Service

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 6 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Charlie Hunnam in The Lost City of Z van James Gray. Beeld
Charlie Hunnam in The Lost City of Z van James Gray.

Arrival

RTL 7, 20.30 uur

Taalwetenschapper Louise Banks (Amy Adams) krijgt de opdracht en ook de inzichten van haar leven. Wanneer wereldwijd kegelvormige ruimteschepen opdagen, wordt Banks door de Amerikaanse regering gevraagd contact met de aliens te leggen. Zoekend naar de taal van de octopus- en olifantachtige wezens nadert Banks niet alleen de grenzen van de menselijke communicatie, maar ontwikkelt ze ook een bovenaards tijdsbesef, dat door de vernuftige opbouw van Villeneuves filosofische sciencefictionmeesterwerk óók op de toeschouwer overslaat. Jeremy Renner heeft een fijne bijrol als Banks’ wiskundige mede-avonturier.

Amy Adams in Arrival van Denis Villeneuve. Beeld
Amy Adams in Arrival van Denis Villeneuve.

The Lost City of Z

Canvas, 21.20 uur

Merkwaardig voortkabbelende maar beeldschoon gefotografeerde avonturenfilm rond de Engelse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett (1867-1925), gespeeld door Charlie Hunnam. Die raakt tijdens een missie in het Amazonewoud bevlogen door het mogelijke bestaan van een historische junglestad. De film schetst de periode tussen 1905 tot 1925, waarin Fawcett verschillende pogingen onderneemt om te bewijzen dat de Amazone niet louter door ‘wilden’ werd bevolkt, zoals westerse collega-avonturiers graag beweerden. De stad die hij Z noemt zou zomaar de bakermat kunnen zijn van een vroege beschaving. Deze obsessie is hier niet louter verstandsverbijstering, maar ook iets dat zin en betekenis geeft als het leven die zelf niet biedt.

I Don’t Wanna Dance

NPO 3, 22.59 uur

Zijn moeder werkte een paar jaar op een cruiseschip, zegt de 15-jarige Joey (Yfendo van Praag) tegen een vriendin. Daarom woonde hij al die tijd bij zijn tante, en nu is hij met zijn kleine broertje terugverhuisd naar Amsterdam-Noord. In werkelijkheid werden Joey en zijn broertje uit huis geplaatst omdat zijn moeder (Romana Vrede) niet goed voor hen kon zorgen. Dit realistische, fraai gefotografeerde jeugddrama toont hoe Joey zijn weg moet vinden. Debutant Van Praag blijkt een natuurtalent: de scènes met zijn onberekenbare moeder zinderen van spanning.

Yfendo van Praag (rechts) in I Don't Wanna Dance van Flynn Von Kleist Beeld
Yfendo van Praag (rechts) in I Don't Wanna Dance van Flynn Von Kleist

Louis Theroux’s Forbidden America

NPO 3, 20.25 uur, reportage

Professionals in de seksindustrie hebben net als iedereen grenzen die kunnen worden overschreden. Een nieuwe generatie pornoacteurs gebruikt het internet om seksuele intimidatie en misbruik in hun bedrijfstak aan de kaak te stellen. Een wereld die altijd prat ging op het verleggen van seksuele grenzen wordt nu geconfronteerd met vragen over instemming en moet zich verantwoorden als het misgaat. In Forbidden America ontmoet Louis Theroux jonge sterren die verandering eisen en leden van de oude garde die zich verzetten tegen de ‘Twitter-tribunalen’.

The Terror: Infamy

BBC 2, 22.00 uur, serie

Na het eerste seizoen van The Terror, dat zich afspeelde tijdens een Noordpoolexpeditie in de 19de eeuw, kiest seizoen 2 een andere plaats en tijd. In 1941 wordt de Japanse gemeenschap in Amerika als vijand gezien. Na de Japanse aanval op de marinebasis in Pearl Harbor worden Japanse gezinnen vastgezet in interneringskampen. De Japans-Amerikaanse Chester (Derek Mio) raakt ervan overtuigd dat er een bakemono door het kamp waart: een kwade geest die van gedaante kan veranderen. BBC 2 begint vanavond met dubbele afleveringen van de tiendelige serie.

Op weg naar het Lagerhuis

NPO 2, 22.18 uur, show

Exact twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn presenteert Amber Kortzorg de finale van Op weg naar het Lagerhuis, met een speciaal debat over de erfenis van Fortuyn. De jonge debaters die als winnaar uit de voorrondes zijn gekomen, werpen zich op de vraag of twintig jaar populisme een zegen of een vloek was voor Nederland. Ze gaan hiervoor in debat met Ja21-Kamerlid Joost Eerdmans. Naast de beste debaters hebben de voorrondes ook drie speechtalenten opgeleverd. Zij houden vanavond een toespraak over een onderwerp dat hen persoonlijk bezighoudt.

Their Finest

NPO 2, 0.14 uur, drama

(Lone Sherfig, 2016) Terwijl bijna alle Britse mannen vechten in de Tweede Wereldoorlog, krijgt Catrin Cole (Gemma Arterton) een baantje als copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Samen met een vlotte filmproducent (Sam Claflin) en een ijdele acteur (Bill Nighy) begint ze aan een speelfilm die het land een hart onder de riem moet steken. Sympathiek drama met een luchtige toon en fraaie vormgeving, dat een mooi beeld schetst van de Britse filmindustrie in oorlogstijd. Arterton is charmant en innemend, en Nighy zorgt voor komische momenten.

Meer over