TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Kevin Spacey in The Usual Suspects. Beeld
Kevin Spacey in The Usual Suspects.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Door de coronamaatregelen moet Tom Waes in Reizen Waes op zoek naar avontuur binnen de Belgische landsgrenzen. Vandaag trekt hij door de provincie Oost-Vlaanderen, waar hij gaat kamperen onder de rook van de kerncentrale van Doel. Ook maakt hij er kennis met Cecile, die al ruim een halve eeuw de kerk onderhoudt. Verder gaat hij op pad met een rattenvanger, ziet hij in Sint-Niklaas de grootste sigaar ter wereld en neemt hij een kijkje bij het waterbaktoernooi, een ruim honderd jaar oude traditie die ondanks de coronamaatregelen gewoon doorgaat.

The Usual Suspects

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Bryan Singer, 1995) In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, oplichter Verbal Kint, een rol waarvoor Kevin Spacey de Oscar voor beste bijrol kreeg. Is zijn verhaal over de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze de waarheid? De net als hoofdrolspeler Spacey in opspraak geraakte regisseur Bryan Singer, destijds nog maar 30, en zijn studievrienden Christopher McQuarrie (schrijver van het met een Oscar bekroonde scenario) en John Ottman (verantwoordelijk voor muziek én montage) wisten met hun eigenzinnige ideeën een opmerkelijk sterk acteursensemble bij elkaar te krijgen en namen met een beperkt budget in razend tempo de complexe film op.

Charlie and the Chocolate Factory

SBS 9, 20.30 uur

(Fantasy, Tim Burton, 2005) Prima bewerking van Roald Dahls jeugdroman Charlie and the Chocolate Factory (1964). Het verhaal draait om het jongetje Charlie (Freddie Highmore) dat met heel zijn hart dat ene cadeautje wenst: een toegangskaartje voor de chocoladefabriek van de uiterst excentrieke Willy Wonka (Johnny Depp). Voeg daarbij de knus-besneeuwde winterwereld waarin regisseur Burton Wonka’s fabriek plaatst en de kerstsfeer is compleet. Burton leefde zich helemaal uit op het binnenwerk van de fabriek, van de chocoladerivier tot de identieke hoofden van de Oompa-Loompa’s. Maar de grootste attractie is Depps uitzinnige Willy Wonka.

Johnny Depp in Charlie and The Chocolate Factory. Beeld
Johnny Depp in Charlie and The Chocolate Factory.

Steve Jobs

Canvas, 21.20 uur

(Danny Boyle, 2015) Eén ding wist Aaron Sorkin zeker, toen hij begon aan zijn scenario over Apple-boegbeeld Steve Jobs: de film mocht geen klassieke filmbiografie worden. Sorkin schreef drie lange scènes over de aanloop van drie productpresentaties in de bedrijfsgeschiedenis van Apple, de Macintosh (1984), de Next (1988) en de iMac (1998). Michael Fassbender speelt Jobs fenomenaal, als een briljante, bij vlagen maniakale narcist. Misschien klopt het met de echte Jobs, misschien ook niet, maar het blijft weergaloos, hoe Fassbender sprankjes kwetsbaarheid strooit op een akelig koud oppervlak.

Michael Fassbender in Steve Jobs Beeld
Michael Fassbender in Steve Jobs

De strijd om het Binnenhof

NPO 2, 22.20 uur

In Nederland was er geen revolutie nodig om de macht bij de koning weg te nemen. In plaats daarvan hadden we Johan Rudolph Thorbecke. Een zenuwachtige koning Willem II, die de politieke onlust in omringende landen zag toenemen, gaf de liberale staatsman opdracht om een nieuwe grondwet te schrijven. Hierin legde Thorbecke de basis voor verkiezingen van de Tweede Kamer, voor ministeriële verantwoordelijkheid en eigenlijk voor een heel nieuw Nederland. In De strijd om het Binnenhof legt demissionair premier Mark Rutte uit waarom Thorbecke zijn politieke held is.

Leonardo DiCaprio: Most Wanted!

Arte, 22.25 uur

Duitse documentaire uit 2020, die de snelle opkomst en het verdere carrièreverloop van acteur Leonardo DiCaprio reconstrueert. DiCaprio, geboren in 1974, brak als jonge twintiger door in kassucces Titanic (1997), dat een ware Leonardomanie veroorzaakte. Vijf jaar later belandde hij onder de vleugels van regisseur Martin Scorsese, die hem na Gangs of New York (2002) vaker castte. Dat leidde tot Oscarnominaties (onder meer voor The Wolf of Wall Street), maar pas voor The Revenant, van regisseur Alejandro Iñárritu, kreeg hij in 2016 de prijs. De laatste jaren ontplooit DiCaprio zich ook als milieuactivist.

The Nest

NPO 2, 23.15 uur

KRO-NCRV presenteert vanavond de eerste aflevering van het vijfdelige Schotse thrillerdrama The Nest. Het jonge, welgestelde koppel Emily en Dan (Sophie Rundle en Martin Compston) heeft alles wat hun hart begeert, maar kunnen geen kind krijgen. Door een auto-ongeluk maken ze kennis met Kaya (Mirren Mack), een tiener met een problematisch verleden die op zoek is naar een weg uit haar uitzichtloze bestaan. Ze biedt aan om de draagmoeder te worden van de baby van Emily en Dan. Emily ziet dat wel zitten, maar Dan heeft zijn bedenkingen bij het plan.

Meer over