Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 6 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Joe Gilgun, George MacKay en Faye Marsay in Pride van Matthew Warchus Beeld
Joe Gilgun, George MacKay en Faye Marsay in Pride van Matthew Warchus

Finale 1.500 meter vrouwen

De Nederlandse atleet Sifan Hassan heeft een extra grote koffer ingecheckt op het vliegtuig naar Tokio. Op de terugreis moet die gevuld zijn met drie gouden plakken. De eerste wist ze overtuigend te pakken op de 5.000 meter. De tweede staat voor vandaag op de planning, op de 1.500 meter. Twee jaar geleden was ze bij de WK op deze afstand al sterker dan de olympisch titelverdediger Faith Kipyegon, die ook nu aan de start staat. Wie kan de 28-jarige hardloper nog van haar olympische drieklapper weerhouden?

NPO 1, 14.50 uur

Nederland op film

De straat is waar we onze auto parkeren, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was de straat waar het sociale leven van buurtbewoners zich afspeelde. Het was een plek waar werd gebabbeld, geroddeld en gespeeld, en waar handelaren hun koopwaar probeerden te slijten. Buurtbewoners onderhielden hun tuintjes en veegden gezamenlijk de straat aan. Nederland op film laat vanavond aan de hand van amateuropnamen zien hoe het Nederlandse straatbeeld de afgelopen eeuw is veranderd. Daarbij is er speciale aandacht voor de straat tijdens de oorlogsjaren.

NPO 2, 19.55 uur

Australia

Net 5, 20.30 uur

(Avontuur, Baz Luhrmann, 2008) Het ruwe Australische landschap versmelt wonderlijk met Baz Luhrmanns hyperrealistische ansichtkaartenstijl, in een onverzadigbaar epos dat begint als een western met komische trekjes en eindigt als familievariant op Pearl Harbour. Spil van Australia is Nicole Kidman, die als de Engelse tuttebel naar het Australische Darwin komt om haar veefokkende echtgenoot op ontrouw te betrappen. Ook is er oorlogsdrama en een subplot over het Australische beleid om aboriginalkinderen uit hun gezinnen te verwijderen. Adembenemende vergezichten, oorverdovende explosies en opbloeiende moedergevoelens vechten om voorrang.

Nicole Kidman in Australia van Baz Luhrmann. Beeld
Nicole Kidman in Australia van Baz Luhrmann.Beeld

De eeuw van mijn moeder

Met De eeuw van mijn moeder maakte Eric de Vroedt een monumentale en zeer persoonlijke theatervoorstelling, die door Avrotros in drie delen wordt uitgezonden. De regisseur en schrijver baseerde zich op het verhaal van zijn eigen familie en schetst een beeld van de samenleving in Nederlands-Indië aan de hand van één vrouw: Winnie de Willigen (Esther Scheldwacht). Op oudere leeftijd wordt Winnie geconfronteerd met de expositie die haar zoon maakt over haar leven. Thema’s als koloniale overheersing en migratie spelen een grote rol in de voorstelling.

NPO 2, 22.10 uur

Pride

NPO 3, 23.10 uur

(Komedie, Matthew Warchus, 2014) De rode draad in het heerlijk opgewekte Pride is de toenadering tussen twee verdrukte subculturen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken (willen) hebben, maar een gemeenschappelijk doel delen: solidariteit. De film handelt over de publieke steun van een groep gays aan de stakende mijnwerkers anno 1984. De film volgt een onvervalst feelgoodschema, waarin emoties er dik bovenop liggen, dat niettemin beroert. Dat ligt ook aan enkele exquise acteurs, van Imelda Staunton als onverzettelijke Welshe moederkloek tot de Britse comedygrootheid Bill Nighy als oud-mijnwerker die zijn hele leven al een (niet moeilijk te raden) geheim draagt.

Alex

Als hij tijdens een vuurgevecht per ongeluk zijn collega doodschiet, is de corrupte politieagent Alex Leko (Dragomir Mrsic) helemaal klaar met zijn foute verleden. Hij besluit zijn leven te beteren en voortaan het rechte pad bewandelen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want de criminelen die hij vroeger diensten bewees willen hem niet zomaar laten gaan. Dan krijgt Leko ook nog een nieuwe partner die alles volgens het boekje doet. In de Zweedse politieserie Alex, die vandaag van start gaat op Canvas, ligt de nadruk op de stevige actie.

Canvas, 23.50 uur

The Deer Hunter

BBC 2, 00.05 uur

(Oorlog, Michael Cimino, 1978) Drie uur durend, met vijf Oscars bekroond epos over drie staalarbeiders uit Pennsylvania, onvergetelijk gespeeld door Robert De Niro, John Savage en Christopher Walken, die nietsvermoedend de hel van Vietnam intrekken. Klassiek zijn de langgerekte scènes rond de met drank overgoten Russisch-orthodoxe bruiloft, het herten jagen en de Russische roulette onder leiding van de Vietcong. The Deer Hunter, een film met een zich gestaag ontvouwende intensiteit, was een van de eerste Hollywood-producties die zich serieus en kritisch over de Vietnamoorlog uitspraken.

Robert De Niro in The Deer Hunter van Michael Cimino. Beeld
Robert De Niro in The Deer Hunter van Michael Cimino.
Meer over