Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 11 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Daniel Day-Lewis in There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson Beeld
Daniel Day-Lewis in There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson

A Man for All Seasons

Arte, 13.50 uur

(Drama, Fred Zinnemann, 1966) Klassieke kostuumtoneelverfilming over het conflict tussen staatsman Thomas More (1478-1535) en koning Hendrik VIII (1491-1547). De koning (Robert Shaw) wil scheiden om Anna Boleyn (Vanessa Redgrave) te kunnen huwen. Als de katholieke kerk die scheiding niet goedkeurt, breekt hij met de kerk. More, Hendriks adviseur, kan een breuk niet accepteren en houdt vast aan zijn principes, ook als hem dat letterlijk de kop kost. Ouderwets lang durende shots en dito close-ups waarin de acteurs hun tekst voordragen: A Man for All Seasons toont zich loyaal aan het gesproken woord.

Orson Welles in A Man for All Seasons van Fred Zinnemann. Beeld
Orson Welles in A Man for All Seasons van Fred Zinnemann.

The Commuter

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Jaume Collet-Serra, 2017) Tijdens de bioscooprelease van dit actievehikel was de Volkskrant eigenlijk alleen te spreken over de sterke openingssequentie. Daarin wordt de al tien jaar voortdurende weekroutine van forens Michael MacCauley (Liam Neeson) – wekker om 6 uur, ontbijt, ritje naar het treinstation met zijn vrouw – treffend verbeeldt door uit al die identieke ochtenden één doorlopend moment te boetseren. Vervolgens verwordt de forens tot spil van een suf moordcomplot. Zonde van het bioscoopkaartje, maar vanavond kunt u na die smakelijke eerste minuten indien gewenst eenvoudiger op zoek naar alternatieve tijdsbesteding.

Vera Farmiga en Liam Neeson in The Commuter van Jaume Collet-Serra. Beeld
Vera Farmiga en Liam Neeson in The Commuter van Jaume Collet-Serra.

Manifest

Net 5, 20.30 uur

De fans van Manifest kunnen vanaf vandaag kijken naar het derde seizoen. Helaas is er ook slecht nieuws, want het Amerikaanse tv-netwerk dat de serie uitzendt heeft besloten het bij drie seizoenen te laten. Misschien lukt het Netflix om de mysterieuze dramaserie op te pakken. Het verhaal van Manifest draait om de passagiers van vlucht 828 van Montego Air, die een onverklaarbare tijdsprong van ruim vijf jaar hebben gemaakt. In de aflevering van vanavond beginnen Ben en Vance een internationale zoektocht naar een aanwijzing die het mysterie kan oplossen.

Blokhuis extra: De jaren 80

NPO 3, 21.10 uur

De jaren tachtig waren het decennium waarin hiphop doorbrak naar het grote publiek. Een mijlpaal was het nummer Rapper’s Delight, waarmee The Sugar Hill Gang wereldwijd een nummer-1-hit scoorde. Ook succesvol was de Rock Steady Crew, die breakdance populair maakte met hun hit uit 1983. Zangeres Baby Love vertelt in Blokhuis extra hoe het was om op haar 15de opeens wereldberoemd te zijn. Verder staat Leo Blokhuis stil bij de Roland TR-808, een drumcomputer die zijn stempel drukte op de sound van de jaren tachtig.

There Will Be Blood

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Paul Thomas Anderson, 2007) Machtig epos over oliebaron Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis), wiens kille en inhalige gedrag hem op gespannen voet brengt met de omgeving die zijn succes aan het begin van de 20ste eeuw mogelijk moet maken. Eerst met concurrenten die collega’s zouden kunnen zijn, en ten slotte met zijn geadopteerde zoon. Lang redt zijn opportunisme hem, maar als dat niet langer nodig is, blijkt de selfmade man zichzelf alleen nog maar te kunnen vernietigen. Het gebeurt niet vaak dat je ruim tweeënhalf uur gefascineerd kijkt naar een hoofdpersoon (Day-Lewis ontving meer dan terecht een Oscar voor zijn rol) die elke scène domineert zonder een greintje sympathie op te wekken.

U.S. Secret Service: On the Front Line

National Geographic, 22.00 uur

De United States Secret Service is onderdeel van het departement Homeland Security en heeft een zeer specifieke taak. De Secret Service beschermt de Amerikaanse president en andere vooraanstaande politici, hun families en buitenlandse staatshoofden die de VS bezoeken. U.S. Secret Service: On the Front Line kijkt mee met de agenten van deze dienst, die te allen tijde en overal ter wereld een ondoordringbaar schild rond de president moet vormen. De documentaire toont de voorbereidingen op een internationale top en een etentje op het Witte Huis.

Het uur van de wolf: Eric de Vroedt - Terwijl het liefde was

NPO 2, 22.55 uur

Afgelopen vrijdag was op NPO 2 de eerste aflevering te zien van De eeuw van mijn moeder, de theatervoorstelling waarin Eric de Vroedt de moeizame relatie met zijn inmiddels overleden moeder onder de loep neemt. In Terwijl het liefde was volgt Ditteke Mensink de schrijver en regisseur tijdens de totstandkoming van zijn toneelstuk. De Vroedt onderzoekt het verleden van zijn moeder Patricia en verwerkt het tot zijn eigen verhaal. ‘Op het toneel kan ik haar laten leven, maar als het doek valt, als het stuk helemaal klaar is, dan is ze echt dood.’

Meer over