Service

De Volkskrant tv-selectie voor vrijdag 3 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Flikken Rotterdam

NPO 1, 20.40 uur

In het nieuwe seizoen van Flikken Rotterdam vormen schimmige zaken in de farmaceutische industrie de rode draad. De agenten komen in actie als een aantal werknemers in een laboratorium wordt vermoord. De enige overlevende laborant wordt in veiligheid gebracht terwijl de rechercheurs speuren naar de daders. Dries (Mark van Eeuwen) worstelt nog met de heftige gebeurtenissen uit het vorige seizoen, maar mag na een zwaar revalidatietraject weer aan het werk. Dat Esther (Maartje van de Wetering) inmiddels een andere werkpartner heeft, komt als een klap.

My 9/11

NPO 1, 21.40 uur

Twintig jaar na de aanslagen van Al Qaida in de Verenigde Staten onderzoekt het tweeluik My 9/11 de impact van 11 september 2001 en de ‘war on terror’ die volgde op die fatale dag. Sinan Can en Floortje Dessing reisden naar de VS en Afghanistan om te spreken met mensen die nog dagelijks moeten leven met de erfenis van 9/11. Agent David Chong vertelt hoe hij onder het puin van de Twin Towers belandde en zijn gezondheid blijvend werd beschadigd. Afghaan Shawali Khan werd als terreurverdachte vastgezet in Guantanamo Bay, maar in 2014 weer vrijgelaten.

Govert naar de oorsprong van de mens

NPO 2, 22.35 uur

In Govert naar de oorsprong van de mens is Govert Schilling in Georgië, waar de oudste mensachtige fossielen buiten Afrika werden gevonden. De eerste rechtop lopende mensachtigen zijn afkomstig uit Afrika, en vanuit dat continent verspreidden zij en hun afstammelingen zich in verschillende golven over de wereld. Natuurlijk ging de evolutie van de mens ook buiten Afrika gewoon door. Zo floreerde in Europa de neanderthaler. Waarschijnlijk verdrongen onze voorouders deze uitgestorven mensensoort, maar ons DNA laat zien dat zij ook met elkaar vermengden.

No Country for Old Men

Canvas, 22.55 uur

(Thriller, Joel en Ethan Coen, 2007) In dit meesterwerk van de gebroeders Coen is nauwelijks muziek te horen. In het begin is de stilte nog logisch, omdat hoofdpersoon Llewelyn Moss (Josh Brolin) zich eenzaam over de oneindige vlakten van Texas beweegt. Maar het duurt niet lang voordat de film verandert in een onderkoelde achtervolgingsthriller. Dat is een genre waarin een componist zich doorgaans laat gelden, maar niet in No Country for Old Men. Met het minimalistische geluidsdecor en de briljante montage ontstonden evenwel enkele van de spannendste scènes uit het oeuvre van de Coens.

A Million Little Things

VRT, 23.15 uur

In het eerste seizoen van de Amerikaanse dramaserie A Million Little Things kwam de zelfdoding van zakenman Jon Dixon als een enorme klap voor zijn vrouw en hun hechte vriendengroep in Boston. De VRT pakt vanavond de draad op met de start van het tweede seizoen, waarin Jons weduwe Delilah (Stephanie Szostak) op het punt staat te bevallen. Eddie (David Giuntoli) bekent aan zijn vrouw Katherine (Grace Park) dat hij de vader is van de baby. Ze is geschokt, maar spoort hem aan naar het ziekenhuis te gaan om Delilah te steunen tijdens de bevalling.

The Last King of Scotland

Net 5, 23.15 uur

(Drama, Kevin MacDonald, 2006) Als plattelandsdokter die het moet afleggen tegen de plaatselijke medicijnman lijkt de aanwezigheid van Schot Nicholas Garrigan in Oeganda niet bijster zinvol. Totdat zijn pad dat van Idi Amin kruist, die het land net heeft overgenomen. Binnen de kortste keren is hij lijfarts van een man die zich tot monster ontpopt. Een beetje voorkennis kan de film erg spannend maken: je vraagt je dan voortdurend af wanneer Garrigan eindelijk begrijpt in welke hel hij is terechtgekomen. Hoofdrolspelers James McAvoy (Garrigan) en de met een Oscar onderscheiden Forest Whitaker (Amin) zijn volmaakt als de Schone en het Beest en regisseur MacDonald voert de paranoïde sfeer flink op.

Yentl

NPO 2, 00.15 uur

(Drama, Barbra Streisand, 1983) Het werk van Isaac Bashevis Singer is maar mondjesmaat verfilmd. Beroemd is Yentl, waarvoor Barbra Streisand een kort verhaal van de Amerikaanse, in Polen geboren schrijver gebruikte. Streisand speelt zelf de hoofdrol als Joods meisje dat zich als jongen verkleedt om religieus onderwijs te volgen. De Volkskrant vergeleek een aantal jaren geleden films waarin mannen vrouwen spelen en andersom, en concludeerde: films waarin de vrouwelijke acteurs zich als man vermommen, zijn bloedserieus; maar als een man een vrouw speelt, heet het komedie.

Meer over