Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 4 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Willem de Bruin in Catacombe van Victor D. Ponten Beeld
Willem de Bruin in Catacombe van Victor D. Ponten

Contagion

Net 5, 20.30 uur

(Thriller, Steven Soderbergh, 2011) Sinds begin vorig jaar uitgegroeid tot een van dé films van deze tijd, deze opgefokte pandemie-film van cineast Soderbergh. Hij had een royale sterrencast tot zijn beschikking (onder anderen Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne en Marion Cotillard), maar trok zich weinig aan van Hollywoodconventies. Elk personage kan elk moment levenloos in zo’n dichtgeritste bodybag belanden. Melodrama, een standaardingrediënt in films over uitbrekende virussen, is praktisch afwezig. Soderbergh compenseert dat met een scheut heroïek, maar die is eerder rauw dan gelikt.

Anna Jacoby-Heron en Matt Damon in Contagion van Steven Soderbergh. Beeld
Anna Jacoby-Heron en Matt Damon in Contagion van Steven Soderbergh.

The Bay

NPO 2, 20.35 uur

Omdat rechercheur Lisa Armstrong (Morven Christie) in het eerste seizoen van de Britse politieserie The Bay haar boekje te buiten ging, keert ze vanavond terug in een lagere functie. Ze wordt op een schokkende moordzaak gezet, waarbij een advocaat voor de ogen van zijn zoontje werd doodgeschoten. De jongen is te getraumatiseerd om over de moord te vertellen, maar opnamen van een observatiecamera wijzen naar een busje met gestolen kentekenplaten. Ook wordt Armstrong geconfronteerd met haar ex-man Andy (Joe Absolom), die plotseling weer opduikt.

Diego Maradona

NPO 3, 21.35 uur

Nadat zijn documentaire over Amy Winehouse was onderscheiden met een Oscar, nam Asif Kapadia voor zijn volgende film een ander icoon als onderwerp: de Argentijnse voetballegende Diego Maradona. Net als Winehouse wist Maradona zich vanuit een bescheiden milieu op te werken naar de top, gevolgd door een net zo spectaculaire val. Ook hier speelden drugs daarbij een belangrijke rol. Kapadia kon voor zijn documentaire gebruikmaken van honderden uren aan filmmateriaal uit de jaren tachtig, dat was geschoten voor een documentaire die nooit werd voltooid.

Sportlab Sedoc

NPO 2, 22.15 uur

Gregory Sedoc gaat in zijn programma aan de slag met olympisch atleten, maar ook kandidaten voor de Paralympische Spelen in Tokio voorziet hij van wetenschappelijk advies. In Sportlab Sedoc ontvangt hij Jetze Plat, de Nederlandse favoriet op de paralympische triatlon en de wegwedstrijd voor handbikes. Plat is in hoge mate afhankelijk van zijn materiaal – de racerolstoel en handbike – die zowel aerodynamisch en vederlicht als ijzersterk moeten zijn. Sedoc vraagt advies aan een ligfietsexpert en houdt een duel met Plat: racefiets versus handbike.

RoboCop

RTL 7, 22.40 uur

(Sciencefiction, Paul Verhoeven, 1987) Paul Verhoevens Hollywooddoorbraak blijft een van de markantste actiefilms uit de late jaren tachtig. In futuristisch Detroit wordt politieagent Murphy (Peter Weller) aan flarden geschoten, om in stalen ornaat te herrijzen als de nagenoeg onverslaanbare titelheld. Dat levert een spannend en snel verhaal op, en ook momenten van ontroering – zoals de scène waarin onze robotagent herinneringen aan vroeger familiegeluk beleeft. Gelukkig voor de naar geweld hongerende kijker zijn ook de actiescènes in het vaak sardonisch grappige, regelmatig Verhoeveniaans vuige RoboCop van de bovenste plank.

Nancy Allen en Peter Weller in RoboCop van Paul Verhoeven Beeld
Nancy Allen en Peter Weller in RoboCop van Paul Verhoeven

Interactieve detectivenacht

NPO 2, 23.05 uur

De NPO pakt uit met een zomer vol detectives; daaraan voorafgaand is er de traditionele Detectivenacht, waarbij de kijker heeft kunnen kiezen wat er wordt uitgezonden. Om 23.05 uur gaat het tussen nieuwe afleveringen van Midsomer Murders en McDonald & Dodds. Daarna is vanaf 00.35 uur een nieuwe Britse miniserie te zien. Hier gaat de keuze tussen Innocent, waarin een onschuldig veroordeelde man na zijn celstraf op zoek gaat naar de ware moordenaar; en The Drowning, een thrillerdrama over een vrouw die in een kind haar vermiste zoon denkt te herkennen.

Catacombe

NPO 3, 23.50 uur

(Drama, Victor D. Ponten, 2018) Willem de Bruin maakt een prima acteerdebuut als Jermaine Slagter, een verdediger in de onderste regionen van het Nederlandse profvoetbal met een leven vol problemen (scheiding, gokschulden), die zich laat verleiden tot matchfixing. De grootste kracht van het stijlvol gedraaide Catacombe, de tweede film van Victor Ponten (co-regisseur van Rabat), schuilt in het overtuigende beeld van die verborgen voetbalwereld. Geen vip-boxen te zien, wel een kantine zonder verbouwingsbudget en een vermoeide coach in een krap, volgestouwd kamertje. Voor Slagter is het allemaal genoeg. Hij hoeft niet hogerop; hij wil alleen niet afzakken. Ponten blijft zijn hoofdpersonage bewonderingswaardig stug op de huid zitten, zonder uitstapjes in chronologie of perspectief.

Meer over