Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Deborah Kerr en Cary Grant in An Affair to Remember van Leo McCarey. Beeld
Deborah Kerr en Cary Grant in An Affair to Remember van Leo McCarey.

An Affair to Remember

Arte, 14.15 uur

(Komedie, Leo McCarey, 1957) Regisseur Leo McCarey maakte met An Affair to Remember een remake van zijn eigen Love Affair uit 1939, met ditmaal Cary Grant en Deborah Kerr, beiden getrouwd met een ander, bij wie de vlam overslaat tijdens de oversteek per cruiseschip naar New York. Deze blauwdruk van talloze romantische films werd onder meer geparodieerd in Sleepless in Seattle, als Rita Wilson de bitterzoete plot tracht na te vertellen, onbedaarlijk in huilen uitbarst en Tom Hanks concludeert dat An Affair to Remember een of andere meidenfilm moet zijn (en vervolgens doet alsof hij zelf moet huilen als hij zijn favoriete scène uit oorlogsfilm The Dirty Dozen navertelt).

London Has Fallen

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Babak Najafi, 2016) Het is Gerard Butler-avond bij Veronica en dat betekent: brute actie met een bedenkelijk grimmig randje. Eerst mag de Schotse acteur de Amerikaanse president beschermen wanneer die tijdens een bezoek aan Londen in de val van een stel terroristen wandelt, in London Has Fallen, waar alle middelen geoorloofd zijn om het gespuis te verslaan. Vervolgens (vanaf 22.20 uur) wreekt hij zich als voormalig CIA-tacticus op twee boeven die zijn vrouw verkrachten en zijn dochter ombrengen, in de Death Wish-achtige eigenrechtfilm Law Abiding Citizen.

Gerard Butler in London Has Fallen van Babak Najafi. Beeld
Gerard Butler in London Has Fallen van Babak Najafi.

Tussen kunst en kitsch

NPO 1, 20.33 uur

In de jaren zeventig en tachtig was Rien Poortvliet een populaire illustrator en schilder. Zijn bestseller Leven en werken van de kabouter verscheen in meer dan twintig talen en werd ruim vier miljoen keer verkocht. Zijn originele schilderijen en tekeningen deed Poortvliet echter niet van de hand. In Tussen kunst en kitsch ziet expert Willem de Winter vandaag een uitzondering. Een fan van Poortvliet schreef de schilder in 1977 een brief en werd uitgenodigd voor een bezoek. Bij hoge uitzondering verkocht Poortvliet hem een schilderij en een aquarel.

Fires

Canvas, 22.05 uur

Tijdens de Australische zomer van 2019 op 2020 legden vernietigende bosbranden 186 duizend vierkante kilometer in de as, ruim twee keer het landoppervlak van Portugal. De zesdelige dramaserie Fires, waarvan Canvas vandaag de eerste twee afleveringen uitzendt, volgt de jonge brandweervrijwilligers Tash en Mott (Eliza Scanlen en Hunter Page-Lochard). In een periode van grote droogte worden ze ingeschakeld bij een bosbrand die hen al snel boven het hoofd groeit. Het is de voorbode van een wanhopige strijd tegen het vuur, die zes maanden zal duren.

Reference Man

NPO 2, 22.19 uur

Bij een auto-ongeluk hebben vrouwen 47 procent meer kans op ernstig letsel dan mannen. Niet omdat ze zwakker zijn of in kleinere autootjes rijden, maar omdat door autobouwers wordt uitgegaan van een mannelijke bestuurder. Het is een voorbeeld van de ‘standaardpersoon’ die vaak wordt gebruikt in de ontwerp- en testfase, die eigenlijk helemaal niet zo standaard is. Vandaag vertelt Sophie Frankenmolen in Reference Man hoe het gebruik van uitsluitend mannelijke testpoppen bij botsproeven negatief uitpakt voor vrouwelijke bestuurders.

Close Up: Sexy Couture – De mode van Azzedine Alaïa

NPO 2, 23.06 uur

Wie de gestroomlijnde modeontwerpen van Azzedina Alaïa bekijkt, zal het niet verbazen dat de Tunesische artiest oorspronkelijk een opleiding tot beeldhouwer volgde. De jurken van Alaïa volgen de vrouwelijke vorm dicht op het lichaam en zijn uitgevoerd in opvallende materialen die de drager transformeren tot een levend kunstwerk. De kleding werd omarmd door sterren als Grace Jones en Tina Turner, wat Alaïa’s naamsbekendheid zeker heeft geholpen. De documentaire Sexy Couture laat zien hoe de ontwerper evolueerde tot meestercouturier.

Domingo

Arte, 23.35 uur

(Drama, Fellipe Barbosa en Clara Linhart, 2018) Een jaar na zijn fraaie roadmovie Gabriel and the Mountain was de nieuwe film van de Braziliaanse regisseur Fellipe Barbosa helaas nergens in de Nederlandse bioscopen te zien. In Domingo (samen geregisseerd met Clara Linhart, producent van Gabriel and the Montain) voert hij een gegoede familie op die het nieuwe jaar viert in een imposante oude villa in Rio Grande do Sul. Het wordt 2003: president Lula begint aan zijn acht jaar durende termijn. Barbosa en Linhart schetsen klasseverschil en sociale ongelijkheid in Brazilië op familieniveau.

Domingo van Fellipe Barbosa en Clara Linhart. Beeld
Domingo van Fellipe Barbosa en Clara Linhart.
Meer over