TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 14 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jake Gyllenhaal en Jake Gyllenhaal in Enemy.  Beeld
Jake Gyllenhaal en Jake Gyllenhaal in Enemy.

Enemy

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Denis Villeneuve, 2013) Mysterieuze thriller waarvoor de Canadese regisseur Denis Villeneuve een duister en beklemmend Toronto schiep. Een depressieve universiteitsdocent (Jake Gyllenhaal) ontdekt dat hij een dubbelganger heeft – een acteur met een heel wat swingender leven dan de uitgebluste docent. Vanaf de openingsscène waarin Anthony (of was het Adam?) een mysterieuze seksclub bezoekt, geeft de Canadese regisseur Denis Villeneuve zijn film een duistere, beklemmende sfeer. De torenflats van Toronto strekken zich vijandig uit onder een laag gelige smog en overal duiken spinnen of spinnenwebben op, niet alleen in Adams nachtmerries, maar ook in de vertakkingen van bovenleidingen of in het patroon van een kapotte autoruit. Wat heeft dat te betekenen?

Cannabis

NPO 2, 20.25 uur

Onder president Clinton werd generaal Barry McCaffrey aangesteld als directeur van het anti-drugsbureau ONDCP. De VS maakte serieus werk van de oorlog tegen drugs, en had daarbij weinig begrip voor het Nederlandse gedoogbeleid. Ons land werd gezien als de drugsleverancier voor Europa en de rest van de wereld, en besloot het roer om te gooien. De derde aflevering van de documentaireserie Cannabis vertelt hoe coffeeshophouders de gemakkelijke prooi werden van het OM. Voor ondernemer Johan van Laarhoven had dat ingrijpende en dramatische gevolgen.

Olympus Has Fallen

RTL 7, 20.30 uur

(Actie, Antoine Fuqua, 2013) Mike Banning (Gerard Butler), ooit beveiligingsagent van de president, is na een tragisch ongeval overgeplaatst naar een andere afdeling. Wanneer het Witte Huis plotseling onder vuur komt te liggen en half Washington aan flarden wordt geschoten (door wie precies?), is Banning de man die het zaakje kan redden. In Olympus Has Fallen toont regisseur Fuqua (Training Day) zich een ware patriot. Het met ontploffingen en lijken volgestouwde Olympus Has Fallen is onderhoudend, maar veel te serieus. Daardoor vallen de absurditeiten in het verhaal des te meer op.

Gerard Butler in Olympus Has Fallen. Beeld Olympus Has Fallen
Gerard Butler in Olympus Has Fallen.Beeld Olympus Has Fallen

You’re Not You

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, George C. Wolfe, 2014) Het leven van concertpianist Kate (Hilary Swank) wordt overhoopgehaald door de zenuw- en spierziekte ALS. Ze vervreemdt van haar vrienden en echtgenoot Evan (Josh Duhamel), maar Kates ‘redding’ dient zich aan in de persoon van de vuilgebekte thuisverzorgster Bec (Emmy Rossum). Na enkele scènes vol wrijving en ongemak vinden de vrouwen elkaar, in een relatie die voor beiden steeds troostrijker wordt. Op zijn best blijkt You’re Not You een effectief, sterk geacteerd vriendschapsdrama of zelfs een liefdesgeschiedenis, zonder dat Kates ziekte tot achtergrond verbleekt.

Hilary Swank (links) en Emmy Rossum in You're Not You. Beeld
Hilary Swank (links) en Emmy Rossum in You're Not You.

Pointer

NPO 2, 21.15 uur

De Transatlantic Christian Council (TCC) is een netwerkorganisatie van Noord-Amerikaanse en Europese conservatieve christenen, die op zoek is naar invloed op de politiek. TCC hamert op het belang van het gezin, het geloof en de vrijheid van godsdienst en onderwijs. De lobbygroep is ook in Nederland actief. Trump-aanhanger Henk Jan van Schothorst zit in de raad van bestuur van TCC en ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra heeft nauwe banden met de groep. Pointer dook in de agenda van TCC en onderzocht wat de organisatie in Nederland hoopt te bereiken.

Hugh Grant: A Life on Screen

BBC 2, 22.00 uur

Hugh Grant brak in de jaren negentig door dankzij zijn rol in Four Weddings and a Funeral en werd een populair gezicht in romantische komedies en andere luchtige kost. De acteur heeft ook een serieuze kant, die hij vooral laat zien op tv. Zo kreeg hij goede kritieken voor zijn rol in de politieke dramaserie A Very English Scandal en speelt hij deze maand in de HBO-serie The Undoing. De BBC zet Grant in het zonnetje in het portret Hugh Grant: A Life on Screen, met filmfragmenten en interviews met onder anderen Andie MacDowell en Sandra Bullock.

Sobibor: Het kamp dat niet bevrijd werd

NPO 2, 22.20 uur

Vandaag is het 77 jaar geleden dat de opstand uitbrak in Sobibor, een Duits vernietigingskamp waar zo’n 170 duizend mensen werden vermoord, onder wie 34 duizend Nederlandse Joden. Een van de weinige overlevenden van Sobibor was Jules Schelvis, die veel informatie over het kamp naar buiten bracht. In Sobibor: Het kamp dat niet bevrijd werd bezoekt een van zijn kleinkinderen het kamp, waar vandaag een herdenkingscentrum wordt geopend. Aansluitend herhaalt de NOS de muzikale voorstelling Er reed een trein naar Sobibor over de ervaringen van Jules Schelvis.

Meer over