TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor vrijdag 4 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Owen Wilson, Jacob Tremblay en Julia Roberts in Wonder van Stephen Chbosky Beeld
Owen Wilson, Jacob Tremblay en Julia Roberts in Wonder van Stephen Chbosky

Wonder

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Stephen Chbosky, 2017) Wanneer Auggie in Wonder wordt geïntroduceerd, zit zijn gezicht verstopt onder een enorme ruimtehelm. Niet alleen omdat hij gefascineerd is door de ruimte, zoals zoveel 10-jarige jongens. Maar vooral omdat hij werd geboren met gezichtsvervormingen. 27 plastisch chirurgische ingrepen later, lopen er nog steeds littekens over zijn gezicht en hangen zijn ogen naar beneden, wat hem iets droefs geeft. Is de manier waarop regisseur Stephen Chbosky (The Perks of Being a Wall Flower) de jongen introduceert slim of effectbejag? Een eenduidig antwoord is er niet en zo balanceert de film wel vaker op de grens tussen melodramatische draak en intelligent drama.

Deadwater Fell

Eén, 20.35 uur

Vierdelige serie van het Engelse Channel 4, eerder dit jaar al op de NPO uitgezonden. De serie, die zich afspeelt in een fictief dorp in Schotland, laat de tragedie zien van een jong gezin waarvan vrouw en kinderen bij een brand om het leven komen. De enig overlevende is de vader, tevens de huisarts in het dorp. Al gauw blijkt dat de gezinsleden voor de brand gedrogeerd zijn geweest. Bij het ontrafelen van dat mysterie komen - uiteraard - vele andere schimmige zaken aan de oppervlakte. Deadwater Fell is geschreven door Daisy Coulam (Grantchester) en werd opgenomen in het zuidwesten van Schotland.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Meer dan zeventig beelden van bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn te zien op de expositie Eigen+Beeld in Museum Beeld aan Zee. In Nu te zien reist museumdirecteur Ralph Keuning naar Scheveningen voor een impressie van de tentoonstelling. Aan de hand van stukken uit de eigen collectie geeft Eigen+Beeld een indruk van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst. Ooit stond deze voor monumentale, naturalistische sculptuur, maar in de vroege twintigste eeuw kwam er ruimte voor het exotische, expressionistische en abstracte.

Waterhole: Africa’s Animal Oasis

BBC 2, 22.00 uur

In het Afrikaanse ecosysteem vervullen waterpoelen een vitale rol. Het zijn de plekken waar dieren komen om te drinken, waar ze elkaar ontmoeten, het hof maken en in sommige gevallen elkaar opeten. In samenwerking met de lokale autoriteiten legde de BBC in een Tanzaniaans natuurpark een waterpoel aan die is uitgerust met verborgen en op afstand bedienbare camera’s. In de driedelige serie Waterhole: Africa’s Animal Oasis zien we de aanleg van de poel. Daarna wordt er gefilmd hoe dieren vanuit alle richtingen over de savanne op het water afkomen.

Sint

Veronica, 22.00 uur

(Horror, Dick Maas, 2010) Als volle maan samenvalt met 5 december trekt de goedheiligman als een sadistische moordenaar door stad en land. Alleen een overspannen politie-inspecteur (Bert Luppes), die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, beseft het, maar die wordt uitgelachen. Zo kan het gebeuren dat de schilderachtige dag in Amsterdam-Zuid in een behoorlijke hel zal eindigen. ’s Lands enige echte spektakelfilmer Dick Maas maakt veelvuldig gebruik van horrorstijlelementen, maar uiteindelijk overheerst – in de overdrijving, in de verwijzingen naar zijn eigen werk en in de dialogen – de humor.

Sint van Dick Maas Beeld
Sint van Dick Maas

Hope Springs

NPO 3, 22.25 uur

(Komedie, David Frankel, 2012) Arnold (Tommy Lee-Jones) en Kay (Streep) zijn ogenschijnlijk een wat standaard-uitgeblust stel. Om aan de ellende te ontsnappen schakelt Kay een relatietherapeut in. Wat Hope Springs geslaagd, grappig en soms licht ontroerend maakt, is dat regisseur Frankel het onderwerp serieus maar ook liefdevol aanpakt en zijn acteurs tot mooi, bedrieglijk ‘gewoon’ spel aanzet - óók komiek Steve Carell als de therapeut. Zelfs een potentieel smakeloze scène als die waarin Kay haar man oraal probeert te bevredigen in een bioscoop, is even grappig als ongemakkelijk.

Meryl Streep en Tommy Lee Jones in Hope Springs van David Frankel Beeld
Meryl Streep en Tommy Lee Jones in Hope Springs van David Frankel

Poldark

NPO 2, 23.10 uur

Het derde seizoen van het hooggewaardeerde Britse kostuumdrama Poldark, gebaseerd op de boeken van Winston Graham, gaat vanavond van start bij KRO-NCRV. Aan het eind van seizoen twee had de relatie tussen Ross en Demelza flinke averij opgelopen na Ross’ avontuur met Elizabeth. Terwijl Ross hun band probeert te herstellen, vraagt Demelza zich af wie de vader is van Elizabeths pasgeboren kind. Ook krijgt Demelza bericht van de dood van haar vader. Haar broers staan op de stoep en omdat ze nergens anders heen kunnen, nemen Demelza en Ross hen in huis.

Meer over