Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 13 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Yvan Sagnet in Das Neue Evangelium. Beeld /
Yvan Sagnet in Das Neue Evangelium.Beeld /

Eus’ boekenclub

Vandaag is Herman Koch de literaire gast van Özcan Akyol in Eus’ boekenclub. De schrijver gaat met Matthijs van Nieuwkerk, Olga Zuiderhoek, Dieuwertje Blok, Kenny B en Glenn Helder in gesprek over zijn recentste boek. Een film met Sophia is een spannende roman over de obsessie van een gevierd regisseur voor zijn jonge hoofdrolspeler. Koch is als televisiemaker bekend van Jiskefet en had zijn grootste literaire succes met Het diner, dat in 33 talen verscheen, hoog in de Amerikaanse bestsellerlijsten kwam en drie keer is verfilmd.

NPO 2, 19.50 uur

21 Bridges

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Brian Kirk, 2019) Ze kunnen niet in Queens zijn, niet in Brooklyn, niet in de Bronx. De New Yorkse rechercheur Andre Davis (Chadwick Boseman) concludeert dat de criminelen die bij een mislukte drugsdeal zeven agenten hebben doodgeschoten zich op Manhattan moet bevinden. Onmiddellijk geeft hij opdracht alle 21 bruggen die het stadseiland met de buitenwereld verbinden af te sluiten. Het vervolg stelt scenario-technisch teleur, maar regisseur Kirk laat in zijn speelfilmdebuut zien dat hij goed raad weet met stemmige, nachtelijke actiescènes.

Chadwick Boseman in 21 Bridges. Beeld ZDF und Matt Kennedy
Chadwick Boseman in 21 Bridges.Beeld ZDF und Matt Kennedy

Het verhaal van Nederland

Na een reis door tweeduizend jaar vaderlandse geschiedenis is Het verhaal van Nederland aanbeland bij de Tweede Wereldoorlog. De laatste aflevering onderzoekt de ethische vraag die in elke oorlog de kop opsteekt: wie is goed en wie is fout? Duitse militairen en bestuurders pleegden tijdens de bezetting gruwelijke oorlogsmisdaden, maar ook veel Nederlanders maakten zich schuldig aan heulen met de vijand, verraad en zelfverrijking. Na de bevrijding blijft Nederland nog jaren worstelen met de erfenis van de oorlog en de afrekening met ‘foute’ Nederlanders.

NPO 1, 20.34 uur

Haar naam was Grace Kelly

Grace Kelly en haar echtgenoot prins Rainier van Monaco legden een groot deel van hun leven vast in zelfgemaakte filmopnamen. Dit beeldmateriaal vormt de basis van de documentaire Haar naam was Grace Kelly van regisseur Serge de Sampigny. De film toont de actrice-die-prinses-werd in haar dagelijks leven met familie, vrienden en kinderen. Door het audiocommentaar van familieleden, onder wie zoon prins Albert van Monaco, ontstaat een heel persoonlijk beeld van Kelly. De met een Oscar bekroonde ster verongelukte in 1982 op 52-jarige leeftijd.

VRT, 21.30 uur

Bangkok Dangerous

Veronica, 22.20 uur

(Actie, Danny en Oxide Chun Pang, 2008) De Hongkongse gebroeders Pang regisseerden zelf de Hollywoodremake van hun smakelijke actiethriller Bangkok Dangerous (1999). Nog steeds is de hoofdrolspeler een gewiekste huurmoordenaar in ‘smerig, corrupt en overbevolkt’ Bangkok, wel zijn er een paar opvallende plotwijzigingen. Zo arriveert hij als een buitenstaander in de miljoenenstad: de hoofdrol wordt immers vertolkt door Nicolas Cage. Die speelt matig, maar de Pangs zijn meesters in het combineren van harde actie met een kitscherig liefdesverhaal en gebruiken elke geweldsuitbarsting als een excuus voor virtuoos camerawerk en oogstrelend kleurgebruik.

Nicolas Cage in Bangkok Dangerous. Beeld
Nicolas Cage in Bangkok Dangerous.

Het dinsdagavondgevoel

Het Amsterdams Gemengd Koor werd begin 2020 ernstig geraakt door de pandemie. Na een uitvoering van de Johannes-Passion in het Concertgebouw werden ruim honderd leden van het koor ziek. Eén koorlid en drie partners van koorleden zouden overlijden. In Het dinsdagavondgevoel volgt regisseur Marlou van den Berge twee jaar lang de zangers en hun dirigent. Terwijl ze worstelen met hun verlies proberen ze de kracht te vinden om verder te gaan. In de film wordt een nieuw werk uitgevoerd van Paul M. van Brugge naar een libretto van Ester Naomi Perquin.

NPO 2, 22.26 uur

Das neue Evangelium

Arte, 22.55 uur

(Drama, Milo Rau, 2020) Wat zou Jezus anno nu prediken? Die vraag staat centraal in deze eigenzinnige bewerking van Christus’ lijdensverhaal. Cineast Rau streek neer in de Zuid-Italiaanse stad Mantera, de locatie van zowel Pier Paolo Pasolini’s Il vangelo secondo Matteo (1964) als Mel Gibsons The Passion of the Christ (2004). De in 2020 overleden Enrique Irazoqui, Pasolini’s Jezus, speelt Johannes de Doper; Maia Morgenstern vertolkt Maria, net als bij Gibson. Jezus (Yvan Sagnet) bezoekt onder meer Mantera’s grootste vluchtelingenkamp, waarmee ongelijkheid en onrecht als thema’s van het lijdensverhaal aan het oppervlak komen. ‘Een charmante, eigenzinnige hybride vorm van documentaire en speelfilm, pamflet en passie, arthouse en activisme’, oordeelde de Süddeutsche Zeitung.

Meer over