Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 11 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo. Beeld Brunopress
Rooney Mara in The Girl with the Dragon Tattoo.Beeld Brunopress

Little Joe

Arte, 20.15 uur

(Sciencefiction, Jessica Hausner, 2019) Dat er iets niet in de haak is met gloednieuwe, genetisch gemanipuleerde geluksplant in de kwekerij waar Alice (Emily Beecham) werkt, wordt snel duidelijk in Little Joe. Alleen al de geluidsband, vol sinister gekraak en gepiep, bezorgt de kijker een ongemakkelijk gevoel. Daarnaast begint iedereen die zijn neus in de plant heeft gestopt, zich vreemd te gedragen. Alsof niets er nog toe doet, behalve de plant. Little Joe levert allesbehalve eenduidige horror of sciencefiction. Haast elke scène laat zich op verschillende manieren uitleggen.

Emily Beecham en Ben Whishaw in Little Joe. Beeld
Emily Beecham en Ben Whishaw in Little Joe.

Glory Days

NPO 3, 20.25 uur

Om zich voor te bereiden op twee concerten in New York maakt Guus Meeuwis een roadtrip door de Verenigde Staten, waarbij hij belangrijke plaatsen uit het leven van Bruce Springsteen bezoekt. Meeuwis reist niet solo, maar samen met acteur en goede vriend Frank Lammers. De mannen vertrekken in Freehold, New Jersey, waar Springsteen zijn jonge jaren doorbracht. Zijn jeugd binnen een arbeidersgezin in dit industriestadje had een grote invloed op zijn latere oeuvre. Komende weken reizen Meeuwis en Lammers verder naar Asbury Park, Philadelphia en New York.

The Girl with the Dragon Tattoo

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, David Fincher, 2011) Na de Zweedse verfilming van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, volgde de Hollywood-variant. Zoals verwacht krikt Fincher (Se7en, Fight Club) de stilering op: de Amerikaanse versie mag van Fincher net wat meer glimmen dan de rauwere Europese voorganger. Belangrijker dan de verschillen tussen beide versies is de verbeelding van de hoofdfiguur: Lisbeth Salander, Larssons intrigerendste schepping. Samen met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) speurt dit psychisch beschadigde computergenie naar de seriemoordenaar die zich ophoudt binnen een familie van rijke industriëlen. Vertolkster Rooney Mara redt zich prima naast haar Zweedse evenknie Noomi Rapace, en stijgt net als Rapace boven de film uit: ze is minstens zo kil, eng en bleek.

The Dinosaur Hunter

National Geographic, 21.00 uur

De belangstelling voor dinosaurusfossielen begon in de 19de eeuw, maar de laatste paar decennia is de wetenschappelijke discipline in een stroomversnelling gekomen. Dankzij nieuwe technieken worden fossielen gevonden op plekken waar dat vroeger onmogelijk was, en ook de kunst van het opgraven en restaureren heeft zich sterk ontwikkeld. In de driedelige serie The Dinosaur Hunter maakt paleontoloog Federico Fanti een reis door zijn vakgebied. Hij begint in zijn vaderland Italië. Hier werden twee tethyshadros gevonden, die Antonio en Bruno werden gedoopt.

Lone Survivor

Veronica, 22,10 uur

(Oorlog, Peter Berg, 2013) Navy SEAL Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) is in Lone Survivor met drie andere SEALs op missie in Afghanistan, waarbij een Talibanschurk moet worden uitgeschakeld. De mannen worden tijdens Operation Red Wings gedropt in het berggebied rond het Talibankamp en al snel loopt alles in de soep. Onversneden oorlogsporno levert dat op, aanvankelijk spannend, maar de kijker wordt murw gebeukt. Wonderbaarlijk dat Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch en Ben Foster nog fatsoenlijke acteerprestaties leveren, tussen alle smerigheid en opgefokte heldenmoed door.

Taylor Kitsch, Mark Wahlberg , Ben Foster en Emile Hirsch in Lone Survivor.  Beeld AP Photo / Universal Pictures
Taylor Kitsch, Mark Wahlberg , Ben Foster en Emile Hirsch in Lone Survivor.Beeld AP Photo / Universal Pictures

Hitler en de macht van het beeld

NPO 2, 22.19 uur

Op het moment dat Adolf Hitlers oorlogsmachine tot stilstand komt en zijn legers worden teruggedrongen, trekt de nazileider zich terug uit het openbare leven. Ook wordt hij zelden nog gefotografeerd of gefilmd. De opnames in de laatste aflevering van Hitler en de macht van het beeld zijn dan ook vooral privébeelden die niet voor het Duitse volk bedoeld waren en pas na de Tweede Wereldoorlog naar buiten kwamen. In de periode voor zijn dood werd Hitler voornamelijk gefotografeerd door Walter Frentz en diens leerling Eva Braun, de vriendin van de Führer.

Close Up: Fotograaf Perry Ogden - Skin + Soul

NPO 2, 23.17 uur

De Britse fotograaf Perry Ogden groeide op in het Londen van de late jaren zeventig en is altijd een beetje punk gebleven. Zijn foto’s in bladen als Vogue en Vanity Fair zetten een nieuwe toon voor de modefotografie, die Ogden tot kunstvorm wist te verheffen. Ook gebruikte hij in tegenstelling tot zijn collega’s net zo gemakkelijk niet-modellen als supersterren. In de documentaire Skin + Soul vertelt Odgen over zijn belangrijkste werk, zijn fascinatie voor rondrekkende gemeenschappen en de modeopdrachten waarmee hij zijn kunstprojecten financiert.

Meer over