Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 13 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted. Beeld Universal
James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted.Beeld Universal

Atomic Blonde

Veronica, 20.30 uur

(Actie, David Leitch, 2017) Gewelddadige verfilming van de graphic novel The Coldest City van Anthony Johnston en Sam Hart. Charlize Theron, die tijdens de opnamen van Atomic Blonde haar ribben kneusde en twee tanden brak, raast als de witblonde MI6-spion Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, vlak voor de val van de Muur. Dankzij de aardige vormgeving en decors (veel graffiti, neonlicht, een aftands bioscoopje dat Tarkovski’s Stalker vertoont) en twee uitmuntende, ogenschijnlijk in één ononderbroken take gedraaide actiescènes stijgt Atomic Blonde uit boven de middelmaat.

Charlize Theron in Atomic Blonde. Beeld
Charlize Theron in Atomic Blonde.

De grote kleine treinencompetitie

NPO 1, 20.35 uur

Omroep Max haalt weer een populaire Britse programmaformule naar Nederland. Vanaf vanavond presenteert André van Duin wekelijks De grote kleine treinencompetitie, waarin zes teams van modelspoorbouwers een treinlandschap moeten creëren aan de hand van een specifiek thema. In de eerste aflevering is dat ‘film’ en worden op een oppervlak van 1,5 bij 3 meter beroemde treinscènes nagebouwd. De vaste juryleden, miniatuurschilder Diane Meyboom en bekroond modeltreinbouwer Evan Daes, krijgen vandaag hulp van filmregisseur Tim Oliehoek.

Interrogation

Canvas, 22.10 uur

De Amerikaanse serie Interrogation gaat uit van een ongebruikelijk maar interessant idee. Tiener Eric Fisher wordt beschuldigd van de brute moord op zijn moeder. De eerste negen afleveringen bestaan uit verhoorscènes met Eric en andere betrokkenen, die plaatsvinden tussen 1983 en 2005. Aan de hand hiervan kan de kijker als amateurdetective een oordeel vellen over Erics (on)schuld. De tiende aflevering geeft vervolgens de ontknoping. Canvas presenteert vandaag de eerste twee afleveringen van de serie, gebaseerd op de waargebeurde zaak van Bruce Lisker.

Wanted

Veronica, 22.50 uur

(Actie, Timoer Bekmambetov, 2008) Een suffe, aan kalmeringsmiddelen verslaafde kantoorklerk (James McAvoy) wordt door een coole huurmoordenaar (Angelina Jolie) gerekruteerd voor een eeuwenoud broederschap dat als motto voert ‘kill one, maybe save a thousand’.In deze losse adaptatie van Mark Millars graphicnovelreeks leidt dat tot verbluffende, hallucinante actie met brutale grappen. Kogels maken de meest wonderlijke curves. De achtervolgingen zijn spectaculair. Plotgaten en andere onwaarschijnlijkheden verdwijnen uit het zicht door de duizelingwekkende camerabewegingen, dikwijls in superslowmotion. Wanted is waanzinnig topvermaak, mits je tegen om de hoek vliegende kogels, een dosis quasi-spirituele prietpraat en onmogelijke autostunts kunt.

Sudden Death: My Sister’s Silent Killer

NPO 3, 22.50 uur

De Britse documentaire Sudden Death: My Sister’s Silent Killer belicht de weinig bekende ziekte Sudden Adult Death Syndrome, oftewel SADS. In het Verenigd Koninkrijk sterven jaarlijks zo’n zeshonderd adolescenten en volwassenen aan SADS, meestal in hun slaap. Na de plotselinge dood van zijn 19-jarige zus gaat Patrick op zoek naar antwoorden. Had Laurens dood voorkomen kunnen worden en is er een manier om andere jonge mensen te beschermen tegen SADS? Patrick spreekt lotgenoten, artsen en een patholoog die denkt dat SADS meestal niet wordt herkend.

Het uur van de wolf: Hoe overleef ik – Francine Oomen doorbreekt het zwijgen

NPO 2, 23.10 uur

Francine Oomen schreef meer dan 140 tienerboeken, waarvoor ze putte uit haar eigen jeugd. Heel populair is haar Hoe overleef ik-reeks, waarin ze hoofdpersoon Rosa door de middelbare school, de eerste liefde en de scheiding van haar ouders loodst. Als Oomens moeder op het sterfbed een schokkende mededeling doet, belandt de schrijver in een persoonlijke crisis. Ze onderzoekt haar eigen jeugdtrauma’s en die van haar moeder en brengt haar verdriet tot uitdrukking in een nieuw, openhartig boek. In haar film Hoe overleef ik volgt Pascalle Bonnier dit proces.

Mission: Impossible

RTL 7, 23.05 uur

(Actie, Brian De Palma, 1996) Regisseur De Palma is dol op stileren. ‘Ik probeer altijd zo veel mogelijk stijl in mijn films te proppen – dat het nog net niet lachwekkend wordt’, zei hij eens. Voor zijn doen hield hij zich met Mission: Impossible nog in. Geen ellenlange shots, vertraagde beelden of voyeuristische cameraposities; zijn fijne verfilming van de jarenzestigtelevisieserie rond superspion Ethan Hunt (Tom Cruise) kenmerkt zich vooral door een razendsnelle montage van spectaculaire scènes. De film bracht honderden miljoenen dollars op en kweekte een reeks superieure vervolgen.

Tom Cruise in Mission: Impossible. Beeld
Tom Cruise in Mission: Impossible.
Meer over