TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 31 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Josh O'Connor (links) en Alec Secăreanu in God's Own Country. Beeld
Josh O'Connor (links) en Alec Secăreanu in God's Own Country.

Binnenstebuiten: Pride Special

NPO 2, 18.35 uur

In de week van de Amsterdam Gay Pride presenteert lifestylemagazine Binnenstebuiten een speciale regenboogaflevering. Chef-kok Ramon Brugman maakt een taart met alle kleuren van de regenboog en Ivo en Pepijn gunnen ons een kijkje op hun schip in het centrum van Utrecht, waar de twee vaders wonen met hun dochter Keet. Bioloog Charlotte Vermeulen van Artis geeft in de dierentuin enkele voorbeelden van homoseksualiteit in de natuur. Vrouwtjes of mannetjes gaan met elkaar als partner door het leven, en er zijn zelfs dieren die van geslacht veranderen.

Mr. Gay Syria

NPO 2 Extra 20.30 uur

Documentaire uit 2017 van de Frans-Duitse filmmaker met Turkse wortels Ayse Toprak. Ze spreekt in de Turkse stad Istanbul een aantal homovluchtelingen die zich voorbereiden op de Mr Gay Syria-verkiezing, waarvan de winnaar mag proberen Mr Gay World te worden. De belangrijkste is de uit Syrië gevluchte Husein, een 24-jarige kapper, die een dubbelleven leidt als vader en echtgenoot in een conservatief Syrisch gezin. De wedstrijd is georganiseerd door journalist Mahmoud Hassino, die ermee de aandacht wil vestigen op de lhbti-gemeenschap in zijn vaderland, en die duidelijk wil maken dat die gemeenschap meer behelst dan een groep mannen en vrouwen die in angst leven van een flatgebouw te worden gegooid.

Midnight Express

Veronica, 20.30 uur

(Drama, Alan Parker, 1978) Groezelig, grimmig en aangrijpend gevangenisdrama. Brad Davis speelt de Amerikaanse toerist Bill Hayes, die in een Turkse gevangenis belandt nadat hij is betrapt op het bezit van drugs. Het met een Oscar bekroonde scenario baseerde Oliver Stone (toen nog een beginnend filmmaker) op een interview met de echte Hayes. Ten gunste van het dramatisch effect nam hij menigmaal een loopje met de feiten. Zo beet Hayes nooit iemands tong af en ging hij, anders dan in de film, wel degelijk in op de seksuele avances van zijn medegevangenen.

Brad Davis in Midnight Express. Beeld
Brad Davis in Midnight Express.

American Honey

Canvas, 21.10 uur

(Drama, Andrea Arnold, 2016) ‘Is er iemand die je gaat missen?’ ‘Niet echt.’ ‘Oké, je hebt een baan.’ En daar gaat de 18-jarige Star, de met dreadlocks getooide heldin van deze ijzersterke coming-of-ageroadmovie: op pad met een kluit jongens en meisjes die net zo afgedankt zijn als zij. In een busje reizen ze dwars door de VS, om huis aan huis tijdschriftabonnementen te slijten. Altijd duikt regisseur Andrea Arnold onder het oppervlak met minder eenduidige, zinnelijke momenten. Het knettert flink tussen nieuwkomer Sasha Lane en Shia LaBoeuf.

Sasha Lane in American Honey. Beeld
Sasha Lane in American Honey.

Louis Theroux: Altered States – Love Without Limits

NPO 3, 21.25 uur

De Amerikaanse stad Portland, Oregon wordt wel gezien als de hoofdstad voor polyamorie: relaties die openstaan voor andere partners, met toestemming van alle betrokkenen. Voor zijn reportage Love Without Limits was Louis Theroux er te gast bij koppels en gezinnen die hun relatie hebben opengesteld, of die elkaar vrij laten om elders naar liefde te zoeken. Hij ontdekt dat het in de polyamorie om meer gaat dan alleen seks en dat het voor de betrokkenen vaak leidt tot meer liefde en geluk. Jaloezie is echter onverenigbaar met deze alternatieve relatievorm.

Nu te zien

NPO 2, 22.00 uur

Wonderen zijn al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Museum Catharijneconvent laat in een voorstelling zien dat wonderen niet alleen iets van vroeger zijn, maar nog steeds opduiken in kunstwerken, verhalen en films. Met het leven van de mens als rode draad lopen bezoekers via de hoofdthema’s geboorte, leven en dood langs wonderverhalen uit verschillende tijden en culturen, afkomstig uit internationale collecties. In Nu te zien geeft Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, een impressie van de expositie Allemaal wonderen.

God’s Own Country

NPO3, 22.35 uur

(Drama, Francis Lee, 2017) Een drukke tijd op de Yorkse schapenboerderij van Martin (Ian Hart), want de schapen gaan lammeren. Omdat Martin een beroerte heeft gehad, komt het werk grotendeels neer op zijn 24-jarige zoon Johnny (Josh O’Connor), geen ideale boerenzoon. De komst van de jonge Roemeense hulp Gheorghe (Alec Secareanu) zal Johnny’s leven flink opschudden in dit prachtige liefdesverhaal, ruw en bars als het Noord-Engelse landschap. In het rauwe en aangrijpende God’s Own Country biedt debuterend regisseur Lee alle ruimte aan de uitstekende acteurs. Uit alles blijkt dat Lee weet waarover hij het heeft. Realisme staat voorop in zijn eerste speelfilm; geen detail mist zijn uitwerking.

Meer over