TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor woensdag 10 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Victor Polster in Girl van Lukas Dhont. Beeld
Victor Polster in Girl van Lukas Dhont.

The Sea Hawk

Arte, 13.50 uur

(Avontuur, Michael Curtiz, 1940) De uit Hongarije overgewaaide Michael Curtiz was in het goeie ouwe Hollywood van alle markten thuis. Hij gaf de wereld niet alleen westerns, misdaaddrama’s, kostuumfilms, horror en Casablanca, maar ook dit dure en mooi aangeklede piratenavontuur met schermkoning Errol Flynn. De ongeëvenaarde Flynn speelt de Engelse piraat Geoffry Thorpe, die zijn vaderland hoopt te beschermen tegen de oorlogsvloot van de Spaanse koning Filips. De zwierige muziek van Erich Wolfgang Korngold, vol trompetten, castagnetten en akoestische duellen, geldt als een van de beste scores uit het klassieke Hollywood.

Errol Flynn in The Sea Hawk van Michael Curtiz. Beeld
Errol Flynn in The Sea Hawk van Michael Curtiz.

Peppermint

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Pierre Morel, 2018) De regisseur van Taken, waarin Liam Neeson achter de ontvoerders van zijn dochter aanjaagt, maakte een soortgelijk recht-in-eigen-handvehikel met een vrouw als wraakengel in kwestie. Riley heet ze, en ze zal niet rusten voor ze alle drugscriminelen heeft afgeslacht die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar echtgenoot en dochter. Geen al te frisse kost, al vertegenwoordigt hoofdrolspeler Jennifer Garner een lichtpuntje: aan de talloze vuige vechtpartijen in Peppermint lijkt ze flink wat lol te beleven.

Jennifer Garner in Peppermint van Pierre Morel. Beeld
Jennifer Garner in Peppermint van Pierre Morel.

Will Tura, hoop doet leven

Canvas, 21.20 uur

In Nederland kennen we Will Tura (80) van een handvol hits van lang geleden, maar in Vlaanderen is de 80-jarige singer-songwriter een instituut. Tura bracht zijn eerste single uit in 1959 en is sindsdien altijd actief gebleven. In zijn documentaire Will Tura, hoop doet leven vertelt regisseur Dominique Deruddere (Crazy Love) over de zestig jaar lange carrière van de muzikant, en daarmee ook over Vlaanderen in de periode tussen 1960 en nu. De film zit vol unieke archiefbeelden, waarbij acteur Jan Decleir in een voice-over de stem van Tura vertolkt.

Trump Takes On the World

BBC 2, 22.00 uur

Het buitenlandbeleid van Donald Trump was op zijn zachtst gezegd onconventioneel. De president zocht toenadering tot ‘vijandige’ leiders als Vladimir Poetin van Rusland, Xi Jinping van China en Kim Jong-un van Noord-Korea. Tegelijkertijd deinsde hij er niet voor terug om bondgenoten tegen de haren in te strijken. De BBC-documentaireserie Trump Takes On the World maakt de balans op van vier jaar ‘America First’ op het wereldtoneel en geeft het woord aan leden van Trumps eigen team, zoals defensieminister James Mattis en veiligheidsadviseur John Bolton.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

25 jaar na de dood van pianist en zanger Jules de Corte blikt Andere tijden terug op zijn leven en muzikale nalatenschap. De Corte werd al op 1-jarige leeftijd blind en belandde in het blindeninstituut van een klooster in Grave. Als twintiger waagde hij de stap naar de muziekwereld, waar hij in de jaren vijftig en zestig veel succes had. Samen met De Cortes zoon Ernst keert Andere tijden terug naar zijn ouderlijk huis. Collega’s als Gerard Cox, Ivo de Wijs en Henny Vrienten vertellen wat het oeuvre van De Corte voor hen heeft betekend.

Close Up: Suzanne Heintz - Art Imitating Life

NPO 2, 22.55 uur

Al op jonge leeftijd realiseerde Suzanne Heintz zich dat de maatschappij op vrouwen een enorme druk legt om te trouwen en een gezin te stichten. Zelf voelde ze zich niet geroepen om te voldoen aan dat verstikkende plaatje. Op haar zelfportretten is de fotograaf weliswaar te zien in kenmerkende scènes met een echtgenoot en dochter, maar altijd zijn het etalagepoppen waarmee ze poseert. In Art Imitating Life laat regisseur Karen Whitehead zien hoe Heintz het modelbestaan op de hak neemt; een boodschap die in het Instagramtijdperk onverminderd actueel is.

Girl

Arte, 00.30 uur

(Drama, Lukas Dhont, 2018) Droomdebuut van de destijds pas 27-jarige Belgische filmmaker Lukas Dhont, die op het filmfestival van Cannes vier prijzen ontving voor zijn secuur vertelde drama over een jonge transgender ballerina. Deze Lara, geweldig gespeeld door Victor Polster, wordt volop gesteund door haar vader en ervaart geen discriminatie of pesterijen. Probleem is dat het Lara allemaal niet snel genoeg gaat. En in het knappe, onnadrukkelijke scenario krijgt Polster alle ruimte om haar strijd tussen geduld en tienerhaast te tonen. Girl kreeg wat kritiek omdat voor deze rol een jongen is gecast, maar aan Polsters pure, onversneden acteertalent ligt dit duidelijk niet.

Meer over