TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 11 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Adriano Tardiolo in Lazzaro felice Beeld
Adriano Tardiolo in Lazzaro felice

Joël lokaal

NPO 2, 20.30 uur

Waar smaakt Nederland naar? Volgens culinair journalist Joël Broekaert is dat afhankelijk van de plek waar je je bevindt. Ons land kent namelijk verschillende bodemtypes, en dat proef je in de lokale producten. In de serie Joël lokaal reist de presentator van noord naar zuid om te proeven van de plaatselijke cuisine. Hij passeert daarbij verschillende bodems – zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss – die allemaal hun specifieke invloed hebben op het voedsel dat je erop teelt. Vandaag proeft Broekaert verschillende bereidingen van de aardappel.

Mission: Impossible – Fallout

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher McQuarrie, 2018) Super-geheim agent Ethan Hunt (Tom Cruise) moet plutonium uit handen van terroristen houden, maar het plan mislukt. Vervolgens stuurt regisseur en scenarist McQuarrie, die ook Mission: Impossible 5 (2015) draaide, de plot van deel 6 rap in de richting van een haast onontwarbare kluwen. Tegelijkertijd biedt Mission: Impossible – Fallout actie van de buitencategorie. Cruise, die vrijwel al zijn stunts zelf uitvoert, ontpopte zich met de jaren tot eenmanspretparkattractie en etaleert hier de overtreffende trap van zijn metier. Door Cruise’ doe-het-zelfaanpak worden zijn HALO-parachutesprong (‘high altitude, low opening’) en zijn motorachtervolging rond de Arc de Triomphe tegen het verkeer in (zonder helm!) waarachtig een zinnenprikkelend spektakel.

Tom Cruise in Mission- Impossible – Fallout Beeld
Tom Cruise in Mission- Impossible – Fallout

Miss You Already

RTL 8, 20.30

(Drama, Catherine Hardwicke, 2015) Een arts vertelt Milly (Toni Collette) dat ze borstkanker heeft. Het ziet er niet goed uit en ze zal het hele arsenaal aan operaties en chemokuren nodig hebben. De egocentrische, door haar werk opgeslokte Milly heeft daar eigenlijk geen tijd voor. Niettemin blijft haar beste vriendin en tegenpool Jess (Drew Barrymore) aan haar zijde. Klinkt als een oversentimenteel, voorgekookt drama, maar de Engelse scenarioschrijver Morwenna Banks heeft een eigenzinnige toon en toont lef waar het kan: niet in de grote lijnen, maar in de details van het verhaal.

Drew Barrymore (links) en Toni Collette in Miss You Already. Beeld
Drew Barrymore (links) en Toni Collette in Miss You Already.

Getekend – Sporen van kindermishandeling

NPO 2, 21.10 uur

Voorafgaand aan de Week tegen Kindermishandeling begint de EO met de serie Getekend. Hierin vertellen slachtoffers van kindermishandeling in het atelier van Herman van Hoogdalem over hun ervaringen, terwijl de kunstenaar een portret van hen tekent. Voor sommige geportretteerden is het de eerste keer dat ze met hun verhaal naar buiten komen. De getuigenissen van Jurgen, Mary-Jane, Sabrina, Fouad en Hameeda maken duidelijk hoe ingrijpend de gevolgen van huiselijk geweld en seksueel misbruik zijn, en hoe het trauma op volwassen leeftijd blijft bestaan.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

De meeste patiënten herstellen van covid-19, maar een klein deel houdt merkwaardige klachten, zoals verlies van reuk en smaak, of blijvende hartschade. De kennis van nu volgt vandaag enkele wetenschappers die een verklaring zoeken voor deze symptomen. Infectioloog Frank van de Veerdonk van het Radboudumc ontdekte overeenkomsten tussen covid-19 en een zeldzame erfelijke ziekte. Kan dit een aanknopingspunt zijn voor een medicijn? Sportcardioloog Harald Jorstad van Amsterdam UMC onderzoekt aanwijzingen dat het coronavirus littekens op het hart achterlaat.

Lazzaro felice

Arte, 22.00 uur

(Drama, Alice Rohrwacher, 2018) De Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher excelleert in realistische sprookjes, ogenschijnlijk gewone verhalen waarin zonder waarschuwing – en zonder special effects – wonderlijke dingen gebeuren. Lazzaro felice, in Cannes bekroond met de prijs voor het beste scenario, draait om de jonge, mysterieuze pachtboer Lazzaro (Adriano Tardiolo). Zonder protest laat hij zich gebruiken door zijn medepachters, die zelf worden uitgebuit door de markiezin aan wie ze de helft van de oogst moeten afstaan. Het is het vertrekpunt van een zeer bijzondere, even lichte als met metaforen volgeladen film die zich in het verleden lijkt af te spelen en juist wonderlijker wordt naarmate hij dichter bij een herkenbaar heden komt.

2Doc: Het leven is droom

NPO 2, 22.55 uur

Eind jaren zestig kwamen de ouders van Vanesa Abajo Perez naar Nederland. 45 jaar later keerden ze terug naar Spanje om een comfortabel leven te leiden. De in Spanje geboren Vanesa bleef in Nederland, het land waar ze is opgegroeid. Toch is ze altijd blijven zoeken naar haar identiteit en houdt de migrantendroom van haar ouders haar nog steeds bezig. In haar documentaire Het leven is droom schetst Perez op poëtische wijze het verlangen van haar ouders naar hun land van herkomst. Ook verkent ze de invloed van hun terugkeer op de familierelaties.

Meer over