (schrijver van het met een Oscar bekroonde scenario) en John Ottman (verantwoordelijk voor muziek én montage) wisten met hun eigenzinnige ideeën een opmerkelijk sterk acteursensemble bij elkaar te krijgen en namen met een beperkt budget in razend tempo de complexe film op.

Kevin Spacey in ‘The Usual Suspects’. Beeld
Kevin Spacey in ‘The Usual Suspects’.

Au poste!

Arte, 21.55 uur

(Komedie, Quentin Dupieux, 2018) Het recentere werk van absurdist Quentin Dupieux verscheen de afgelopen jaren gelukkig ook in de Nederlandse bioscopen (Deerskin, Mandibules), al lieten de distributeurs zijn zeker even geestige en tegendraadse Au poste! ten onrechte links liggen. Benoît Poelvoorde schittert als vreemde politiecommissaris die gedurende één nacht een ten onrechte van moord verdachte man verhoort, in wat je een hoogst dwarse parodie op de Franse policier zou kunnen noemen. Krankzinnige toevalligheden en hoogst ongewone getuigenissen tuimelen over elkaar, terwijl een plottwist doodleuk nóg een twist herbergt.

Benoît Poelvoorde (links) en Grégoire Ludig in ‘Au poste!’. Beeld
Benoît Poelvoorde (links) en Grégoire Ludig in ‘Au poste!’.

Duran Duran – A Diamond in the Mind

NPO 3, 22.00 uur

NPO 3 blikt deze zomer terug op de jaren tachtig, en daarbij mag Duran Duran niet ontbreken. De Britse newwaveband was onderdeel van de New Romantic-stroming en wist optimaal te profiteren van de opmars van de videoclip. Hierdoor werden nummers als Rio en Girls on Film grote hits op muziekzenders als MTV. Na de jaren tachtig had Duran Duran enkele succesvolle comebacks, en in 2011 zelfs een wereldtournee. A Diamond in the Mind is de registratie van het spectaculaire concert in Manchester, waar muziek samenkomt met videokunst en technologie.

Kijken op gevoel

NPO 2, 22.10 uur

Wieteke van Zeil sluit haar serie Kijken op gevoel vrolijk af met een aflevering over vreugde in de kunst. Ze gaat weer op bezoek in de ateliers van bekende kunstenaars en neemt een kijkje bij werken in musea, parken en op straat. Van kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing, drievoudig winnaar van het Gouden Penseel, wil Van Zeil weten hoe je blijdschap tekent. Ook gaat ze op pad met Mick La Rock, sinds de jaren negentig een van de bekendste vrouwen uit de wereld van de graffitikunst. Haar werk is op verschillende plekken in Amsterdam te bewonderen.

Het uur van de wolf: Zappa

NPO 2, 22.55 uur

Muzikant en componist Frank Zappa overleed al in 1993, maar het zou tot dit jaar duren voordat er een documentaire over zijn leven en omvangrijke oeuvre werd gemaakt. Acteur en filmmaker Alex Winter (Bill uit de Bill & Ted-films) durfde het aan en kreeg via Zappa’s zoon Ahmet toegang tot ‘The Vault’, het immense archief met beeld- en geluidsmateriaal van de musicus, waarvan het grootste deel nog nooit werd uitgebracht. In de documentaire Zappa laat Winter de artiest zelf aan het woord over zijn passies via fragmenten uit interviews en archieffilms.

Meer over