TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 5 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Kevin Bacon (links) en Sean Penn in Mystic River. Beeld
Kevin Bacon (links) en Sean Penn in Mystic River.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Door de coronacrisis moest de reislustige Tom Waes dit seizoen binnen de Belgische landsgrenzen op zoek naar avontuur. In de laatste aflevering bezoekt hij hoofdstad Brussel, waar hij zich geen moment verveelt. Waes verplaatst zich op de fiets en met de kajak door de stad en bezoekt de VRT-toren, een voormalige zendmast met een opvallende koepel, die nog steeds een mooie blikvanger is. Op Brussel-Centraal neemt hij een kijkje in een verborgen salon waar de koninklijke familie op de trein kon wachten. Een Congolese kapper geeft Waes een nieuwe coupe.

Mystic River

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Clint Eastwood, 2003) Dubbelzinnige verfilming van de even dubbelzinnige roman van Dennis Lehane, over drie jeugdvrienden (Sean Penn, Kevin Bacon en Tim Robbins) uit een arbeiderswijk in Boston. Zij komen elkaar na enkele decennia weer tegen. Een trauma uit hun jeugd blijkt nog altijd hun dagelijkse leven te bepalen. Als een van hen de dader van een moord moet zien te vinden, dwingt die opdracht hem de levens van zijn oude makkers nader te onderzoeken. De grootste kwaliteit van Mystic River is de permanent aanwezige, grijze ondertoon, die van Boston een spookstad maakt: een decor voor een verwarrend onderzoek met verschillende morele standpunten.

Despicable Me

SBS 9, 20.30 uur

(Animatie, Pierre Coffin en Chris Renaud, 2010) De maan stelen: valt er nog iets slechters te bedenken dan dat? Maar precies wanneer aartsgemenerik Gru zijn grootste slag wil slaan, stuit hij in deze geinige, succesvolle animatiefilm op drie schattige weesmeisjes. Dan kun je wel raden hoe Despicable Me verdergaat. Het aardige van de film zit hem dan ook vooral in de surrealistische vondsten waarmee Gru’s opzettelijk boosaardige wereld tot leven komt. Zoals de honderden Minions, gele brillenschepsels die Gru stuntelend terzijde staan en misschien wel de voornaamste attractie van de film vormen.

Despicable Me Beeld
Despicable MeBeeld

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Tot 12 september, en dus hopelijk ook nadat de musea hun deuren weer hebben mogen openen, is in museum De Pont in Tilburg het werk van kunstenaar Hans Broek te zien. De expositie Things I Used to Do verbeeldt het slavernijverleden aan weerszijde van de Atlantische Oceaan. Als telg van een geslacht dat in de 17de eeuw met de slavernij was verbonden, voelt Broek zich betrokken bij deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. In Nu te zien werpt museumdirecteur Ralph Keuning een blik op de doeken met afbeeldingen van kerkers, celdeuren, forten en plantages.

John & Yoko – Above Us Only Sky

Arte, 21.45 uur

Tijdens het maken van zijn succesalbum Imagine uit 1971 liet John Lennon het creatieve proces van A tot Z op film vastleggen. Veel van die beelden werden nooit eerder vertoond, maar zijn door filmmaker Michael Epstein teruggevonden in Lennons omvangrijke audio- en videoarchief. In de documentaire John & Yoko – Above Us Only Sky vertellen Lennon, zijn vrouw Yoko Ono en andere betrokkenen over kunst, muziek, politiek en de boodschap die John en Yoko aan de mensheid wilden overbrengen. De muziek van Imagine vormt de rode draad in de documentaire.

Raiders of the Lost Past with Janina Ramirez

BBC 2, 22.00 uur

Presentator en cultuurhistoricus Janina Ramirez sluit Raiders of the Lost Past af in Turkije. Daar treedt ze in de voetsporen van de Britse archeoloog James Mellaart, die in jaren vijftig en zestig opgravingen deed in Zuid-Anatolië. Hij stuitte daar op de resten van Çatalhöyük, voor zover bekend de oudste stad ter wereld. De opgravingen én de academische carrière van Mellaart kwamen echter tot stilstand door een reeks schandalen. De archeoloog zou zich schuldig hebben gemaakt aan handel in archeologische schatten en sommige vondsten hebben vervalst.

The Counselor

Net 5, 23.15 uur

(Thriller, Ridley Scott, 2013) Er hangt een even ranzig als verleidelijk luchtje aan deze hoogst excentrieke film noir, waarvoor Cormac McCarthy, de gevierde schrijver van onder meer No Country for Old Men (2007) en The Road (2009), het scenario schreef. Het is een niet geheel geslaagde, maar niettemin interessante samenwerking tussen hem en regisseur Scott geworden. De film gaat over de nauwelijks te volgen gevolgen van een drugsdeal en speelt zich af in een bijna surrealistisch universum. Met onder anderen Javier Bardém, Penélope Cruz, Brad Pitt, Michael Fassbender en Cameron Diaz.

Cameron Diaz in The Counselor. Beeld Kerry Brown
Cameron Diaz in The Counselor.Beeld Kerry Brown
Meer over