Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 12 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Redactie
Alexandre Landry in The Fall of the American Empire. Beeld ..
Alexandre Landry in The Fall of the American Empire.Beeld ..

Blijf!

(Roadmovie, Lourens Blok, 2011) Onderhoudende, oprechte telefilm waarin twee 11-jarigen plotsklaps in een spannend roadmovie-avontuur belanden. Lieke (Mexx Nachbar) leest een brief van haar onbekende Brusselse vader en zou best eens naar hem toe willen. Haar beste vriend Milad (Ezzaldeen F. Ali) duikt onder wanneer zijn van oorsprong Iraanse familie wordt opgehaald om het land te worden uitgezet. De twee smeren ‘m. Hoewel een beetje horkerig (let op hoe de politieagenten rennen) heeft Blijf! het hart op de goede plaats. Met een fijn Hollywoodiaans happy end.

NPO 3, 15.35 uur

Mexx Nachbar (links) en Ezzaldeen F. Ali in Blijf! Beeld telefilms
Mexx Nachbar (links) en Ezzaldeen F. Ali in Blijf!Beeld telefilms

The Fall of the American Empire

(Satire, Denys Arcand, 2018) Dertiger Pierre-Paul ( Alexandre Landry) krijgt in deze in Montreal gesitueerde maatschappijsatire bijna letterlijk een fortuin in de schoot geworpen: twee sporttassen vol bankbiljetten, gedropt na een mislukte bankoverval. Niemand ziet het; zonder nadenken neemt hij ze mee. Terwijl Pierre-Paul probeert zijn kapitaal wit te wassen, met behulp van een ex-crimineel en een beeldschone, peperdure call girl en op de hielen gezeten door een stel agenten, fileert de Canadese cineast Arcand (Les invasions barbares) met een sardonisch genoegen onze idiote verhouding met geld. Arcand schetst Pierre-Paul als een filosofisch kletsende naïeveling die het morele geweten van de film zou moeten zijn, maar ook een irritante betweter blijft.

Arte, 20.15 uur

Tv avondklok

Tijdens de maanden dat Nederland zich moest houden aan de avondklok, maakte Défano Holwijn een liveshow op Instagram. Met muziek, lifestyleonderwerpen en gasten uit de wereld van de jongerencultuur kreeg zijn FC Avondklok al snel een eigen publiek. Wegens het succes van zijn formule is Holwijn ook na het afschaffen van de avondklok doorgegaan met zijn live-sessies, en vanavond is hij eenmalig op tv te zien. Op NPO 3 ontvangt de presentator in Tv avondklok enkele mensen die gedurende de saaie lockdownuren te zien waren in zijn show op Instagram.

NPO 3, 20.25 uur

Leven voor de dood

In de serie Leven voor de dood volgt Patrick Lodiers vijf mensen die worstelen met zelfmoordgedachten. Ook besteedt hij aandacht aan de hulpverleners die zich inzetten om zelfmoordpogingen te voorkomen. Vandaag praat Lodiers met Ger Ceelen, die vrijwilliger is bij 113 Zelfmoordpreventie. Sinds 2009 zet dit platform zich vrij van religieuze of ideologische motieven in voor het voorkomen van zelfdoding en het doorbreken van het taboe op het onderwerp. In Leven voor de dood laat Ceelen zien hoe haar dienst als medewerker van de hulplijn eruit ziet.

NPO 1, 21.35 uur

Waarde van de aarde

Het Brits-Nederlandse Shell heeft van oudsher warme banden met de politiek. De laatste jaren lijkt het tij echter te keren en wordt de oliemaatschappij steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor misstanden en overtredingen. In Waarde van de aarde schetst Twan Huys de veroordeling van Shell wegens olievervuiling in de Nigerdelta, de lopende megafraudezaak en een aangifte wegens het betalen van smeergeld. Fidelia Onoghaife luidde de klok over voorkennis die Shell kreeg van de ambassadeur in Nigeria, en raakte daardoor haar baan bij de ambassade kwijt.

NPO 2, 22.20 uur

Deep Rising

(Horror, Stephen Sommers, 1998) Vermakelijke horrorpulp (onder andere met Femke Janssen) over zeerovers die een griezelig monster ontdekken, met alle bloederige en slijmerige gevolgen van dien. Typisch zo’n film die van de inktvis (en aanverwante fabeldieren) een eng, glibberig fantasiemonster maakt. Zoals zo vaak in dergelijke producties tasten ook in Deep Rising de tentakels vaak als autonome wezens door het beeld, nog voordat de rest van het creatuur zichtbaar wordt. Een glibberig pars pro toto dat in een verstand-op-nul-horror-vehikel als dit extra nieuwsgierig maakt naar het complete monster, zeker wanneer het buitenproportioneel groot is.

Veronica, 22.40 uur

De glibberige tentakels lijken hun eigen leven te leiden in Deep Rising. Beeld Alamy Stock Photo
De glibberige tentakels lijken hun eigen leven te leiden in Deep Rising.Beeld Alamy Stock Photo

Het uur van de wolf: JB’s Paradise

NPO 2, 23.10 uur

De getalenteerde multi-instrumentalist Jan-Bart Meijers werkt met veel bekende artiesten, maar treedt zelf zelden op de voorgrond. ‘JB’ speelde in De Dijk, trad op met Acda en De Munnik en schreef ‘The Calm After the Storm’, waarmee The Common Linnets in 2014 een tweede plek op het Songfestival haalden. Een jaar geleden besloot Meijers het roer om te gooien. In zijn documentaire JB’s Paradise toont Bram van Splunteren hoe de musicus op een nieuw album zijn eigen stem wil vinden en naar Bonaire verhuist om de balans van zijn carrière op te maken.

Meer over