Tvtips

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 8 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Marion Cotillard in Deux jours, une nuit. Beeld EPA
Marion Cotillard in Deux jours, une nuit.Beeld EPA

Mongol (Sergei Bodrov, 2007)

RTL 7, 20.30-23.05 uur

Dzjengis Khan een wrede despoot? In Mongolië wordt hij gezien als de vader van de natie. Mongol, het eerste deel van een nooit gerealiseerde trilogie, schetst de opkomst van Khan. Sergei Bodrov en co-schrijver Arif Aliyev Khans benadrukken zijn eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen, maar ook zijn menselijk kant. Een nogal eigentijdse blik op het verhaal, verteld in in een schematische opzet. Khan wordt bedreigd, vlucht, wordt opgepakt, vlucht, enzovoorts. De belangrijkste vraag – hoe kan deze koppige kleine jongen al die volkeren voor zich winnen? – moet tussen de regels door worden beantwoord: na een simpele shotwisseling is hij opeens de aanvoerder van de Mongoolse stammen. Het seriële vluchten en vechten zou monotoon zijn geweest als de landschappen niet zo overdonderend waren. Met uitgestrekte steppes maken cameraman Rogier Stoffers en Sergej Trofimov de eenzaamheid van het kleine figuurtje invoelbaar. Bovendien zijn de gevechten realistisch wreed en opwindend.

Goed volk

NPO 3, 21.00 UUR

De Vlaamse tv-kok en programmamaker Jeroen Meus is in Zuid-Afrika, in Langa, de oudste township van Kaapstad. In het spoor van Zola, de eigenares van een eetkraam, leert hij hoe het gaat met de wijk en waar het lekker eten is.

Andere Tijden special

NPO 2, 21.05 UUR

Speciale aflevering over het weer in Nederland in de periode 1950-1980. Met chagrijn over de regen en beelden van alledaagse schaats-, sneeuw- en strandtafrelen, maar ook van de storm in 1953 die zou leiden tot de watersnoodramp.

Das Boot

Canvas, 21.15-23.40 uur

(Wolfgang Petersen, 1981) Rampenfilm, die na zijn verschijning langzaam uitgroeide tot een klassieker. Die status dankt de film zeker ook aan het claustrofobisch makende camerawerk van Jost Vacano, die alle opnamen in de volledig nagebouwde onderzeeboot draaide met een kleine camera. Die boot is de U 96, de Duitse onderzeeër die in 1941 vanuit het Franse La Rochelle uitvoer voor een robbertje oorlog. De originele film – de versie die vanavond wordt vertoond – duurde 145 minuten, de director’s cut bijna 200. Voor de ware fans is er ook nog een uncut-versie van 300 minuten. Voor regisseur Petersen werd na Das Boot de rode loper uitgerold in Hollywood, waar hij zich een vakkundig actieregisseur betoonde (Air Force One, Troy), zonder ooit Das Boot te evenaren.

Jimi Hendrix: Hear my train a comin’

NPO 3, 22.50 UUR

Documentaire over het leven van gitarist Jimi Hendrix. Filmmaker Bob Smeaton kreeg alle hulp van Hendrix’ nabestaanden: hij spreekt met zijn vader en zus en kon putten uit kasten vol archiefmateriaal.

De vloer op

NPO 3, 23.00 UUR

Nieuwe aflevering in het 18de seizoen van improvisatieprogramma De vloer op. Met een scène tussen Yannick van de Velde en Sanne

den Hartogh. Hij speelt een controversiële kunstenaar, zij de museumdirecteur.

Arctic Monkeys Live

BBC 2, 23.05 UUR

Klein concert van de Britse band Arctic Monkeys in de Maida Vale-studio’s in Londen. Met nummers van hun nieuwste album, Tranquillity Base Hotel & Casino, dat vorige maand verscheen, en klassiekers uit hun oeuvre.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR

Acteur Channing Tatum komt vertellen over zijn tour met de Magic Mike Show, een avondvullende strip-act geïnspireerd op de gelijknamige films. Ook comédienne ­Jennifer Saunders en atleet Usain Bolt zijn te gast.

Deux jours, une nuit (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014)

NPO 2, 23.35-01.04 uur

Mooie film, die van kil naar warm loopt, over een akelig onderwerp. In een kleine fabriek moeten de collega’s van Sandra (Marion Cotillard) kiezen: of zij krijgen een bonus, of Sandra behoudt haar baan. Nadat de keuze in het nadeel van Sandra is gemaakt, heeft zij twee dagen om haar collega’s op andere gedachten te brengen.

In hun inmiddels beroemde sobere stijl volgen de regisseurs van dichtbij de eerst moedeloze Sandra, die door haar echtgenoot overtuigd moet worden de missie aan te vangen. Ze laten de film ogen als een documentaire, tegen het van hen bekende weinig schilderachtige Waalse decor. Toch gloort er ondanks alle treurnis aan het einde van de reis wel degelijk loutering.

Deux jours, une nuit was de zesde film van de gebroeders Dardenne die op het filmfestival van Cannes meedong naar de Gouden Palm, en in die reeks de eerste die in Cannes geen enkele prijs won.

Real Steel (Shawn Levy, 2011)

BBC 1, 00.55-02.55 uur

In 2020 vechten in bokswedstrijden geen mensen tegen elkaar, maar robots. Mensen willen bloed zien, legt vader Charlie Kenton in Real Steel aan zijn zoon uit, maar dan wel dat van machines. Kenton, een mooie rol van Hugh Jackman, sjachert met zijn vechtrobots de boel bij elkaar op illegale wedstrijden. Na elf jaar krijgt hij zijn zoon Max onder zijn hoede. Wanneer ze samen aan de slag gaan met een aftandse, maar begaafde robot die ze op een vuilnisbelt vinden, groeien de twee nader tot elkaar. Dat de film, naar een verhaal van Richard Matheson, ondanks alle voorspelbaarheid prima werkt, ligt aan de twee hoofdrolspelers. Dakota Goyo vormt samen met Jackman het perfecte heldenduo voor deze fijne, door Steven Spielberg geproduceerde avonturenfilm.

Meer over