Service

De Volkskrant tv-selectie voor woensdag 1 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Julianne Moore in Gloria Bell. Beeld
Julianne Moore in Gloria Bell.

Resistance at Mauthausen

Canvas, 21.20 uur

Toen het Derde Rijk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon te wankelen, gaf Berlijn het bevel om al het bewijs van de concentratie- en vernietigingskampen te laten verdwijnen. Dossiers en foto’s werden verbrand en de laatste gevangenen werden vermoord. Dat historici toch een goed beeld hebben van wat er zich in de kampen afspeelde, is onder meer te danken aan de gevangenen in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Resistance at Mauthausen vertelt hoe de gedetineerden in vijf jaar tijd tweeduizend foto’s van het kamp naar buiten wisten te smokkelen.

Wat verdien je?

NPO 1, 21.35 uur

Nederlanders praten niet graag over hun salaris: behalve de Belastingdienst hoeft niemand te weten wat we verdienen. In Wat verdien je? wordt dit taboe doorbroken. Elke aflevering vertellen drie Nederlanders die werkzaam zijn in een bepaalde sector, van juristen tot sporters en sekswerkers, over hun beroep. Hoeveel zij verdienen moet vervolgens worden geraden door twee vaste panels; het ene bestaande uit ondernemers, het andere uit mensen die weten hoe het is om van weinig geld te moeten leven. Presentator Astrid Joosten leidt de quiz in goede banen.

De kennis van nu special

NPO 2, 22.35 uur

Als de mensheid door haar gedrag het klimaat warmer kan maken, dan is het met de juiste ingrepen wellicht ook mogelijk om de thermostaat van de aarde een beetje lager te draaien. De kennis van nu onderzoekt op welke manieren we aan het klimaat kunnen sleutelen om de planeet leefbaar te houden. Door het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer bijvoorbeeld, het verspreiden van aerosolen in de dampkring of het dimmen van zonlicht met enorme lenzen of spiegels in de ruimte. Hebben deze en andere schijnbaar megalomane projecten enige kans van slagen?

Mission: Impossible - Ghost Protocol

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Brad Bird, 2011) Animatiespecialist Bird (The Iron Giant, The Incredibles, Ratatouille) drukte net als de regisseurs die hem voorgingen – Brian De Palma (1996), John Woo (2000) en J.J. Abrams (2006) – een eigen stempel op de filmfranchise rond Tom Cruise als superspion. Die is het zichtbaarst in de strak opgezette actiescènes. Bijna instantklassiek is Cruise’ zenuwslopende klimpartij aan de spiegelende buitenkant van de 123ste verdieping van de Burj Khalifa-wolkenkrabber in Dubai, met 829,8 meter het hoogste bouwwerk ter wereld. De camera zit hem op de huid, de kijker klautert mee.

Tom Cruise in Mission: Impossible - Ghost Protocol. Beeld geen
Tom Cruise in Mission: Impossible - Ghost Protocol.Beeld geen

Shooter

Veronica, 23.10 uur

(Actie, Antoine Fuqua, 2007) Mark Wahlberg speelt een scherpschutter die na een dramatisch incident het leger heeft verlaten en zich in de bergen heeft teruggetrokken. Hij wordt benaderd om een aanslag op de Amerikaanse president te verijdelen en beseft te laat dat hij erin geluisd is. Daarna verliest het scenario allengs aan geloofwaardigheid, maar blijf beslist kijken: bijna aan het eind, hoog in de besneeuwde bergen, vindt een korte maar briljant in beeld gebrachte schietpartij plaats. Ook met Danny Glover, in de rol van slechterik met een spraakgebrek.

Mark Wahlberg in Shooter. Beeld
Mark Wahlberg in Shooter.

Close Up: Frida Kahlo

NPO 2, 23.20 uur

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo werd maar 47 jaar oud en kampte het grootste deel van haar leven met chronische pijn en andere aandoeningen. Toch laat ze een imposant en omvangrijk oeuvre achter, dat pas na haar dood op waarde werd geschat. In haar documentaire Frida Kahlo gaat Ali Ray op zoek naar de vrouw achter de heldere kleuren, indringende zelfportretten en feministische icoon die Kahlo postuum is geworden. De regisseur geeft het woord aan kunstkenners en curatoren, maar laat Kahlo ook zelf aan het woord door middel van voorgelezen brieffragmenten.

Gloria Bell

BBC 2, 00.15 uur

(Drama, Sebastián Lelio, 2018) Het is niet altijd verstandig: regisseurs die zelf een Engelstalige remake maken van hun sublieme doorbraakfilm. George Sluizer weet ervan (Spoorloos/The Vanishing), Dick Maas ook (De lift /Down). Maar de Chileense Oscarwinnaar Sebastián Lelio kun je de truc toevertrouwen met Gloria, zijn arthousehitje uit 2012 over een gescheiden vijftiger op het liefdespad, met commentaar op de kort geleden zeker voor vrouwen nog onvrije Chileense samenleving. Lelio doet het over met sterren Julianne Moore en John Turturro: de film volgt het oorspronkelijke verhaal nauwgezet, maar brengt ook subtiele wijzigingen aan, zowel in de plot als in de regie. En Moore is op de top van haar kunnen.

Meer over