De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 18 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Elina Vaska als de 17-jarige Raya in Zachte Modder. Beeld
Elina Vaska als de 17-jarige Raya in Zachte Modder.

Wielrennen: Waalse Pijl
NPO 1, 14.15 uur

Een rechtstreeks verslag van de Belgische wielerklassieker De Waalse Pijl. Al viermaal op rij wist de ervaren Spanjaard Alejandro Valverde deze koers te winnen. Zal Valverde (37) voor de vijfde maal op rij als eerste over de finish komen bij de Muur van Hoei?

Love is in the air
RTL 4, 20.30 uur

Robert ten Brink is gestationeerd in Australië en Nieuw-Zeeland voor een aantal bijzondere herenigingen. De Groningse Gea gaat op bezoek bij haar zus Alie. In 1961 werden de zussen gescheiden, toen Gea naar Nederland terugkeerde en Alie in Australië bleef wonen.

Robert ten Brink. Beeld ANP Kippa
Robert ten Brink.Beeld ANP Kippa

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

In De bittere pil wordt onderzocht hoe de Duitse kankerpatiënt Petra een vervalst kankermedicijn kreeg in de apotheek, waardoor de tumor in haar nieren kon doorgroeien. Hoe kwam dit vervalste middel in de Duitse apotheek en kan het ook in Nederland gebeuren?

Het mooiste meisje van de klas
NPO 1, 21.20 uur

Nieuwe reeks, nieuwe mooiste meisjes. Zoals de zelfverzekerde, vrij opgevoede blondine Carlijn Carter (1981) uit Eindhoven. Ze riep op de basisschool al dat ze later Playboy-model wilde worden en verdiende als 14-jarige haar geld door in discotheken te dansen.

The Vietnam War
Canvas, 22.15 uur

Aflevering vier van deze Amerikaanse documentaireserie over de oorlog in Vietnam bestrijkt de periode tussen juli en december 1967. De Amerikaanse mariniers komen terecht in dodelijke Noord-Vietnamese hinderlagen, maar de leiders in Washington spelen mooi weer.

2Doc: A Stranger Came to Town
NPO 2, 23.06 uur

Cinematografisch essay van de Nederlandse filmmaker Thomas Vroege over de complexiteit van de oorlog in Syrië. Vroege laat vier inwoners van de verwoeste stad Aleppo aan het woord komen: zij geloofden ooit in een nieuwe lente voor Syrië, maar kwamen bedrogen uit.

Zachte Modder (Renars Vimba, 2016)
Te zien via iTunes

Zachte modder: mooie, suggestieve titel voor een film over een jonge vrouw die grip probeert te krijgen op haar bestaan. De 17-jarige Raya (Elina Vaska) woont met haar broertje Robis (Andzejs Janis Lilientals) en haar harteloze grootmoeder (Ruta Birgers) in een dorpje op het Letse platteland; haar vader leeft blijkbaar niet meer, haar moeder lijkt van de aardbodem verdwenen.

Een kleurloos, grauw bestaan leiden Raya en Robis, totdat grootmoeder komt te overlijden aan een hartaanval. Voor Raya is dat het moment om het allemaal anders aan te pakken. Oma wordt per kruiwagen naar het bos gereden en begraven; niemand hoeft te weten dat ze is overleden, want dat zou betekenen dat Raya en haar broertje naar het weeshuis moeten. In plaats daarvan doen de twee alsof er niets aan de hand is, terwijl Raya het op school aanpapt met haar knappe docent Engels (Edgars Samitis) en ze alles op alles zet om haar moeder op te sporen. Maar het blijft zachte modder, dat leven, waarin Raya voortdurend dreigt weg te zakken. Het levert een ongemakkelijk maar ook verstild en broeierig drama op, dicht op Raya's huid gefilmd, dat net onvoorspelbaar genoeg is.

Debuterend schrijver-cineast Renars Vimba vertrouwt terecht volledig op de intense en ernstige vertolking van nieuwkomer Vaska, met een karakteristiek gesloten gezicht, de wenkbrauwen gefronst, de lippen strak op elkaar. Dat past uitstekend bij een personage waarvan je vaak nauwelijks weet wat er in haar omgaat, of ze weldoordachte keuzes maakt of zich door de zich rap opeenvolgende gebeurtenissen laat meeslepen. Zachte Modder (Es esmu seit) is een mooi sombere film met een onmiskenbaar Baltisch smaakje.

A Fistful of Dynamite (Sergio Leone, 1971)
RTL 7, 23.30-02.15 uur

Zoals alle spaghettiwesterns van regisseur Sergio Leone (Once Upon a Time in the West) is ook deze heel dik aangezet. Bankrovers Rod Steiger en James Coburn - Clint Eastwood is in deze film van Leone niet van de partij - raken ergens in Mexico verwikkeld in een plaatselijke revolutie. Veel explosies, zoals de Engelse titel van Giù la Testa belooft.

Meer over